Your browser doesn’t support HTML5
Succesul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale este o victorie morală a forțelor care își doresc o schimbare autentică în Republica Moldova, consideră analiștii politici, citați de Radio Chișinău. În opinia lui Ion Tăbîrță Federația Rusă, care a reușit în ultima vreme să preia controlul asupra mai multor instituții din Republica Moldova, a suferit o înfrângere usturătoare în urma alegerilor de duminică. Analistul politic Ion Tăbârță estimează că urmează o perioadă turbulentă din cauza disputei Președinției cu Parlamentul.
În opinia lui Nicolae Negru, citat de „Ziarul Național”, Igor Dodon pleacă în istorie pentru că a crezut că își va spăla petele de corupție folosind detergent geopolitic. El a încercat să ignore rezultatele deplorabile din primul tur, apăsând pedala „politicii externe echilibrate”, speriindu-i pe cetățeni că Maia Sandu va distruge puntea pe care a construit-o el în relația cu Rusia, dar alegătorii nu s-au lăsat înșelați. Nicolae Negru consideră că Maia Sandu a învins pentru că întruchipează și lupta cu corupția și europenismul. Acum însă pentru lidera PAS începe etapa cea mai grea: asimilarea victoriei și îndeplinirea promisiunilor electorale.
Portalul Media-azi.md scrie că actualul Consiliu al Audiovizualului a ajuns din nou în vizorul OSCE, care a constatat că sancțiunile nediferențiate nu au asigurat o supraveghere eficientă a mediatizării campaniei. Rezultatele monitorizării instituțiilor media de către misiunea de observatori internaționali sub egida OSCE a arătat că mediatizarea candidatului Igor Dodon, în cel de-al doilea tur al campaniei electorale, a prevalat în majoritatea instituțiilor media monitorizate, potrivit concluziilor preliminare. Și de această dată, observatorii OSCE au semnalat faptul că CA nu a fost eficient în acțiunile sale privind sancționarea furnizorilor. Experții au mai observat că amenzile s-au bazat pe concluzii similare primei perioade de monitorizare, când CA a considerat că rezultatele sunt „în limitele normalității”.
Portalul Newsmaker.md o citează pe ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, potrivit căreia toate instituțiile medico-sanitare publice la nivel național vor fi autoevaluate suplimentar în ce privește respectarea măsurilor de protecție antiincediare. Verificările au loc după tragedia produsă în Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază în incinta spitalului. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. În prezent, în instituțiile medicale din R. Moldova sunt internați 3163 pacienți confirmați cu infecția COVID-19.
Reforma justiției „a fost sacrificată”, fiind pusă pe seama unor incompetenți, pe seama unora care au devenit dezinteresați în a-și îndeplini obligațiile, întrucât comoditatea personală a fost mai importantă. Acest lucru s-a întâmplat nu pe timpul unei singure guvernări. Părerea a fost exprimată de avocata Ana Ursachi, într-un interviu video pentru Agenția de știri IPN. „Întotdeauna este argumentat să ceri ajutor pentru reforma justiției și, dacă știi cum eșecurile altora să le faci în urme de vinovăție a unui regim vechi, dar care nu ți le asumi și faci promisiuni că ai venit tu și totul va fi bine, vei putea convinge partenerii occidentali până la un moment. Și asta s-a întâmplat, din păcate, în ultimii 10-15 ani”, a remarcat avocata.