Ursula von der Leyen: „Ne dorim ca Ucraina să câștige acest război"

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în timpul dezbaterii asupra consecințelor sociale și economice pentru UE ale războiului Rusiei în Ucraina, Parlamentul European, Strasbourg, 4 mai 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Ursula von der Leyen: „Ne dorim ca Ucraina să câștige acest război"

Președinta Comisiei Europena Ursula von der Leyen a prezentat în Parlamentul European al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, impuse ca reacție la invazia din Ucraina. În centrul acestui pachet, embargoul treptat pe impotrurile de petrol rusesc.

„Astăzi vorbim și despre dependența noastră de petrolul rusesc. Să fie clar, nu va fi ușor pentru că multe țări depind de petrolul rusesc. Dar trebuie să o facem, așa că astăzi propunem interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia....”

Va exista o perioadă de tranziție de șase luni pentru țiței. Până la sfârșitul anului, embargoul ar trebui să includă și toate produsele petroliere rafinate, indiferent dacă sunt importate prin conducte sau cu vase petroliere.

Von der Leyen a explicat că impunerea treptată a embargoului este necesară pentru a da țărilor membre șansa de a găsi surse altenrative. Și pentru a evita o explozie a prețurilor pe piața petroliere internațională. Fenomen care ar favoriza Rusia, cel puțin pe termen scurt. „Ca să putem ajuta Ucraina, trebuie ca economiile noastre să rămână puternice” a mai spus președinta Comisiei Europene.

Alte sancțiuni, alte simboluri

Von der Leyen a mai anunțat că a doua cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank și alte instituții financiare vor fi excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

UE vrea să priveze economia rusă de oportunitatea de diversificare și modernizare, a mai spus von der Leyen.

### Vezi și... ### Exporturile energetice ale Rusiei | Cine omoară „gâsca cu ouăle de aur”

Vrea totodată să contracareze eficient și propaganda rusă, așa că încă trei radiodifuzori din Rusia își vor pierde licența de emisie în țările Uniunii Europene, după RT și Sputnik.

Von der Leyen a declarat tototdată că trebuie sancționați și militarii respondabili de atrocitățile comise în Ucraina, împotriva populației civile, cum ar fi la Bucea. „Știm cine sunt și vor fi trași la răspundere”, a promis von der Leyen.

Refacerea Ucrainei

„Ne dorim ca Ucraina să câștige acest război", a mai spus von der Leyen, și pentru asta este nevoie de ajutor financiar masiv, circa cinci miliarde de euro pe lună.

Refacerea țării, după război, ar putea costa sute de miliarde. „ Și aici” a mai spus von der Leyen în Parlamentul European, Uniunea Europeană poartă o responsabilitate deosebită. Nu a precizat însă cu cât și cum ar urma să participe țările membre la efortul postbelic.

Prețul la petrol va crește

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck – între timp unul din cei mai fervenți avocați ai embargoului pe petrolul rusesc - se așteaptă însă ca embargoul să ducă la o explozie a prețurilor la carburanți. Cel puțin pe termen scurt.

Raționamentul este următoru: atâta timp cât cererea globală de petrol nu scade, iar un furnizor cheie dispare, prețul ar trebui să crească.

Dar acest lucru este adevărat numai dacă Rusia nu poate să-și vândă petrolul altor țări precum China sau India.

### Vezi și... ### Ajutoare pentru Ucraina (și) din banii oligarhilor

Se ajunge la o situație aproape paradoxală: dacă embargoul pe petrol intră în vigoare și se dovedește eficient împotriva Rusiei, va duce și la creșterea prețurilor pentru țiței pe piața internațională, lovind și consumatorii europeni. Dacă embargoul este cumva ocolit și volumul de țiței pe piața mondială rămâne același, prețul nu ar trebui să crească prea mult, remarcă Janis Kulge, expert în probleme energetice la Institutul pentru Știință și Politică de la Berlin.

Într-o primă reacție a Moscovei, Vladimir Djabarov, membru al Comisiei de politică externă din Duma de Stat, declara agenției ruse de știri RIA: „Europa va continua să cumpere petrol rusesc prin terțe țări de îndată ce va introduce embargoul”.

Background

Cu un volum de producție de unsprezece milioane de barili pe zi, Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită. Potrivit estimărilor economiștilor, o treime din bugetul de stat este finanțată din vânzarea de țiței și produse rafinate, așa că exportul de petrol este și mai important pentru Rusia decât exportul de gaze naturale.

Care ar trebui să fie următoarea etapă a sancțiunilor europene, după cărbune și acum petrol.

În aceste condiții, embargo-ul petrolier ar putea lovi puternic Rusia. Numai că poate fi și ocolit: spre deosebire de gaze, petrolul poate fi ușor redirecționat spre alte piețe, cum ar fi China sau India, cu vase petroliere.

### Vezi și... ### Economia Rusiei își revine treptat din cauza dependenței UE de gazul rusesc. Ce mai poate face Occidentul?

Mai mult, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, se teme că președintele rus Vladimir Putin ar putea atrage repede noi clienți, oferind petrolul la prețuri de „dumping”, cu reduceri semnificative.

Indiferent dacă embargoul pe petrol anunțat de UE are sau nu efectul financiar dorit de Bruxelles, este un semnal puternic de unitate în sânul UE și de solidaritate cu Ucraina, comentează unul din marile cotidiane germane, Süddeutsche Zeitung.