Vaccinarea completă pare să protejeze împotriva variantei Delta a noului coronavirus (EMA)

Vaccinarea completă anti-COVID-19 cu produsele aprobate până în prezent în UE pare să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană), foarte contagioase, a coronavirusului , a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

„Date recente, rezultate din probe concrete, arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare. „La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta”, a adăugat el.

Vaccinurile aprobate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avetizat pe 1 iulie că până în august varianta Delta va deveni predominantă în Europa. De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă să se confrunte la toamnă cu un nou val epidemic dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Un motiv de îngrijorare sunt meciurile de fotbal din cadrul campionatului european EURO 2020, care se joacă acum cu zeci de mii de oameni în stadioane și în orașe, precum Londra și Sankt Petersburg, care au devenit epicentre ale noii variante Delta a coronavirului.

Vineri, la Sankt Petersburg se joacă primul sfert de finală între Spania și Elveția.

Creșterea numărului de noi infectări cu varianta Delta pune sub semnul întrebării și utilitatea noului certificat european COVID, intrat în vigoare pe 1 iulie, la care au acces și toți moldovenii vaccinați într-o țară UE, începând cu România.

Certificatul este gândit să restabilească libertatea de circulație în spațiul UE odată cu începerea vacanțelor de vară, dar fiecare țară din Uniunea Europeană are dreptul de a menține sau reimpune anumite restricții sanitare – cum a făcut deja Germania, care a impus carantina obligatorie pentru cei care vin din Portugalia.

### Vezi și... ### Vacanța de vară în pandemie. Ce recomandă autoritățile și agențiile de turism

Slovacia a anunța de asemenea că din 5 iulie închide punctele mici de frontieră iar la cele principale instalează un sistem de control diferențiat. Cetățenii din 47 de țări pot intra liber în Slovacia, între care cei din România și Bulgaria dar nu și cei din R.Moldova.

Informații actualizare: schengenvisainfo.com/news