După aplanarea crizei gazelor prin semnarea unui nou contract pe termen lung cu Gazprom, autoritățile au spus că va urma o ajustare a tarifelor interne la prețul nou, mai mare, cerut de concernul rus de stat. Întreprinderea MoldovaGaz controlată de Gazprom a depus vineri la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cererea de majorare a tarifelor, în timp ce guvernul spune că va acorda populației compensații pentru a putea acoperi diferența. Liliana Barbăroșie l-a întrebat pe șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, care este majorarea cerută:
Your browser doesn’t support HTML5
Vadim Ceban: „Sunt diferite tarife la nivel de presiune, adică tarife pentru industrie, pentru CET-uri și, respectiv, pentru consumatorii casnici, intervalul este între 9 și 10 lei.”
Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această cifră anume?
Vadim Ceban: „Foarte simplu. Înmulțim 450 la cursul valutar și avem costul gazului, plus cheltuielile companiilor, plus cheltuielile de distribuție, respectiv rentabilitatea furnizorului și ieșim la tariful respectiv.”
Europa Liberă: Componentele de bază, ca să ne dăm seama, costul importurilor cam cât constituie, cât cheltuielile de transport, ni le puteți dezvălui?
Vadim Ceban: „Dacă perioada anterioară, de exemplu, cheltuielile, dat fiind faptul că prețul era 150 de dolari, cheltuielile de achiziție, de procurare a gazelor naturale au fost undeva de 65%, acum cred că vom ajunge la peste 85% din totalul tarifului, pentru că, dacă avem tarif de 10 lei, vedeți că diferite tarife și volume sunt, luați 9 lei împărțiți la 10 și 90% e componenta doar a costului gazului.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă, dle Ceban, dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va decide că tariful trebuie să fie mai mic decât a estimat Moldovagaz?
Vadim Ceban: „Atunci, Moldovagaz va acumula devieri financiare negative și nu va putea plăti tot costul gazului natural cumpărat.”
Europa Liberă: Deci, e o situație pe care nu v-o doriți, așa înțeleg?
Vadim Ceban: „Nimeni cred că nu-și dorește, astfel nu vrem să repetăm situația din octombrie.”
Europa Liberă: Acum, impactul asupra economiei va fi mai mare sau asupra consumatorilor, cum estimează compania dvs.?
### Vezi și... ### Sergiu Tofilat: „Ar trebui să insistăm pe un control complex la Moldovagaz”
Vadim Ceban: „Evident că impactul va fi, dar, în primul rând, dacă vorbim despre consumatorii casnici, respectiv aici trebuie să fie luate anumite măsuri de compensare pe partea statului, dar în ceea ce ține de industrie, sunt anumite industrii care-s sensibile la cost, dar în balanța de energetică noi avem alte costuri mult mai importante și în structura consumului gazul natural nu este combustibilul care se află pe primul loc, acolo mai mult produsele petroliere, respectiv energia electrică și pe urmă vine gazul natural, dacă vorbim de industrii. Deci, impactul va fi, vor fi anumite ajustări, dar pentru industriile sensibile urmează a fi aplicate de asemenea unele măsuri compensatorii deja pe linia guvernului.”
Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre formula de stabilire a tarifului? Deci, intră în joc o proporție de 70 la sută coș produse petroliere, 30% prețul spot sau altă formulă? Ce ne puteți spune?
Vadim Ceban: „Formula este agreată în contract, și anume se referă la prețul de achiziție a gazelor. Ce fel de tarife pentru consumatori, acolo este metodologia prin care se aprobă aceste tarife aprobată de ANRE. Ce ține nemijlocit de formulă, este o formulă hibrid și în funcție de perioada de iarnă sau perioada de vară este o formulă care se aplică. La acest moment nu pot să vă dezvălui care sunt componentele acestei formule.”
### Vezi și... ### Victor Parlicov (fost director ANRE): Suntem într-o situație mai bună ca în 2011 sau 2012
Europa Liberă: Dar tariful sau calculele pe care le-a făcut Moldovagaz se bazează anume pe această formulă?
Vadim Ceban: „Da, exact.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă Republica Moldova consumă mai puțin decât a contractat într-o anumită lună, acordul conține prevederi legate de asta?
Vadim Ceban: „Da, sunt anumite ajustări în cazul în care noi decidem să micșorăm volumul de consum pe parcursul unei anumite luni, pentru că evident vedeți că acum la început de noiembrie avem 22 de grade afară, acest lucru influențează consumul și, în funcție de timpul de afară, anume în perioada rece a anului vom ajusta volumele pe care le vom procura de la Gazprom.”
Europa Liberă: Dar volume neconsumate, dar contractate anterior, cum se procedează în cazul acesta cu ele?
Vadim Ceban: „Pur și simplu, pentru următoarea lună nu se comandă aceste volume, respectiv Gazprom-ul, văzând acest lucru, deja le îndreaptă spre alte piețe, nu avem o condiție obligatorie, așa ceva nu este.”
### Vezi și... ### Acordul cu Gazprom amână cu un an punerea în aplicare a Pachetului al treilea energetic
Europa Liberă: Acum despre datorie, cât timp se va reglementa situația asta, trebuie să dureze un an, să vedem cât va dura în realitate. Deocamdată, nimic din datorie nu se include în tarif, eu înțeleg corect?
Vadim Ceban: „Da, e corect. Vă referiți la datoria istorică?”
Vadim Ceban: „La datoria istorică...
Vadim Ceban: „Nu, nu se include în tarif.”
Vadim Ceban: „Plata pentru lunile octombrie, noiembrie, s-a rezolvat cu aceste plăți?
Vadim Ceban: „Suntem în discuții cu guvernul, pentru că, dat fiind faptul că nu s-a ajustat tariful la timp, urmează aici împreună cu guvernul să decidem cum facem acest lucru.”
### Vezi și... ### UE sare în ajutor Moldovei, pe fondul dificilelor negocieri cu Gazprom
Europa Liberă: Și opțiunile care ar fi? Adică de ce nu s-a plătit, s-a așteptat tariful nou în vigoare?
Vadim Ceban: „S-a așteptat gazul, adică contractul cu Gazprom și, respectiv, nu știam care va fi prețul pentru luna noiembrie, pentru octombrie volumele consumate deja sunt facturate.”
Europa Liberă: Alte conduceri ale Moldovagaz au fost acuzate în toată această perioadă a crizei gazelor de cheltuială irațională de fonduri, au existat și procese judiciare în anumiți ani legate de aceasta, unele Moldovagaz le-a pierdut, altele le-a câștigat. Ideea generală e că se pretinde că aceste fonduri nu trebuie să intre în tarif. Acum puteți garanta că nu se întâmplă astfel de pretinse lucruri în managementul Moldovagaz?
Vadim Ceban: „Din 2019 deja am început un proces de optimizare a cheltuielilor operaționale și neoperaționale și, respectiv, noi nu admitem așa cheltuieli cum s-a vehiculat, dimpotrivă, chiar am ajutat organele de drept să contribuie la soluționarea mai multor probleme, dosare care au fost acumulate pe parcurs. Ce ține de economie, noi deja în doi ani de zile avem economie peste 200 milioane de lei atât pe partea de pierderi în rețele, cât și pe partea de reduceri a cheltuielilor operaționale, toate achizițiile au loc prin intermediul achiziții.md, achizițiile care sunt făcute conform legislației în vigoare și conforma planurilor aprobate de către ANRE. De aceea trebuie de lămurit cu ceea ce ține de perioadele anterioare, dar ce ține nemijlocit de perioada noastră, aici noi suntem gata pentru orice verificare și, respectiv, aceste verificări au mai avut loc de către ANRE, de către Fisc, de către Inspecția Financiară, de către alte instituții, procuratura, CNA ș.a.m.d. De aceea aici nu avem ce ascunde, dar ce ține de perioada anterioară, aici, într-adevăr, organele trebuie să se clarifice.”
### Vezi și... ### Cum anume am făcut datorii la plata gazelor naturale?
Europa Liberă: Când și ce sumă din datorie, sperați dvs. ca și întreprindere, din datoria asta istorică să poată fi reglementată și inclusă în tarif? Iată, speranța, planurile companiei care ar fi?
Vadim Ceban: „La momentul actual nu pot să vă spun despre acest lucru, pentru că, în primul rând, datoriile trebuie să fie auditate și pe urmă care va fi înțelegerea cu Gazprom, între acționari, Gazprom și guvern și vom vedea, dar acum nu văd premise ca să fie rambursate aceste datorii prin tarif, așa ceva actualmente nu se discută.”
Europa Liberă: De ce? Altă modalitate există?
Vadim Ceban: „Sunt elemente financiare, sunt surse interne din diferite companii, sunt debitori, de exemplu, companiile termoenergetice, sunt alte elemente de negocieri despre care acum nu pot vorbi. De aceea vom vedea ce va fi în continuare.”
Europa Liberă: Anticipați să apară tensiuni la un moment dat în reglementarea aceasta a datoriei?
Vadim Ceban: „Vom trăi și vom vedea.”
### Vezi și... ### Moldova cumpără gaze din Polonia, înaintea unor noi negocieri cu Gazprom
Europa Liberă: Da. Ultimul aspect, dle Ceban. În acest an, cât va dura, potrivit planurilor, reglementarea datoriei, Moldovagaz trebuie să nu fie restructurată, nu i se aplică sancțiuni. Ce înseamnă asta la modul practic?
Vadim Ceban: „Este vorba despre implementarea Pachetului energetic trei și nesancționarea până când nu vor fi clarificate datoriile, dar asta nu înseamnă că la modul practic noi nu ne putem reorganiza, dimpotrivă, noi avem planuri de reorganizare a întreprinderii de distribuție, aceea se referă doar la compania de transport, care urma să fie reorganizată conform Pachetului energetic trei.”
Europa Liberă: Întrebarea de bază e, probabil, dacă apar niște volume de gaze care pot intra din altă parte, Moldovagaz le va transporta?
Vadim Ceban: „Liber! Aici nu este nicio restricție absolut.”