Linkuri accesibilitate

Cum anume am făcut datorii la plata gazelor naturale?


Cum anume am făcut datorii la plata gazelor naturale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Toată lumea e preocupată acum de thriller-ul cu gazele naturale. Vom avea gaze? Ce preţ vor avea? De unde le vom lua? Tot de la partenerii noştri strategici ruşi, de care ne leagă o „prietenie seculară”, vorba unor politicieni de aici şi de acolo? Negocierile cu Gazprom sunt anevoioase, zic guvernanţii de la Chişinău, dar ieri reţelele de socializare erau cât pe ce să plesnească la ştirea că Moldova va cumpăra, în premieră, un milion de metri cubi de gaze din Polonia. Multă bucurie s-a revărsat pe net după ce oamenii au aflat vestea. Unii proclamau deja independenţa energetică a Moldovei, ieşirea din sfera de influenţa a Gazpromului. Ei bine, nu e chiar aşa, cu Gazprom vom mai avea de-a face, au spus-o chiar conducătorii pro-europeni, calea până la independenţa energetică e mult prea sinuoasă şi lungă.

Întrebarea firească, la care deocamdată nu avem un răspuns, e aceasta: care e preţul gazului cumpărat de la polonezi, cine va plăti diferenţa dacă spuneţi că preţul pentru cetăţeni rămâne neschimbat? După toate probabilităţile, preţul gazului luat de la polonezi nu poate fi mic, mai cu seamă dacă polonezii au cumpărat gazele de la aceiaşi ruşi. E de presupus că moldovenii vor fi foarte bucuroşi dacă statul le va acoperi o parte din cheltuieli, dar cât timp va putea statul să facă asta?

Acum e momentul potrivit să ne lămurim cum au apărut datoriile pe care le revendică Rusia. Unii experţi vorbesc despre nişte scheme oculte la Moldovagaz şi se pare că un audit făcut de specialişti serioşi ar fi necesar. Să ştim cum oare apar aceste datorii în timp ce populaţia achită fiecare metru cub folosit… Nu-i invidiez pe noii guvernanţi pro-europeni, situaţia e complicată, unde mai pui că suntem legaţi serios de regiunea transnistreană şi depindem de electricitatea Cuciurganului. Şi ce facem cu miliardele pe care le datorează Transnistria pentru gazele naturale? Ale cui sunt acestea? Rusia spune că sunt ale noastre… Să avem răbdare şi să sperăm că guvernanţii noi se vor descurca. Nu le va fi uşor, dar oamenii i-au ales şi ei n-au încotro.

XS
SM
MD
LG