Vadim Ceban: Negocierile cu Gazprom au fost pragmatice, economice, nu politice

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz sugerează că în condițiile unui preț de achiziție majorat, ANRE ar trebui să vină cu ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici. Vadim Ceban admite o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale care ar putea depăși 14 lei și spune că tarifele la gazele naturale vor fi ajustate lunar. El se arată convins că negocierile cu Gazprom au fost pragmatice, economice, nu politice.

Your browser doesn’t support HTML5

Vadim Ceban: Negocierile cu Gazprom au fost pragmatice, economice, nu politice

Europa Liberă: Discutăm azi despre „războiul gazelor”, despre tarifele care continuă să se majoreze, despre revolta populației, sunt foarte multe aspecte la care ar trebui să ne referim și să încercăm în măsura posibilităților să le lămurim oamenilor câtă politică și câtă economie este atunci când se vorbește despre problema gazelor. Unii critică, alții laudă moderat contractul care a fost semnat recent între Moldovagaz și Gazprom. Dvs. acum, la începutul anului 2022, puteți să ne spuneți cu certitudine că ceea ce s-a negociat a fost negociat în baza calculelor economice, și nu a fost nimic politic?

Vadim Ceban: „Dacă ne referim la contractul de gaze și, respectiv, negocierile propriu-zise, vreau să vă spun că cel puțin din cadrul negocierilor unde am participat nemijlocit eu personal și echipa noastră de la Moldovagaz, împreună chiar cu vicepremierul Andrei Spînu, dlui a condus echipa noastră de negociatori, eu n-am observat și n-am văzut ceva politic care a fost și ne-ar impune anume SA Gazprom. Gazprom-ul negociază elemente comerciale și, respectiv, noi ne-am axat anume pe elementele comerciale și economice. Evident, avem multe probleme în relațiile inclusiv dintre doi acționari, ce se întâmplă la Moldovagaz sunt foarte multe discuții, începând cu datorii, Pachetul energetic trei, formula de preț, achitările ș.a.m.d., problema Transnistriei aici tot trebuie să discutăm acest aspect, dar...”

### Vezi și... ### Criza gazelor naturale în R. Moldova continuă. Ce soluții are guvernul

Europa Liberă: Despre toate acestea o să discutăm pe parcursul acestui interviu.

Vadim Ceban: „Dar la negocieri ne-am axat anume pe problemele economice și comerciale.”

Europa Liberă: S-ar fi putut obține un preț mai bun? Și de ce insist să aflu un răspuns clar la această întrebare? Pentru că chiar politicienii care au guvernat Republica Moldova au lăsat să se înțeleagă că, dacă ei ar fi rămas la putere, ar fi putut obține un preț mult mai bun decât cel pe care l-ați negociat Dvs.

Vadim Ceban: „Eu cred că nu trebuie să ne axăm anume pe problematica aceasta – cine ar fi fost acolo, la negocieri, ar fi obținut un preț sau o formula mai bună. Eu consider că la moment, în condițiile actuale, inclusiv în contextul regional, formula de calcul și contractul sunt unele bune. Unicul lucru pe care trebuie să ne concentrăm, trebuie să facem tema de acasă și lucrăm aici ca să ne mobilizăm și să înțelegem că deja trebuie să avem o mare responsabilitate. Totul depinde de noi și independența noastră, inclusiv energetică, și securitatea energetică depinde doar de noi. În circumstanțele care au fost în octombrie și de la ce am pornit, am pornit de la 800 de dolari pe mia de metri cubi, acesta a fost în octombrie prețul, și am ajuns în noiembrie la circa 450-460 de dolari. Eu consider că în contextul actual și atunci când am negociat, condițiile sunt bune. Nu uitați că am negociat un contract fără a ni se pune condiții din partea Gazprom-ului ca să achităm datoria de 720 de milioane care au fost acumulate de malul drept.”

Europa Liberă: Să ne oprim la lecția de acasă, Dvs. ați spus că trebuie făcută bine tema pentru acasă. Cât de bine a fost făcută această temă până la negocierea acestui proaspăt contract?

Vadim Ceban: „Trebuie să înțelegem de la ce ne-am pornit, în primul rând, au fost alegerile parlamentare, n-a fost guvern cu împuterniciri depline, din ianuarie până în august, adică opt luni de zile. Dar toate elementele care au fost discutate cu Gazprom, anume ce ține de acordul de reeșalonare a datoriilor, Pachetul trei energetic, s-au început discuțiile, așa, în modul cel mai serios, încă în 2020. Dat fiind faptul că noua guvernare abia intrând în funcție și, respectiv, începuse exercitarea mandatului, evident aceste probleme și ghemul de probleme care s-au acumulat, au venit toate ca un tăvăluc și trebuia de undeva să pornim. Am discutat toate problemele la prima întâlnire pe care am avut-o cu dl Spînu. Noi am discutat în vară, o dată în iulie, când guvernul și-a început mandatul, în august, așa, a intrat în activitate deplină, noi am fost permanent în contact cu executivul și, respectiv, cu dl Spînu.”

Europa Liberă: Dvs. vorbiți despre tema de acasă de când la putere a ajuns PAS, dar eu mă refer la tema de acasă pe parcursul ultimilor ani despre care Gazprom-ul a amintit cât de mult a crescut datoria față de gigantul rus. Ce s-a întreprins de fostele guvernări ca să nu se acumuleze aceste datorii?

Vadim Ceban: „În perioada din 2015-2021, deja inclusiv 2021, la Moldovagaz nu au fost datorii curente, eu mă refer la malul drept, ce datorii s-au acumulat până în 2015, asta este subiectul discuției.”

Europa Liberă: Eu vă întreb despre datoriile istorice care se estimează la o sumă destul de mare pentru Republica Moldova.

Vadim Ceban: „Da, evident. Și eu voi încerca să vă explic mai simplu ce am întreprins noi ca să facem tema pentru acasă. Respectiv din 2000... Eu vă spun așa deschis, fără echivoc, ca toți cetățenii, consumatorii, să mă înțeleagă. Din 2015 până în 2020, ce ține de datorii și implementarea Pachetului energetic european trei, eu n-am găsit nimic concret când am venit. Am preluat mandatul în 2019, în septembrie, n-am văzut nimic concret să fie adus la bun sfârșit în relațiile Moldovagaz – Gazprom. Având datoria, Moldovagaz având datoria comercială, noi, adică cei care au condus compania nu au propus nicio soluție pentru achitarea acestor datorii. Plus la aceasta, în relațiile cu ANRE-ul s-au acumulat foarte multe probleme, inclusiv una care ține de sursele de rambursare a datoriilor care au fost, devierile financiare negative acumulate și nu au fost rezolvate. Noi, deodată, în 2020 am început lucrul cu ANRE ca să rezolvăm problema, la data de 28 februarie, ANRE a aprobat o decizie prin care am soluționat problema devierilor financiare negative.

Decizia e bună, e rea, o să mai discutăm, dar problema a fost rezolvată...

În mai 2020, Moldovagaz a propus la Gazprom și, respectiv, noi în interior am propus un acord. Dat fiind faptul că datoria e foarte mare, suma datoriei e foarte mare, noi am propus să fie implicați inclusiv acționarii, guvernul și, respectiv, Gazprom-ul, plus am acoperit în acest proiect de acord și datoria malului stâng, adică a companiei Tiraspoltransgaz, să zicem, regiunii transnistrene. Acolo a fost modalitatea de achitare și a datoriilor care au fost acumulate de ei și ei trebuiau să și le asume. De la asta ne-am pornit și, ulterior, Gazprom a trimis o scrisoare către guvern și, respectiv, câteva scrisori prin care a propus un acord, haideți să negociem. Nu a fost nicio reacție din partea vechilor guvernări și abia când a venit guvernarea actuală și, eu vă spun sincer, s-au început discuțiile concrete: ce facem cu această datorie, cum o reglementăm, cum Moldovagaz poate să propună o soluție prin metode comerciale?”

Europa Liberă: De ce Gazprom-ul a fost tolerant cu aceste datorii, doar până nu demult nu s-a vorbit cu cărțile pe masă despre acest ghem de probleme?

Vadim Ceban: „Nu a fost tolerant, nu a fost tolerant, eu vă spun...”

Europa Liberă: Dar niciodată nu am auzit să se anunțe că se fac sistări de gaze, pentru că nu au fost achitate restanțele pe care le avea Republica Moldova față de acest concern rus. Nu era această insistență în trecut, de ce?

Vadim Ceban: „Această întrebare este foarte justă din partea Dvs. și din partea cetățenilor, din partea guvernului, din partea societății, inclusiv din partea mass-media.”

Europa Liberă: Și care e răspunsul? Cine are acele datorii, pentru că cetățeanul care își achită lunar factura, el spune că: „De ce nu este anunțat clar cine este vinovat că nu s-a achitat pentru consumul de gaze”?

Vadim Ceban: „Încerc să răspund. Nu a fost tolerată această datorie așa cum se spune, pentru că Gazprom a crezut în acele procese-verbale care au fost semnate permanent din 2012 încoace în cadrul ședințelor comisiei mixte moldo-ruse, permanent: da-da-da, vom elabora, da-da-da și nimic nu s-a elaborat, haideți, așa, să spunem deschis. Datoria comercială este a Moldovagaz, nu este a cetățeanului consumator care achită factura așa cum este aprobat, problema e că în perioadele anterioare tariful, când s-a aprobat de către regulator, nu acoperea toate costurile și asta era problema. Deci, consumatorul plătea...”

Europa Liberă: Și dacă nu s-a acoperit întregul tarif, atunci a fost politicianul cel care a tras foloase, pentru că el voia să-și mențină electoratul și să-l mai voteze pentru ca să-și prelungească mandatul la guvernare?

Vadim Ceban: „Da, pentru că problema tarifelor a fost permanent politizată, permanent a fost politizată! Acum eu acest lucru vi-l spun sincer. Dar eu nu-s politician. De ce, din care cauză? Evident, cred că pentru a obține anumite dividende politice, respectiv a menține electoratul într-un fel, dar, încă o dată, ce a fost – a fost, noi trebuie să rezolvăm, anume de asta din luna octombrie a apărut acest protocol...”

Your browser doesn’t support HTML5

Vadim Ceban: Negocierile cu Gazprom au fost pragmatice, economice, nu politice

Europa Liberă: Da, dar ceea ce a fost până acuma în relația cu Gazprom o să provoace mari dispute pe viitor până nu se sting aceste datorii istorice?

Vadim Ceban: „De aceea, noi avem un protocol semnat, noi avem angajamente, inclusiv luate de către Moldovagaz. Noi trebuie să rezolvăm această problemă. Eu vă spun că noi în cadrul Moldovagaz avem un concept cum am putea să reglementăm această datorie, trebuie să avem susținerea acționarilor și împreună cu guvernul vom găsi soluții.”

Europa Liberă: Puterea, autoritățile statului zic că e nevoie de un audit. A fost luată o decizie în cadrul parlamentului ca deocamdată Curtea de Conturi să facă un audit. Credeți că efectuarea unui audit ar putea să aducă ceva despre care cetățeanul să nu fi știut?

Vadim Ceban: „Sunt două tipuri de audit care urmează a fi efectuate. Primul audit care conform legii aprobate la sfârșitul anului trecut, e vorba despre auditul conformității Moldovagaz. Așa cum Curtea de Conturi efectuează audit la companiile de stat, exact așa va fi efectuat auditul în cadrul Moldovagaz și, respectiv, acest audit mai mult ține de conformitate, cum este gestionată activitatea noastră. Ce ține de auditul datoriilor, este un alt exercițiu și acest exercițiu va fi efectuat sub tutela executivului. A fost recent aprobată hotărârea de guvern, acum se elaborează un caiet de sarcini care urmează a fi coordonat într-un fel cu Consiliul de Observatori, pentru că, până la urmă, conform protocolului, Consiliul de Observatori al Moldovagaz urmează să-l coordoneze în ultimul raport. Din punct de vedere tehnic și financiar, noi aceste datorii le fixam și înainte, sunt actele de verificare care sunt semnate, dar guvernul absolut just eu consider că a solicitat că trebuie să fie auditate, evident ca să știm, să cunoaștem care este cifra finală și acest lucru urmează a fi efectuat de către guvern.”

Europa Liberă: Dar cifra finală este deja fixată?

Vadim Ceban: „În principiu, noi o cunoaștem, este vorba de peste 720 de milioane de dolari.”

Europa Liberă: E o sumă foarte mare, o mare iresponsabilitate a celor care au admis-o!

Vadim Ceban: „Da, e o sumă foarte mare.”

Europa Liberă: Trebuie de revenit la acest subiect. Să vorbim în continuare despre tarife... Dvs. deja ați anunțat în spațiul public că ar putea să crească pentru consumul pentru luna curentă și că se vor face calcule în fiecare lună pentru a fi stabilit prețul. În primul rând, explicați-ne de ce în fiecare lună trebuie să fie făcute calcule pentru ca să fie stabilit tariful pentru consumul de gaze curente, anterior se făcea trimestrial?

Vadim Ceban: „Evident, ca și manager la o companie, noi ne dorim ca fiecare, să activăm stabil, să cunoaștem prețurile trimestriale, anuale, cum am lucrat înainte, dar se schimbă piața, se schimbă relațiile, se liberalizează piața, nu doar în Republica Moldova, s-a liberalizat de mult în Ucraina, în România. E bine sau rău, e altă întrebare. Respectiv, noi avem formula, adică contractul în baza căruia noi furnizăm gaze, adică în baza căruia noi o să furnizăm gaze pentru consumatori.

Este contractul care stă la baza calculelor, formula care stă la baza calculelor acestor tarife se ajustează lunar...

Respectiv, ca să nu acumulăm noi devieri financiare și să nu avem probleme cu livrările de gaze, urmează ca să fie sincronizat tot lanțul. Dacă se stabilește lunar, respectiv noi tot trebuie tarifele să le stabilim lunar, deci aici e vorba de sincronizarea întregului lanț valoric, să zicem așa. Ce ține nemijlocit de prețuri, tarifele și anunțul pe care l-am făcut că ar fi o creștere, aici poate să fie și o situație inversă. În viitor dacă prețurile scad lunar, înseamnă că trebuie să scadă și pentru consumator tariful, și de asta vor beneficia toți consumatorii. De ce? Pentru că mai înainte, când se calcula trimestrial, se primea așa că noi un an întreg acumulam, consumatorul ne plătea mai mult și pe urmă noi făceam reducerea de tarif pentru perioada ulterioară sau corectam în dependență de ce valori, negative sau pozitive, aveam în bilanț. În acest caz va fi altfel, consumatorul va profita imediat în luna următoare și acest lucru e benefic, pentru că nu vom fi noi învinuiți, cum am fost în 2020, când toți ne spuneau că în Germania tariful e 70 de dolari sau euro, dar noi cumpărăm cu 130. Imediat acest lucru se va reflecta și în tarif, tariful va fi mai confortabil pentru consumatori. Evident, și viceversa, când crește tariful, respectiv crește pentru toți.”

Europa Liberă: Unii s-au întrebat – de ce ați fixat în contract data de 20 a lunii?

Vadim Ceban: „Acest lucru nu s-a fixat, acest lucru a rămas așa cum era fixat încă în 2007.”

Europa Liberă: Și el nu s-a putut modifica la negocieri?

### Vezi și... ### R. Moldova între scumpirile la gaze și geopolitică

Vadim Ceban: „Bună întrebare. Sigur că putem modifica și s-a putut să se modifice, nimeni n-a știut că așa de brusc va crește prețul. Acest lucru nu-l putem prognoza, chiar tranșant în situația aceasta, pentru anul acesta, când piața gazelor naturale arată ca o ceață, nimeni nu știe ce se va întâmpla peste câteva zile, nu putem prognoza. Situația în octombrie era cât de cât stabilă, în noiembrie-decembrie am văzut că sunt anumite premise, să zicem, de a corecta cotațiile de la burse, nu s-a întâmplat, de ce se întâmplă acest lucru? Nu putem noi decide ce-i la bursă, cum va fi la bursă, care-i aspectul psihologic subiectiv care va influența piața.”

Europa Liberă: Și Dvs. vreți acum să solicitați Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să fie majorat tariful pentru luna curentă, până la cât să ajungă?

Vadim Ceban: „Noi vom vedea până la data de 20 ianuarie care va fi dinamica, care sunt factorii și dacă acești factori influențează la creșterea sau ajustarea tarifului, cum este scris în metodologie și în funcție de acest lucru, noi putem cere, dar acest lucru înseamnă că noi nu putem pentru ianuarie, retroactiv nu se poate, nu este permis, doar poate fi de la 1 februarie, dacă va fi necesar.”

Europa Liberă: O să-l citez pe dl Slusari, care vă critică vehement, el zice că ar exista două condiții - una privind sistarea livrării gazelor în 48 de ore și a doua - plata în avans, care ambele ar fi o bombă cu ceas și că ele au fost plasate intenționat, ca să provoace în fiecare lună o criză energetică în Republica Moldova. Cum îi explicați această constatare sau cum răspundeți la această replică?

Vadim Ceban: „Replica nu este corectă, pentru că condiția de sistare în 48 de ore nu este în contract și condiția de achitare în avans la fel nu este în contract. Eu o spun cu toată responsabilitatea, răspund pentru acest

și ca să nu trec la alte declarații. Aceste lucruri în contract nu sunt, doar este dreptul furnizorului, în caz dacă nu se achită, noi nu onorăm angajamentele pentru plata curentă la timp, deci până la data de 20, sunt două plăți stabilite acolo...”

Europa Liberă: Și luna trecută a fost un asemenea avertisment din partea Gazprom-ului?

Vadim Ceban: „În decembrie a fost, dar a fost legat de un lucru pe care noi puteam să-l rezolvăm aici, pe intern, fără a recurge la acest aspect. Ulterior am rezolvat, pentru că acolo era clar că trebuia să compensăm această diferență, pentru că în octombrie transa a doua de achitare, adică am achitat pentru octombrie, pentru că noi o parte am plătit din sursele proprii. Pentru septembrie am închis, am închis pentru octombrie pe jumătate și, respectiv, am plătit pentru datoria din octombrie și am plătit avans. De fapt, nu avans, dar așa-numita plată pentru plata curentă pentru primele zile ale lunii noiembrie am plătit cu suportul guvernului. Și nicicum acest lucru, dacă ar fi fost executat la timp, nu putea să ducă la aceste scrisori care au parvenit din partea Gazprom-ului. Ca să evităm astfel de situații, trebuie să ne mobilizăm și, cum spun domnii politicieni, aici e un lucru în care trebuie să schimbăm anumite reglementări pe intern, ca să nu ajungem la așa situații. În mod normal, noi nu trebuie să ne adresăm la guvern, ci trebuie să ne aplicăm instrumentele financiare comerciale care există, cu condiția că suntem solvabili și cu condiția că avem active cu care putem acoperi creditarea pe termen scurt. Astăzi este o situație foarte stranie și eu vă spun de ce se întâmplă. Noi avem contract, avem gaz, adică volume sunt, avem active, avem toată rețeaua de distribuție, transport, avem rețea de clientelă, vorbesc de consumatori, deci toate ingredientele pentru funcționare, dar nu putem primi credite bancare.”

Europa Liberă: Nu sunteți credibili pentru toate entitățile bancare ca să vă ofere credite?

Vadim Ceban: „Pentru că capitalul propriu al companiei din cauza sumei de bani cu care noi suntem datori la Gazprom nu putem credita banii de care avem nevoie. Este un cerc vicios și la care am ajuns acum. Trebuie să rezolvăm această problemă, deci nu-i problema doar a Moldovagaz. Noi am venit în 2019, eu nu sunt o persoană care încerc să-i învinuiesc pe cei precedenți care au condus, ei au condus în situațiile care au fost, noi suntem axați acum să rezolvăm această problemă, și anume lucrul pentru acasă ce trebuie să facem – împreună cu ANRE, să schimbăm condițiile de activitate pe etape, să sincronizăm tot lanțul și unde e posibil, ca să nu avem aceste deficite de casă, să ajustăm tarifele la timp. Tarifele trebuie să acopere toate costurile de achiziție și întreținerea sistemului, plus la aceasta, unde e posibil, agenții economici, dacă piața permite, pot liber să se adreseze la alți furnizori. Acum, de exemplu, este Energocom-ul, sunt alți furnizori din Ucraina, din România, infrastructura există, poftim.

Iată la asta noi tindem ca să creăm piața adevărată din Republica Moldova...

Dar toți acum critică, iată, Moldovagaz îi mare și ei greșit înțeleg cuvântul monopolist, monopolul la noi este doar în rețelele de transport și distribuție, în furnizare monopol nu există. Da, suntem companie mare, noi am negociat un contract, dar pentru orice consumator industrial mare astăzi este libertatea să-și aleagă furnizorul, același lucru este valabil și pentru consumatorul casnic.”

Europa Liberă: Și prețul, care ar putea să fie pentru luna aceasta, la ce tarif ne putem aștepta pentru consumul de gaze?

Vadim Ceban: „Dna Valentina, eu nu pot să vă spun...”

Europa Liberă: Care va fi tariful pe care o să-l ceară Moldovagaz de la ANRE?

Vadim Ceban: „Eu încerc să nu spun prețurile fixe, pentru că depinde foarte mult care va fi prețul de achiziție și care componentă de devieri, așa-numita componenta de corectare în tarif va fi inclusă de către ANRE pentru luna februarie, de exemplu. Noi nu cunoaștem când ANRE va examina solicitarea noastră, de exemplu, să zicem până pe data de 20 noi putem prognoza ceva pentru următoarele 10 zile, două săptămâni de lucru, în cazul acesta noi vom vedea intervalul, am spus ieri și în cadrul unei emisiuni, de la 12 până la 15 lei. Da, e mare, dar aceasta-i situația legată mai mult de securizare, de securitatea energetică pentru ca să avem gaz să ieșim din iarnă și ulterior vom vedea cum va fi – se decide liberalizarea totală a pieței, OK, mergem așa, vom lucra în așa circumstanțe cum am lucrat.”

Europa Liberă: Apropo, în cadrul negocierilor pe care le-ați purtat cu concernul rus Gazprom cât de mult timp ați alocat și pentru a discuta pe marginea Pachetului energetic european trei?

Vadim Ceban: „Da, destul de mult a durat discuția, nu atât formula s-a discutat, cât s-a discutat datoria și Pachetul trei, a fost mult, pentru că să înțelegeți că guvernul tot nu poate să..., are un angajament internațional, trebuie să implementeze Pachetul energetic trei și pentru mine aceste lucruri sunt foarte clare. Implementarea Pachetului energetic trei pentru întreaga Comunitate Energetică, adoptarea acestei decizii la Consiliul Ministerial al Comunității Energetice a avut loc aici, la Chișinău, în 2011, chiar în localul de alături.”

Europa Liberă: Ne amintim. Și tot au fost prelungite termenele pentru implementarea acestui pachet, țin bine minte.

Vadim Ceban: „Și, respectiv, în 2012, la Budva, în Muntenegru, s-a extins pentru noi, două perioade de extindere au fost: în 2016 – legislația și în 2020 – implementarea. Același lucru s-a menționat, și dl Spînu l-a menționat, că noi nu putem să ne dezicem de implementare. Da, există problema cu Moldovatransgaz, există problema datoriei, pentru că avem și acolo un acord internațional, acord bilateral de protejare a investițiilor. Problema constă în aceea că, dacă transferăm activele la o entitate care devine independentă, pentru creditor și furnizor – în cazul de față Gazprom – există riscul cum se va recupera această datorie. Iată ce trebuie să facem și am propus: OK, haideți să mai elaborăm un grafic de achitare, fără penalități, pe perioada de 5-7 ani, vedem cu ce putem achita, care este posibilitatea de la debitori, ce active avem, cu care rentabilitate, plus economiile interne care trebuie să facem reorganizări, fiindcă noi am insistat în cadrul negocierilor ca Gazprom să accepte reorganizarea întreprinderilor de distribuție. Acolo noi obținem o economie anuală de 160 de milioane. Poftim, este o sursă de achitare, nu acoperă toată suma, dar, cel puțin, există o sursă de rând cu celelalte surse pe care trebuie să le găsim.”

Europa Liberă: Dar când va avea Republica Moldova capacitatea să implementeze pe deplin Pachetul energetic european trei?

Vadim Ceban: „Republica Moldova deja implementează Pachetul trei.”

Europa Liberă: În ce an va fi cunoscut deznodământul acestei probleme?

### Vezi și... ### Adrian Lupușor (Expert-Grup): prioritatea anului este regândirea administrației publice

Vadim Ceban: „Să vă spun un lucru, este un operator de sistem în Republica Moldova, se numește Vestmoldtransgaz, cunoașteți foarte bine...”

Europa Liberă: Da.

Vadim Ceban: „Compania care este deținută de către Transgaz din România astăzi este certificată pe deplin după Pachetul trei. Republica Moldova deja implementează Pachetul trei. Problema e că nu se implementează de către un operator, care este cel mai mare.”

Europa Liberă: Exact.

Vadim Ceban: „Da, dar asta nu se spune că...”

Europa Liberă: Dar acestea-s jumătăți de măsură?

Vadim Ceban: „Da, dar poate fi așa o situație teoretică că fluxul de gaz poate să ni-l dea doar prin conductă. Atunci, noi suntem operaționali tehnic, activăm conform regulilor Pachetului trei, cu toate că și astăzi activăm după regulile Pachetului trei, toate punctele de interconectare de la hotare sunt operate după regulile Pachetului trei și Moldovatransgaz, și Tiraspoltransgaz oferă acces la rețea pentru traderi internaționali. Și acest lucru astăzi deja vă spun că sunt fluxurile de către trei interdependenți pe culoarul transbalcanic. Și astăzi este acest lucru.”

Europa Liberă: Despre funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău ce ne puteți spune?

Vadim Ceban: „Este funcțional, avem o cooperare foarte bună cu colegii din Vestmoldtransgaz, suntem permanent în interacțiune și acest lucru e absolut normal. Tehnic, tehnologic operatorii trebuie să lucreze și să-și facă treaba. Ce ține nemijlocit de funcționalitatea și...”

Europa Liberă: Problema știți care e – dacă s-ar putea prin această conductă Iași-Chișinău să vină gaz mai ieftin?

Vadim Ceban: „Da, eu despre asta și spuneam. Da, teoretic, dacă, de exemplu, într-o perioadă în România sau în Austria, în Ungaria prețurile sunt mai convenabile, pentru că asta este ruta cea mai aproape în direcția respectivă – atunci de ce nu? Și Energocom, și putem chiar și noi, n-are importanță cine.”

Europa Liberă: Unii se întrebau – și prin țevile acestei conducte tot gaz rusesc poate să curgă și să ajungă în Republica Moldova?

Vadim Ceban: „Molecula de gaze, acolo nu se vede cine e proprietar, acolo este după document, cine vinde – acela și este proprietar, dar fluxul tehnologic, fizic, de unde a venit gazul, asta-i... Noi așa răspundem la această întrebare.”

Europa Liberă: Despre datoriile regiunii transnistrene, ce ne puteți spune? Cum s-au acumulat ele, de ce s-au acumulat, cum pot fi stinse, cine trebuie să le achite?

Vadim Ceban: „Cum s-au acumulat? Noi vindem la același preț la Tiraspoltransgaz cum și vindem, introducem tarif pentru consumatorii noștri, la același preț, nici mai mic, nici mai mare, respectiv prețul acesta nu a fost achitat, asta e cauza din care s-a format această datorie. Tehnologic nu putem să-i stingem, deconectăm, pentru că prin conducta Grebeniki, partea de est până la Căușeni, respectiv la sud, acolo sunt consumatori transfrontalieri, sunt raioanele de sud ale țării care sunt alimentate cu conducte transbalcanice și, respectiv, nu le putem deconecta. Respectiv, tarifele care se aprobă pe malul stâng nu acoperă costul și asta este o cauză de formare a datoriilor în partea stângă a Nistrului. Și de acest lucru sunt responsabili, evident, compania Tiraspoltransgaz, care e compania-fiică, și sunt responsabile autoritățile din regiunea respectivă, care urmează să-și asume inclusiv achitarea acestor datorii.”

Europa Liberă: Gazprom pune tranșant problema achitării acestor datorii de către regiunea transnistreană, ce va urma?

Vadim Ceban: „Noi, în cadrul discuțiilor din octombrie, n-am discutat acest aspect.”

Europa Liberă: Dar până în octombrie Dvs. ați discutat cu Gazprom-ul?

Vadim Ceban: „Formal, juridic datoria Moldovagaz implică și, respectiv, se răsfrânge inclusiv pe datoria respectivă, comercial vorbind, datoria companiei.”

Europa Liberă: Și Gazprom îi cere regiunii transnistrene să stingă datoriile?

Vadim Ceban: „Permanent sunt discuții, permanent, și au fost înainte, au fost multe încercări, dar această problemă urmează a fi soluționată în cadrul discuțiilor, posibil și bilaterale, multilaterale, în contextul reglementării conflictului transnistrean.”

### Vezi și... ### Conflictul din stânga Nistrului: „Asta-i tragedia cea mai mare!”

Europa Liberă: Mai nou, autoritățile de la Tiraspol s-au arătat disponibile să achite întreaga datorie pentru consumul de gaze și și-au cerut permisiunea de la conducerea Republicii Moldova. Ce trebuie să se înțeleagă din această declarație a dlui Krasnoselski?

Vadim Ceban: „Acest mecanism și model de restructurare a datoriei există și, în general, restructurarea relațiilor, modelului de interacțiune în cadrul furnizării gazelor naturale. Foarte simplu, acest lucru e permis conform legislației naționale, își asumase datoria...”

Europa Liberă: Dar de ce liderul de la Tiraspol trebuia să anunțe că e nevoie ca Republica Moldova să le dea voie?

Vadim Ceban: „Să-și asume datoria, transferând datoria la Tiraspoltransgaz, ei să-și asume asupra lor și, poftim, ulterior pot diviza livrările, pot crea orice operator, trader ș.a.m.d., însă trebuie să...”

Europa Liberă: De ce nu o sting, dacă au această posibilitate? De ce nu o achită, dacă ei spun că sunt disponibili?

Vadim Ceban: „Eu cred că este foarte reușit că deja spun că recunosc, asta este un lucru bun, pentru că mai înainte nici nu recunoșteau.”

Europa Liberă: Dle Ceban, întrebarea mea este dacă ei pot să achite această datorie, de ce nu o achită?

Vadim Ceban: „Pentru că urmează juridic să întocmim această tranzacție, s-o transferăm de la bilanțul Moldovagaz la bilanțul Tiraspoltransgaz și, ulterior, ei trebuie să-și asume că datoria e a lor și deja să poarte negocierile direct cu Gazprom-ul cum să o stingă, mecanismul trebuie să fie.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că ei au banii aceștia?

Vadim Ceban: „Eu nu cred, pentru că opt miliarde de dolari, haideți să fim serioși, ei tot ce pot face, ei pot doar în caz dacă are loc reorganizarea într-un fel a Moldovagaz și transferarea datoriilor, doar prin active, anumite active pot să stingă această datorie, eu nu cunosc dacă au așa mijloace financiare, opt miliarde de dolari nu cred.”

Europa Liberă: Dvs. cunoașteți care sunt activele lor?

Vadim Ceban: „Cunosc, nu acoperă...”

Europa Liberă: Mai nou, Tiraspoltransgaz insistă să fie înregistrat...

### Vezi și... ### Ion Leahu: „Moscova are planuri mari legate atât de Ucraina, cât și de R.Moldova”

Vadim Ceban: „Tiraspoltransgaz este înregistrat la noi temporar și acest lucru s-a întâmplat recent.”

Europa Liberă: Dar ei vor permanent, asta am înțeles?

Vadim Ceban: „Dacă ei vor permanent, atunci trebuie să înțeleagă că activitatea lor trebuie să corespundă cu legislația națională, trebuie să implementeze Pachetul trei, trebuie să divizeze, ei nici Pachetul doi încă nu l-au implementat, trebuie să divizeze toate activitățile separat – furnizarea separată, distribuția separată, transport separat, măcar acest lucru să facă și atunci, poftim, sunt eligibili pentru obținerea licenței, de ce nu? Nu interzice legislația națională pentru companiile din stânga Nistrului să-și legalizeze activitatea pe malul drept, nu văd o problemă.”

Europa Liberă: Și mai apare aici o dilemă, dacă Republica Moldova achită costul pentru consumul de energie electrică de la Cuciurgan, Tiraspolul achită gazul pentru producerea energiei?

Vadim Ceban: Moldavskaia GRES achită către Tiraspoltransgaz, se acumulează pe un cont special.”

Europa Liberă: Și ele rămân acolo aceste mijloace?

Vadim Ceban: „Acest cont special nu este sub gestiunea noastă.”

Europa Liberă: Da, e adevărat.

Vadim Ceban: „De asta, noi nu avem acces la gestionarea acestor conturi, plus aici trebuie cred că, eu astăzi nu voi putea răspunde la toate întrebările, cum au loc toate achitările acolo și de ce nu ajung. Problema există, trebuie să o rezolvăm.”

Europa Liberă: Dar sunt multe aspecte dintre care unele țin mai mult totuși de politică decât de economie?

Vadim Ceban: „Evident!”

Europa Liberă: Și Dvs. oricum ziceți că ați participat la toate negocierile, inclusiv la întâlnirea cu dl Kozak, dl Kozak nu a abordat subiectul datoriei transnistrene și consumului de gaze în stânga Nistrului la acele întâlniri?

Vadim Ceban: „Nu a fost abordată când am participat eu, poate a fost abordată în cadrul altor discuții.”

Europa Liberă: Acum înțeleg că se contează foarte mult și pe ședința comună interguvernamentală moldo-rusă și că subiectele vor continua să fie abordate în cadrul acestei ședințe a comisiei moldo-ruse pe probleme comercial-economice. Ce așteptări aveți Dvs. de la acele discuții?

Așteptarea este, în primul rând, tot ce este fixat în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom în octombrie, cumva să se materializeze...

Vadim Ceban: „Așteptarea este, în primul rând, tot ce este fixat în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom în octombrie, cumva să se materializeze în anumite prevederi din protocol, plus totuși noi mizăm că trebuie să fie un acord interguvernamental în domeniul energetic, un acord internațional, care va pune la bază anumite principii de colaborare și, respectiv, modalitatea de soluționare a mai multor probleme care există în sector, pentru că cunoaștem că Moldavskaia GRES este deținută de Inter RAO, cunoaștem că Moldavskaia GRES are licență...”

Europa Liberă: Și mulți întreabă – cum a fost privatizată această centrală?

Vadim Ceban: „Evident, nu intrăm în miezul acestei probleme, cum a fost privatizată, ei au astăzi licență, noi avem acolo active, noi suntem compania unde sunt acționari și Gazprom, și regiunea transnistreană, dar și guvernul. Trebuie să hotărâm cum acționăm noi și care-i soarta cu datoriile și activele acolo. Nu uitați că trebuie să ne întoarcă activele care au fost preluate nelegitim în 2006, activele Moldovagaz, respectiv trebuie să vedem cum reorganizăm inclusiv sub aspectul cerințelor lor, dacă vor să aibă contracte separate. Acest lucru este permis, dar toți trebuie să înțeleagă că mai întâi trebuie datoriile să fie asumate și trebuie toată tranzacția aceasta să fie, haideți să spunem așa, acoperită legal foarte corect, anume acordul interguvernamental moldo-rus poate servi un drept sau o platformă, sau un instrument de reglementare a acestor probleme.”

Europa Liberă: Piața gazelor naturale a devenit extrem de imprevizibilă, în spațiul public deseori se acreditează ideea că gazul a devenit un element de șantaj. Se poate spune că este un mecanism de șantaj totuși?

Vadim Ceban: „Dar de ce este șantaj? Trebuie să achităm la timp obligațiunile noastre. În ce constă șantajul, că nu achităm? Dacă încercați acum să cumpărați un litru de benzină și motorină pe piață sau o tonă, neachitând în avans, piața gazelor naturale astăzi lucrează în Europa după alte principii de plată. De exemplu, eu am spus și ieri, avans – scrisoare de garanție – acreditiv. Nimeni nu dă în credit, dar noi suntem obișnuiți că cineva este obligat nouă să ne dea credit, haideți să terminăm toată discuția aceasta în țară. Noi trebuie pentru marfă să plătim, trebuie să fim capabili să plătim dacă vrem să avem gaz.”

Europa Liberă: Dle Ceban, lucrul acesta a trebuit să fie valabil și în anii precedenți, când s-au acumulat acele datorii istorice și când s-au închis ochii...

Vadim Ceban: „Da, a și fost valabil. Din 2015, dna Valentina, până în 2021 am achitat, din 2019 până în septembrie-octombrie 2021 nu a fost nicio problemă, am achitat la timp, fix cu aceleași condiții. Și la mine apare întrebarea: cum cu aceleași condiții noi achitam, cum am făcut noi recalcularea anul trecut 380, nu 380 de milioane, dacă luăm, 280 de milioane am făcut recalculare la agenții economici? Am făcut, am plătit bani din banii proprii. Cum s-a putut? Noi 600 de milioane de lei am achitat având devieri negative deja până în iulie și cu forțele proprii am achitat la timp, și am venit în octombrie când prețul din start s-a urcat la 800 de dolari de la, îmi cer scuze, 148, nu cum, evident, aici e o discrepanță care, cine trebuie să ne ajute, adică noi unde? Noi chiar dacă am fi avut posibilitate să mergem la bănci, 50 de milioane de dolari sistemul bancar al nostru din țară nu poate să acopere această diferență într-un moment, trebuie să fie un consorțiu de bănci, deci probleme sistemice nu doar la noi, dar probleme sistemice în sectorul financiar pot să apară. Dar deodată, noi spunem că șantaj din cauză că trebuie cineva să ne aștepte pe noi, nimeni nu trebuie să ne aștepte, haideți să fim serioși, avem și o demnitate. Până la urmă, toți activează pe piață, toți cumpără marfa, știu foarte bine regulile, nu văd aici o problemă mare, nu trebuie permanent să... Da, noi nu putem achita, dacă am fi avut capitalul propriu pozitiv, puteam să ne adresăm la credite, nici nu ne adresam la guvern, dar asta-i situația.”

Europa Liberă: Da, dar s-a creat un precedent nu tocmai fericit, că ați împrumutat bani indirect din bugetul statului, de la guvern?

Vadim Ceban: „Noi nu am împrumutat nimic, este tot un mit, care vrem să..., noi am avut o creanță. Iată, Termoelectrica trebuia nouă să ne achite 100 de milioane, mai mult de 100 de milioane de euro. Noi ce trebuia să facem, să mergem de la Termoelectrica să luăm, dați-ne 100 de milioane, adică să mergem tot de la stat să luăm?

### Vezi și... ### Rusia poate ridica ușor o forță militară de 10 mii de oameni în regiunea transnistreană

Noi am spus, noi avem instrumentul acesta – creanțe, poftim, este vorba de vânzarea/cumpărarea creanței, cesiunea, am cesionat, am luat bani, statul a achitat creanța, și-a asumat datoria Termoelectricii față de noi și a întărit securitatea energetică a țării. Și asta nimeni nu pune în discuție, nici politicienii, nici experții, că și-a întărit securitatea energetică. Termoelectrica, deja Energocom, e 100% a statului, nu Moldovagaz este creditor 100% acolo. Și iată ce am făcut noi. Ce asta-i vorba despre o tranzacție pur comercială? Da, cu implicarea mijloacelor bănești din buget, dar statul, pe de altă parte, și-a întărit securitatea energetică, a făcut un lucru bun, eu consider.”

Europa Liberă: Dvs. ați mai promis să căutați rezerve pe interior, mai pot fi economisiți bani pe interior, pentru că se crede că se irosesc banii publici?

Vadim Ceban: „Da, evident! Noi am făcut, chiar astăzi am primit raportul operativ pentru 2021 și noi pe toate liniile suntem în economii, de la reducerea pierderilor, evident cu pierderile putem valoric să spunem că am redus volumetric, dar din punct de vedere al costului, pentru că prețul a crescut, dar ce ține atât de fondul de salarizare, economii pe materiale, concursuri, alte cheltuieli neoperaționale noi le-am redus și încă vom mai face în viitor economii și optimizări.”

Europa Liberă: Care au fost anii când s-au acumulat cele mai mari datorii?

Vadim Ceban: „2011-2015 – 396 de milioane de dolari.”

Europa Liberă: Și care a fost perioada cea mai bună când s-au gazificat cele mai multe gospodării?

Vadim Ceban: „Cele mai multe gospodării au fost gazificate în perioada anterioară, până în 2008, cred că așa.”

Europa Liberă: Pentru că deseori cetățenii spun că atunci când au plătit ca acea conductă de gaze să ajungă până în casa lor, unele gospodării, unele familii au plătit sume foarte mari – și 10 mii, și 15, și 20 de mii lei – ca să ajungă gazul în ograda gospodarului.

Vadim Ceban: „Ei plăteau prin asociațiile de consumatori de gaze, plăteau direct la companiile care gazificau. În 2008 a fost aprobată hotărârea de guvern nr. 715, care a fost recent înlocuită cu o altă hotărâre a ANRE-ului și au trecut la normalitate – rețelele de gaze trebuie să fie dezvoltate de către distribuitori.

Așa a fost în perioadele anterioare, când statul achita și consumatorii de gaze, nemijlocit cetățenii sau primăriile...

Este vorba de extinderea rețelelor, dezvoltarea pieței gazelor și acest lucru trebuie să aibă loc așa cum are loc în toate țările, doar e vorba de construcția gazoductelor interrurale. Iată astăzi noi nu cerem de la cetățeni să depună bani, ei nu plătesc nimic, noi ducem până la hotar.”

Europa Liberă: Dar ne amintim anii de pomină când plăteau sume bunicele, poate chiar exagerate?

Vadim Ceban: „Așa a fost în perioadele anterioare, când statul achita și consumatorii de gaze, nemijlocit cetățenii sau primăriile. Acest lucru poate și a fost corect la etapa incipientă din punct de vedere politic, dar din punct de vedere economic nu-i corect.”

Europa Liberă: Intermediari, firme-căpușă astăzi nu mai există?

Vadim Ceban: „Nu! Eu vă spun că toate licitațiile sunt pe site-urile companiei, începând cu vara anului trecut, toate licitațiile au loc prin intermediul achiziții.md și în caz dacă este posibilitate să participe compania, de exemplu, o uzină oarecare poate participa direct sau prin reprezentantul său din Republica Moldova, sau o companiei cu care colaborează. La noi câteodată sensul dealer, distribuitor, reprezentant, intermediar comercial, ei își asumă anumite riscuri. De exemplu, dacă nu-i pui în condiția zero avans, cineva trebuie să ia credit, să cumpere marfa, s-o aducă și pe urmă să primească plata. De obicei, eu spun că eu nu lucrez așa: „Voi plătiți avans 100% și pe urmă lămuriți-vă cu clienții voștri cum doriți”. Așa lucrează businessul.”

Europa Liberă: Și pe finalul acestei discuții, dle Ceban, pentru că foarte des aud de la omul de la firul ierbii că de vină este guvernul, președinția, parlamentul că sunt operate aceste majorări de tarife la consumul de gaze, ce-i spuneți Dvs. cetățeanului, cine crește tariful?

Vadim Ceban: „Majorări de tarife sunt peste tot, nu doar în Republica Moldova, și în Ucraina...”

Europa Liberă: Da, dar oamenii cred altceva, ei așa interpretează: „Le-am acordat acest credit de încredere, de ce permit majorarea tarifelor, prețurilor?”

Vadim Ceban: „Pentru că așa-i conjunctura atât regională, cât și globală și noi suntem o țară 100% dependentă de resursele energetice, în primul rând, în al doilea rând, chiar în aceste circumstanțe, comparând cu situațiile care există în alte țări, în Ucraina, în România, de exemplu, în Uniunea Europeană, în țările din Europa Centrală, noi încă suntem la un preț de achiziție a gazelor naturale destul de bun. Altfel, dacă nu am fi fost, toți clienții noștri mergeau și cumpărau din alte piețe. Acest lucru nu se întâmplă astăzi, înseamnă că ceva am negociat, ceva am făcut corect, inclusiv guvernul? Pentru că în mod clasic, în piața liberă guvernul nu trebuie să ducă tratative, acest lucru îl fac companiile, dar noi încă suntem dependenți de o singură sursă, încă regiunea întreagă este dependentă.”

Europa Liberă: Deci, de căutat alternativă, asta ar fi o soluție?

Vadim Ceban: „Alternativa ar fi o soluție, dar care e costul? Trebuie să punem pe cântar.”

Europa Liberă: Păi, dacă o să ne întrebăm și în 2022 care e costul, și în 2030 o sa punem această întrebare, se va perpetua aceeași situație?

### Vezi și... ### Rețete de îngenunchiere în spațiul post-sovietic

Vadim Ceban: „În 2030, eu consider că situația se va schimba. Un lucru important pe care l-am observat, pentru că noi, de exemplu, analizăm situația ce se întâmplă în sectorul energetic – creșterea tarifelor, da, e dureroasă, înțelegem cetățenii, consumatorii. În schimb, vedeți ce se întâmplă pe piața energetică în general, companiile deja masiv au început să investească în energia de alternativă, în energia verde. Și avem resurse și potențial enorm. Ce se întâmplă cu eficiența energetică? Acolo avem potențial enorm. Eu înțeleg că atunci când omul arată factura și spune că achita 1.700, acum achită 3.000-4.000 de lei e dureros, având salariu 6-7.000 de lei, dar eu consider că prin măsuri simple de organizare a consumului, de gestionare a temperaturii se poate de economisit. Și anul trecut, când era deficit de gaze, am dat niște sfaturi simple, am fost criticat foarte dur. Eu cred că acum trebuie mult să revăd, să recitesc recomandările celea din nou.”

Europa Liberă: Și iarăși îi îndemnați pe cetățeni să facă economii?

Vadim Ceban: „Sigur că trebuie de făcut economii la orice sursă – apă, energie electrică, gaze naturale ș.a.m.d. Trebuie să economisim, să utilizăm rațional resursele și nu doar astăzi, cu atât mai mult că suntem o țară dependentă, dar avem soare, avem vânt, potențial mare, putem asigura o capacitate destul de mare și mă bucură faptul că oamenii investesc în independența locală. Și vor apărea insulițe de consum zonale, redistribuite așa, o redistribuire centralizată, dar locală. Acesta-i un lucru bun, acesta-i viitorul. Cu gazul, da, cu gazul este o problemă, dar noi am creat infrastructura, vom vedea unde vor apărea sursele – în România, în Ucraina, în terminalele LNG din regiune, să vedem. Dar vă asigur că lucrurile și investițiile s-au mișcat în altă direcție și acolo o să vedeți că o să fie un bum și deja este un bum.”

Europa Liberă: Dar în altă direcție, în care direcție anume?

Vadim Ceban: „În energia verde. Investițiile masiv încolo sunt direcționate, o să vedeți, acolo va fi un bum al anului 2022-2023, și anume acolo și guvernul, și ministerul au aprobat, eu consider că foarte la timp. Unicul lucru – trebuie să atragem investiții și credite concesionale pentru energia eficientă în clădirile publice.”

Europa Liberă: Astăzi se consumă foarte mult...

Vadim Ceban: „Da. Încă un moment, la energia verde costul tehnologiilor se duce în jos, chiar având cererea globală crescândă, sunt mulți producători de tehnologii deja.”

Europa Liberă: Chiar dacă ați încercat pe parcursul acestei discuții să le spuneți cetățenilor cum se prezintă situația reală, să știți că nu veți fi scutiți de critici și vor continua cetățenii să arate că facturile sunt cu sume mari, foarte mari – de 3 mii, 4 mii, 5 mii, 6 mii de lei pentru consumul de gaze. Asta vedem și pe rețelele de socializare, oamenii se plâng că salariile sunt mici, pensiile sunt mici, în alte țări acum se încearcă să intervină în buget, să se mai uite la accize, la impozite, la taxe...

Vadim Ceban: „Și e corect. Recomandarea ar fi și pentru guvern ca să revadă mecanismul de compensare. În opinia mea, trebuie să-i ajute pe cei care într-adevăr au nevoie, poate și anumite înlesniri fiscale, trebuie de văzut. Eu nu cunosc care este spațiul de manevră al guvernului, al Ministerului Finanțelor, care sunt angajamentele față de FMI, Uniunea Europeană, sunt toate elementele legate. Unicul lucru – trebuie totuși să avem posibilitate să accesăm mai multe credite concesionale și să dezvoltăm alternative.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Vadim Ceban: „Mulțumesc mult!”