Preţul de achiziţie al gazelor naturale pentru luna mai ar putea fi mai mic cu 275 de dolari în comparaţie cu cel din luna aprilie, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban. Gazul va fi mai ieftin, dar consumatorii vor achita mai mult pentru că Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub, a declarat Europei Libere Vadim Ceban.
Your browser doesn’t support HTML5
Vadim Ceban spune că pe 23 mai a trimis o adresă către ANRE. „Cerem creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale. Noi avem în tarif inclus costul de achiziție la nivel de 620 de dolari, dar în lunile aprilie și mai costul de achiziție a gazelor naturale este în valoare de 1.200 de dolari pentru luna aprilie și 920 de dolari pentru luna mai. Respectiv, același preț, cred că undeva în jur de 900 de dolari va fi și pentru luna iunie. Tariful de furnizare a gazelor naturale către consumatorii trebuie, în opinia noastră, să intre în vigoare de la data de 1 iunie, dar deja e la discreția ANRE, când va aproba.”
### Vezi și... ### Krasnoselski vrea s-o ajute pe Maia Sandu | 24 de lei pentru un metru cub de gaze?Moldovagaz propune formula celor două tarife: de vară și de iarnă. Cel de vară – de peste 21 de lei, precizează Vadim Ceban:
Vadim Ceban: „Da, pentru a avea posibilitatea să achităm față de furnizorul extern am propus în perioada de vară, până la 1 octombrie, să fie acest tarif. Dacă dinamica la piețele bursiere și cotațiile petrolului nu se vor schimba sau vor avea aceeași dinamică, atunci vom reveni cu scăderi ale tarifului de la 1 octombrie. în adresarea noastră către ANRE sunt toate argumentele, justificările și în condițiile în care în situația actuală prețul, chiar dacă luăm 920 de dolari este echivalentul a 17.480 de lei, acesta-i costul de achiziție la ziua de azi, dar de la consumatori noi percepem 11.800 de lei, vedeți care-i diferența, peste 6.000 de lei și cineva trebuie să le acopere. Asta-i situația.”
### Vezi și... ### Republica Moldova, la răscrucea luptei binelui cu răulDirectorul Moldovagaz confirmă existența dialogului între Moldovagaz și Gazprom, dar ce ține nemijlocit de dialogul la nivel de minister și Gazprom, „după cum știu eu, tot există, dar, evident, s-au acumulat multe probleme care încă nu sunt rezolvate. Mă refer la auditul datoriilor, la acordul privind reglementarea datoriilor, la ședința Comisiei mixte moldo-ruse, plus acordul interguvernamental de cooperare în domeniul energetic.”
Vadim Ceban și -a exprimat speranța că problema auditării datoriei istorice față de Gazprom va fi rezolvată.
Vadim Ceban: „Eu sper că totuși Agenția Proprietății Publice va organiza și finaliza acest concurs de selecție a companiilor de audit, dar am înțeles că în perioada aceasta de incertitudine și în special din cauza a ceea ce se întâmplă în regiune nu sunt prea mulți doritori de a veni, iar cei care vor nu corespund cerințelor înaintate de către agenție, de către guvern. De aceea e greu de spus, e nevoie de mai mult timp și-i înțeleg perfect pe colegii de la guvern, dar totuși trebuie să nu uităm că avem anumite angajamente pe care trebuie să le executăm. Datoria R. Moldova este de peste 709 milioane de dolari.”
### Vezi și... ### Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaze cu 58%, din 1 iunieEuropa Liberă l-a întrebat pe Vadim Ceban dacă gigantul rus Gazprom poate să rezilieze contractul în cazul când nu se găsește o soluție.
Vadim Ceban: „Eu nu cred că vom ajunge la situații de reziliere a contractului, această opțiune și drept al Gazprom-ului există, însă sperăm totuși că ne vom mișca spre soluționarea acestor probleme care s-au acumulat. Trebuie identificate surse de acoperire a acestei datorii istorice de peste 709 milioane de dolari ”
Șeful de la Moldovagaz spune unde pot fi găsite sursele care ar putea să acopere datoria.
Vadim Ceban: „În primul rând avem datoriile companiilor termoenergetice, avem alți debitori, în al doilea rând avem devieri financiare care sunt acumulate, care oricum trebuie să fie rambursate prin tarif, dar asta nu înseamnă în mod obligatoriu majorarea tarifelor, să nu încurcăm acest lucru, și al treilea aspect îl reprezintă activele companiei Moldovagaz și ale întreprinderilor afiliate care pot să fie utilizate ca mijloc de achitare a acestor datorii. Mai sunt și alte aspecte pe care la moment nu pot să vi le spun. Nu pot să le spun, pentru că suntem în discuții și să nu aducem prejudicii în cadrul procesului de negocieri, haideți așa să spunem. Dacă nu sunt acești bani la moment, banii pot fi identificați în perioada când este reflectată în grafic, care tot am propus-o, o perioadă mai lungă.”
### Vezi și... ### „Moldovagaz” i-a îndemnat pe consumatori să achite la timp și chiar în avans facturile la gazGazprom-ul spune că datoria se ridică la peste 700 milioane de dolari. Și Vadim Ceban confirmă importul gazelor din Rusia.
Vadim Ceban: „Eu vreau să menționez aici doar unele aspecte când se discută și sunt foarte multe opinii referitoare la evaluarea acestei datorii. În primul rând vă spun că gazele au intrat în țară, pentru toate volumele sunt prezentate declarații vamale. Această datorie este reflectată în evidența contabilă, sunt primite și semnate actele de primire-predare, sunt facturi, sunt plățile efectuate conform contractului și sunt extrase din conturile bancare și, respectiv, toate volumele de gaze sunt reflectate în evidența sau chiar în stațiile de măsurare a gazelor. Gazul a intrat în țară, deci, de facto, marfa am primit-o, faptul că nu am achitat pentru această marfă e o altă întrebare, dar marfa a venit și datoria este, de aceea, vorbind economic, comercial, gazele au fost declarate și au intrat în țară. Mai departe, cum, la ce tarif s-au vândut, s-au acumulat devieri, nu s-au achitat debitorii ș.a.m.d., asta-i altă întrebare care nu vizează nemijlocit evaluarea acestei datorii, haideți să zicem așa. Gazele au intrat în țară, declarațiile vamale sunt prezentate, pentru asta s-au achitat și impozite, deci să spunem că gazele nu au fost și datoria este exagerată sau nu corespunde realității nu este corect.”
Republica Moldova ar avea această datorie care se ridică la 709 milioane de dolari, iar datoria regiunii transnistrene este de 8 miliarde de dolari și autorităților de la Tiraspol nu li se cere o achitare grabnică a acestei datorii. Vadim Ceban spune ca Moldovagaz cere de la Tiraspoltransgaz achitarea acestei datorii dar deocamdată e doar o cerință.
Vadim Ceban: „Da, și rămânem cu deciziile instanțelor judecătorești aprobate în Republica Moldova care, cu părere de rău, nu le putem executa pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea transnistreană. Și nu uitați că este vorba despre un acționar care este tot acționar la Moldovagaz care în 2006, când a fost luată decizia de către autoritățile autoproclamate și au luat activele noastre, patrimoniul pe teritoriul Transnistriei și, respectiv, ilegal tot a fost preluat de către autoritățile din Transnistria, s-a creat o companie care gestionează, administrează ilegal activele noastre acolo. Sunt multe întrebări care vizează inclusiv formatul de negocieri care depășește competențele noastre.
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: Urgent de revăzut contractul cu GazpromDar haideți să lăsăm datoriile Transnistriei într-o parte, să ne lămurim cu cele care au fost acumulate aici, în partea dreaptă. Noi acolo livrăm gazele naturale fix la același preț la care le cumpărăm de la Gazprom. Faptul că ei nu achită această contravaloare, aceasta deja e întrebarea pe care n-o putem opri acolo, pentru că avem energie electrică, sunt cetățenii noștri, sunt foarte multe întrebări și dacă acum să discutăm acest subiect, cred că o să intrăm în zona politicului.”
Regiunea transnistreană consumă cea mai mare parte a gazelor furnizate Republicii Moldova și depinde financiar de cei mai mari consumatori din această zonă. Ne referim atât la Centrala electrică de la Cuciurgan, cât și la Uzina metalurgică de la Râbnița. Europa Liberă l-a întrebat pe Vadim Ceban cum s-ar descurca regiunea transnistreană, dacă, eventual, se sistează livrările din partea Gazprom-ului?
Vadim Ceban: „Trebuie să contracteze gaze de pe piață sau din alte surse, asta este unica soluție, dar nu știu, e foarte complicat. Compania noastră Tiraspoltransgaz are funcția și operatori de sistem din partea stângă a Nistrului, operează conductele acolo, sigur că discutăm, suntem în contact, pe partea operațională noi activăm, nu avem probleme. Problema financiară și politică, evident, necesită o conlucrare inclusiv la nivel de autorități. Compania Tiraspoltransgaz a noastră este înregistrată aici temporar, adică, în principiu, compania este moldovenească. Conform hotărârii de guvern, la fiecare 6 luni ei prelungesc înregistrarea oficială.”