Val de demiteri și demisii la Guvern

Primul ministru Maia Sandu a anunţat demisia directorului Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, cu o zi mai devreme criticând în special ultimele concursuri de privatizare anunţate de instituţie imediat după ce PD s-a retras de la guvernare. Au fost scoase la mezat mai multe bunuri, între care sanatoriul „Moldova” din Truskaveţ, Ucraina, cu un preț diminuat semnificativ față de prețul real, a spus Sandu.

Azi, la şedinţa de Guvern, Maia Sandu a solicitat Agenției Proprietății Publice să întreprindă toate acțiunile legale pentru a suspenda procesele de privatizare calificate de șefa cabinetului de miniștri ilegale și netransparente:

„Acest Guvern nu o să admită privatizări așa cum s-a întâmplat la gările de stațiile auto, la Aeroportul Internațional Chișinău sau la compania Air Moldova”.

### Vezi și... ### Președintele Curții Constituționale și-a dat demisia. Cine-i va urma exemplul?

Într-un comentariu lansat miercuri, Vladimir Baldovici a respins acuzaţiile ce i se aduc, spunând că, din mai 2018, când a preluat funcția, a restructurat Agenţia Proprietăţi Publice, iar ultimele bunuri scoase la privatizare au mai fost scoase anterior, de foarte multe ori, și că aceste privatizări fuseseră planificate cu mult înainte de declanșarea crizei.

De altfel, Baldovici a fost vizat în câteva anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice. Demnitarul s-ar fi aflat de mai multe ori în situație de conflict de interese, iar companiile pe care le administra deschis sau prin interpuși ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice sau obțineau contracte mari în condiții de netransparență, scrie portalul anticoruptie.md.

Demisia lui Vladimir Baldovici are loc la câteva zile după ce Parlamentul a creat o comisie ce va ancheta modul de privatizare și concesionare a proprietăților publice începând cu anul 2013. Pe lista de tranzacții ce vor fi cercetate figurează dosarele Banca de Economii, Aeroportul Internațional Chișinău, Tutun CTC şi Gările Auto. Deputaţii majorităţii au bănuieli că în aceste tranzacţii au avut prioritate interese private și de grup în detrimentul interesului public.

### Vezi și... ### Democrația moldovenească de la un pas de venezuelizare la miracolul renașterii

Guvernul a aprobat, azi, cererile de demisie semnate de alți câțiva funcționari: secretarul General al Guvernului, Lilia Palii, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula şi secretarul de stat al Ministerului de Interne, Ion Carp.

Șefa guvernului Maia Sandu a mai anunțat că mai mulţi secretari de stat ar urma să fie demiși. Deocamdată, acest lucru nu este posibil deoarece aceştia nu sunt demnitari, ci funcţionari publici, adică apolitici, după reforma guvernamentală promovată de cabinetul Filip. Deputaţii majorităţii parlamentare au înregistrat azi un proiect de lege care prevede ca funcția de secretar de stat să devină funcție de demnitate publică, a precizat Sandu:

### Vezi și... ### Ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Balan, a ignorat ordinul noului ministru de Externe de a reveni la Chișinău

„Marea majoritate a secretarilor generali de stat şi secretarilor de stat au făcut campanie electorală pentru Partidul Democrat, fără măcar a fi degrevaţi din funcţie, şi ştim că unii dintre ei în continuare slujesc fostului regim, încercând să submineze activitatea acestui executiv.”

Executivul a anunțat rechemarea oficială a Cristinei Balan din funcția de ambasador al R. Moldova în SUA. Premierul a mai cerut demisia conducerii Poştei Moldovei, pe motiv că nu-şi îndeplineşte obligaţiunile contractuale în raport cu presa scrisă şi că a fost implicată în diferite procese de contrabandă, inclusiv cu anabolizante. Poşta Moldovei a respins acuzaţiile ca fiind neîntemeiate. „Un funcționar de rang înalt nu poate opera cu acuzații ori cere demisii fără a prezenta probe concludente, bazându-se doar pe cele auzite pe culoar”, se spune într-o reacţie a Poștei Moldovei.