Motivația autorităților moldovenești invocată în anunțul privind expulzarea unor profesori de la Liceul moldo-turc „Orizont”, cetățeni turci, sub „pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”, nu este convingătoare, spune fostul director interimar al Serviciu de Informații și Securitate, Valentin Dediu. El crede că scopul acțiunii a fost de a „compromite” R. Moldova în fața partenerilor de dezvoltare și de a submina parcursul european al țării.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce trebuie să înțeleagă opinia publică din Republica Moldova, dar și cea de peste hotare despre această reținere de către Serviciul de Informații și Securitate a acestor cetățeni turci care erau angajați în Republica Moldova în cadrul instituțiilor de învățământ?
Valentin Dediu: „În primul rând, vreau să mă refer la comunicatul de presă al Serviciului de Informații și Securitate, care neagă că au fost reținute aceste persoane. Ei spun clar că aceste persoane numai au fost considerate persoane indezirabile și au fost expulzate din țară.”
Europa Liberă: Totuși, câteva surse media afiliate puterii de la Ankara au titrat chiar despre succesul operațiunii Organizației Naționale de Informații din Turcia în colaborare cu Serviciul de Informații și Securitate din Moldova.
Valentin Dediu: „Da, știu și această informație. Așa-numitul MIT din Turcia, Serviciul de Informații Externe al Turciei posibil că are și el comunicate de presă.”
### Vezi și... ### Zi agitata la liceul Orizont - rețineri, deportări și critici ale organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omuluiEuropa Liberă: Cele două instituții au organizat împreună această operațiune, să ne fie clar?
Valentin Dediu: „Da. Eu cred că aceste două instituții au organizat împreună și nu numai aceste două instituții, cred că au fost implicate și alte instituții din alte state. Consider că aceasta a fost o operațiune de compromitere a Republicii Moldova în fața partenerilor noștri de dezvoltare, în primul rând, și în al doilea, au vrut să atragă Republica Moldova în lagărul celor două țări – Rusia, Turcia –, fiindcă dl Erdogan, președintele Turciei, s-a adresat la mai multe țări să fie expulzate persoane care simpatizează anumite forțe politice din Turcia, care sunt în opoziția lui, dar nimeni în afară de Republica Moldova și Kosovo n-a acceptat acest lucru, restul statelor Uniunii Europene nu au acceptat. Nu acceptă aceasta nici Statele Unite ale Americii, deci, practic, Republica Moldova și serviciile speciale din Republica Moldova au căzut în capcana pusă de către serviciile speciale din Turcia și din alte state.”
Europa Liberă: Ar putea fi și Rusia printre cele alte state?
SIS nu spune nimic concret, iar din unele surse de informare acești cetățeni au fost deportați în Rusia. De ce în Rusia?...
Valentin Dediu: „Posibil să fie și Rusia. Eu pun întrebarea: de ce din unele surse de informare, fiindcă Serviciului de Informații și Securitate nu spune nimic concret, deci, din unele surse de informare acești cetățeni au fost deportați în Rusia. De ce în Rusia, și nu în alte state?”
Europa Liberă: Și răspunsul Dvs. care este?
Valentin Dediu: „Este clar. Înseamnă că cei din Rusia sunt la fel interesați în această operațiune. Eu cred că serviciile noastre au primit dozat, permanent, încă din timpul când a fost reținut prima dată directorul acestui liceu, de atunci tot primeau în fiecare zi informație, dozată, cu referire la apartenența acestor persoane la unele organizații așa-numite islamiste, dar noi n-am văzut nimic și nu se spune nimic care prejudicii au fost aduse Republicii Moldova. Din contră, cunoaștem că acest liceu a adus imagine pozitivă Republicii Moldova prin pregătirea elevilor de mare calitate la matematică, la alte obiecte și elevii au adus medalii de aur și n-aș crede că aceste persoane care stau în fruntea acestui liceu au adus acest beneficiu pentru Republica Moldova totodată aducând prejudicii securității naționale. Nu cred.”
Europa Liberă: Trei instituții – Guvernul, Parlamentul, Președinția – cer informații de la Serviciul de Informații și Securitate. SIS-ul e un stat în stat, chiar fără să coordoneze cu aceste trei instituții au făcut de capul lor această operațiune?
Valentin Dediu: „Eu aș presupune că SIS-ul a avut informația și este prima instituție care a obținut această informație, cu voia lor sau fără voia lor, impuși de cineva sau li s-a adus și li s-a pus pe masă în fiecare zi, în fiecare săptămână, dar alături de Serviciul de Informații și Securitate există și Procuratura Generală, fiindcă, conform legislației Republicii Moldova, astăzi nu pot fi întreprinse careva activități de investigații speciale fără a avea un dosar penal, de aceea eu cred că și Procuratura Generală, care duce aceste dosare, este implicată. Faptul că aceste instituții de bază din stat cum ar fi Președinția, Parlamentul și Guvernul cer de la Serviciul de Informații și Securitate informație suplimentară, asta vorbește numai despre faptul că nu este o conlucrare directă și deci Serviciul de Informații și Securitate a dat informație dozată acestor instituții. Și, practic, și-a făcut un cadou către aniversarea a 27-a de la crearea Serviciului de Informații și Securitate, un cadou negativ, așa aș spune.”
Europa Liberă: Dl Dediu, SIS-ul e în subordonarea Parlamentului și activitatea lui oricum e controlată de către Legislativ. Cum se întâmplă că Legislativul cere informație, chiar nu e clar că SIS-ul trebuia să anunțe Parlamentul?
Valentin Dediu: „În Parlament nu există specialiști care ar putea formula cerințele față de Serviciul de Informații și Securitate, care ar putea aprecia informația care vine de la Serviciul de Informații și Securitate, care ar putea să pună sarcini concrete și să primească răspunsuri concrete. Deci, controlul nu știu cum se efectuează din partea Parlamentului, decât controlul despre legalitatea activității prin comisia parlamentară, dar asta de acum se efectuează după ce se întâmplă unele lucruri, bune sau mai rele.”
### Vezi și... ### Nicolae Negru: „Probabil Erdoğan i-a promis ceva lui Dodon și autoritățile noastre au pierdut simțul realității...”Europa Liberă: Ce a fost cunoaștem toți, ce urmează, care vor fi consecințele, cum se va aplana acest scenariu?
Valentin Dediu: „Spun că gruparea islamistă radicală care are ramificații în mai multe state a organizat acolo un sunet, au fost amenințați lucrătorii diplomatici din Republica Moldova din Berlin că vor fi decapitați copiii ș.a.m.d. Eu am văzut că este un miting de protest, pașnic, cu niște inscripții numai, n-am văzut aceste lucruri, de aceea cred că autoritățile Republicii Moldova de comun acord cu autoritățile competente din Germania vor stabili cine stă în spatele acestor proteste și dacă au existat amenințări.”
Europa Liberă: Unele voci spun că acuzațiile care se aduc acestor șapte turci, fiind ridicați din instituțiile de învățământ din Republica Moldova, ar fi un serviciu pentru Recep Erdogan, președintele de la Ankara. El e așteptat în vizită la Chișinău...
Valentin Dediu: „Eu tot sunt de părere că toată operațiunea aceasta de expulzare a acestor cetățeni și extrădarea lor în Turcia a pornit din momentul de când președintele Turciei a promis să repare clădirea Președinției. Nu cred că chiar așa turcii sunt de darnici și ar repara cu mare plăcere, dar cu mare preț, căci prețul îi destul de mare al reparației.”
Europa Liberă: Costurile, costurile...
Pentru R. Moldova este o imagine negativă, încă o dată se demonstrează că drepturile omului nu sunt respectate...
Valentin Dediu: „Costurile sunt foarte mari, de aceea eu cred că această operațiune a început atunci când s-au înțeles la nivel înalt și promisiunea că vor fi expulzate aceste persoane, deci acum se realizează, dar costul este clar. Pentru Republica Moldova este o imagine negativă, încă o dată se demonstrează că drepturile omului nu sunt respectate, nu sunt respectate și legile internaționale, convențiile internaționale, fiindcă unele persoane care au fost expulzate au cerut azil politic, de aceea este o încălcare gravă a normelor internaționale de drept când persoana care cere azil politic este expulzată din țara unde este prezentă.”
Europa Liberă: Credeți că dl Erdogan va efectua acea vizită despre care a promis dl Dodon, că la sfârșit de septembrie sau la început de octombrie va avea loc această vizită?
Valentin Dediu: „N-are decât. Poate să vină, poate să nu vină. Deci, el posibil că va veni. Cred că de acum nu mai are mare importanță, vizita lui nu va aduce plus valoare imaginii Republicii Moldova, oricum ce a fost s-a făcut și rămâne noi să culegem roadele amare care vor fi pe viitor. Eu cred că opinia publică internațională care s-a pronunțat de acum și de la Uniunea Europeană, și din țările vecine, din România, și din alte state s-au pronunțat că Republica Moldova a încălcat grav drepturile internaționale ale omului.”
Europa Liberă: Relația Chișinăului cu Washingtonul, cum o vedeți în continuare, pentru că SUA nu au vrut să îl expulzeze pe liderul FETO?
Valentin Dediu: „Da, acel care este lider și care finanțează și Liceul „Orizont” din Chișinău. Reacția evident că va fi negativă. Nu știu la care nivel se va ridica, la nivel de guverne sau va rămâne la nivel de servicii speciale, dar precis că reacția nu va fi pozitivă.”
Europa Liberă: Și acum autoritățile mai pot ieși basma curată?
Valentin Dediu: „Totul depinde de ce informație vor prezenta și vor încerca să ne convingă că au procedat corect și n-au încălcat nicio lege, dar nu trebuie să fii mare specialist pentru a vedea cum derulează lucrurile – înțelegerea de reparație, se face reparația, practic, scările îs făcute, gardurile îs făcute și înăuntru cred că, de aceea trebuia de plătit pentru asta și plata a fost expulzarea acestor cetățeni turci, care nu cred că chiar au adus mare prejudiciu securității naționale a republicii.”
Europa Liberă: Igor Dodon neagă vehement și spune că el nu are nimic cu ceea ce s-a întâmplat.
Valentin Dediu: „Dodon evident cu nu are, fiindcă Dodon are discuții numai cu Erdogan și Dodon corect spune, fiindcă nici Serviciul de Informații și Securitate și nici Procuratura nu sunt controlate, nu sunt supuse Președinției. De aceea, el îi basma curată, evident, fără probleme.”