Datele statistice ale UE arată că una din trei femei a trecut măcar o dată în viață printr-un episod de violență domestică, care poate fi fizică dar și psihologică. Femeile se simt jenate, vinovate și rușinate de aceste episoade și încearcă să le ascundă, să nu vorbească despre ele. Rezultatul: depresie, anxietate, atacuri de panică, pierderea încrederii de sine, incapacitate de muncă.
Your browser doesn’t support HTML5
Multe femei victime ale violenței în familie evită să cheme poliția pentru a nu-și speria copiii sau a nu fi puse în situații delicate sau jenante în comunitatea în care trăiesc. Când nu se mai poate, merg direct la spital. De aceea, în Franța, femeile care sunt victime ale violenței domestice, nu mai trebuie să cheme poliția, ci pot să depună plângere la spitale, acolo unde primesc și primele îngrijiri medicale. „Depunerea simplificată de plângeri în spitale pentru victimele violenței domestice” este proiectul cu care Ministerul francez de justiție a câștigat anul acesta premiul „Scala de cristal” oferit anual de Consiliul Europei proiectelor inovatoare din domeniul justiției. „Sistemul va fi extins la nivelul întregii Franțe, dar ne-am bucura să fie preluat de cât mai multe stat europene, inclusiv în Moldova” , spune pentru Europa Liberă magistratul francez Valery Morron, șef al Departamentului de bune practici din cadrul Directoratului pentru chestiuni penale al Ministerului de Justiție de la Paris.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Morron, ne puteți explica cum funcționează proiectul Dvs în practică?
Valery Morron: „În 2019 guvernul francez ne-a solicitat să propunem măsuri concrete pentru combaterea violenței domestice care pot fi implementate rapid în Franța. Am identificat soluții pentru probleme din educație, pentru libertatea de expresie și pentru violența domestică. Ne-am întrebat atunci ce este dificil pentru victime? Am ajuns la concluzia ca cel mai greu este să meargă la secția de poliție sau să cheme poliția acasă, apoi să meargă la spital și să explice astfel de două ori în fața a două autorități diferite situația în care se află. ”
### Vezi și... ### „Ce fel de societate vrei pentru tine, pentru copiii tăi, pentru oamenii din jur?” Convenția de la Istanbul și adversarii eiEuropa Liberă: Există o regiune anume unde ați aplicat pentru prima dată acest proiect și de ce acolo?
Valery Morron: „ S-a început în Rouen, dar este greu de înțeles de ce nu s-a folosit această procedură și în alte regiuni. Este o procedură atât de simplă. În Rouen există procedura din 2016. În 2019, s-a decis ca aceasta să fie folosită la nivel național.”
Europa Liberă: Nu te-ai aștepta ca volența domestică să reprezinte în anul 2021 o problemă atât de importantă…într-o țară cu nivelul de civilizație al Franței.
Valery Morron: „Este o problemă extrem de importantă și reprezintă o prioritate pentru guvernul francez. Violența domestică are și un aspect care ține de libertatea de expresie și de educație. Noi trebuie să intervenim pentru schimbarea mentalităților, trebuie să ajutăm victimele să le fie auzită vocea, să se înțeleagă la nivelul societății că așa ceva nu este acceptabil și că justiția are instrumente pentru combaterea violenței domestice: instrumente simple pentru victime, precum și protecția lor. 63 de tribunale din Franța au semnat convenții de cooperare cu spitalele și poliția pentru a putea ajuta victimele violenței conjugale. Cred că este un model excelent pe care orice țară îl poate implementa cu rapiditate. Cooperare între tribunale, spitale și poliție, totul în sprijinul victimelor. Poliția se deplasează la spital pentru ca victima să fie în siguranță, și acolo se depune și plângerea în justiție. Cred că sistemul este excelent și mai cred că avem obligația de a ameliora situația victimelor și de a elimina treptat violența în familie.”