Curtea Constituțională spune că a fost sesizată de opoziția de stânga, de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în legătură cu ratificarea de către Parlament a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, sau Convenția de la Istanbul. BCS crede că legea de ratificare votată săptămâna trecută de majoritatea parlamentară PAS contravine Constituției. Opoziția de stânga, dar și clerul ortodox au spus public că se opun Convenției de la Istanbul pentru că unele prevederi ar „promova avortul”, ar „legaliza căsătoriile între persoanele de același sex” și ar „distruge valorile și tradițiile creștine”. Pe ce se bazează aceste interpretări?
Criticile formulate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Mitropolia Moldovei, săptămâna trecută, se referă întâi de toate la câteva articole din documentul oficial al Consiliului Europei supranumit Convenția de la Istanbul. Contestatarii fac trimitere in special la articolul 3, punctul c, care statuează că, „«gen» va însemna rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați”. Potrivit interpretării date de BCS și de Mitropolia Moldovei, această precizare ar „nega existența diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice”. Am întrebat-o pe coordonatoarea Coaliției Viața fără violență în familie, Veronica Teleucă, în ce măsură aceste temeri invocate de opoziție sunt justificate:
Nu se vorbește nicăieri despre legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex...
„Convenția de la Istanbul pune accentul pe valorile familiei. O familie unde nu există violență și nu se vorbește nicăieri despre legalizarea căsătoriilor între două persoane de același sex. În partea ce ține de legalizarea căsătoriilor, Convenția nu contravine Constituției R. Moldova. Toți cei care aduc în spațiul public aceste frici și manipulează cu ele, mi-ași fi dorit să fie la fel de vehemenți, la fel de consecvenți atunci când avem cazuri de violență răsunătoare împotriva femeilor, violuri, violență domestică inclusiv în rândul reprezentanților Bisericii. Să iasă în public, să vorbească despre asta, să-și asume responsabilitatea inclusiv pentru aceste cazuri.”
Coordonatoarea Coaliției Viața fără violență în familie afirmă că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor recurge la manipulare și atunci când insistă că prevederile din Convenția de la Istanbul ar promova avortul. Dimpotrivă, spune Veronica Teleucă, documentul interzice practicile despre care deseori autoritățile preferă să vorbească cu jumătate de gură: sterilizarea forțată a tinerelor din comunitățile rome sau cu nevoi speciale:
Convenția nu vorbește despre avorturi în sensul în care este invocat de socialiști...
„Cred că persoanele care aduc în discuție astfel de temeri cu care se manipulează în societate presupun că nu au citit atent textul convenției. Noi am vorbit de mai multe ori despre acest lucru și le-am cerut anterior socialiștilor, când erau în partidul de guvernământ, să stăm cu pixul și să urmărim fiecare prevedere scrisă. Convenția nu vorbește despre avorturi în sensul în care este invocat de socialiști. Or, sterilizarea forțată și avorturile forțate sunt o formă de violență îndreptată împotriva anumitor grupuri de femei. De exemplu, femeile rome sau femeile cu dizabilități unde se practică avorturile forțate și sau sterilizarea forțată contrar voinței lor.”
Ce ar oferi la modul practic ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice – cunoscută mai ales cu denumirea „Convenția de la Istanbul”? Șansa ca femeile victime ale violenței să se facă auzite, spune avocata Tatiana Catan, co-fondatoarea Centrului de Drept al Femeilor. Chiar dacă majoritatea victimelor nu au curajul să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă, acest lucru nu înseamnă că ele nu există. Dimpotrivă, cifrele spun că, în Republica Moldova, 73% dintre femei suferă pe parcursul vieții de violență. Tatiana Catan mai atrage atenția că, așa cum funcționează, legea în R. Moldova deseori ține partea agresorului, și nu a victimei violenței în familie:
„Din practică pot să vă aduc și filmulețe video cu polițiști care aleargă după agresor cu hârtia în mână să-i spună: vreau să te informez în scris că este o ordonanță de protecție emisă de judecată.
Polițiști aleargă după agresor cu hârtia în mână...
El știe acest lucru și nu vrea să o semneze. Prin urmare, comite acte repetate de violență, nu deschide ușa, refuză să primească contrasemnătura și noi avem dosare la care pur și simplu procurorii și polițiștii dau din umeri și spun că nu pot face absolut nimic pentru că legea îi impune să prezinte în scris ordonanța. Domnilor, noi încurajăm pe proprii noștri cetățeni să nu respecte autoritatea noastră, să nu respecte legea și să avem răspunsuri duale, ambigue la fiecare soluție.”
Avocata Tatiana Catan atrage atenția că prin ratificarea Convenției de la Istanbul autoritățile urmează să-și asume anumite responsabilități. Bunăoară, instruirea judecătorilor, polițiștilor sau asistenților sociali ca să aplice corect legea și să nu menajeze agresorul, să susțină inclusiv financiar organizațiile care apără victimele sau să educe, din școală, fetele și băieții să comunice fără violență.