Linkuri accesibilitate

Respingerea Convenției de la Istanbul, platformă a opoziției pentru viitoarele lupte politice


Actualizare, 19 octombrie 2021:

Doi deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită examinarea constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Parlamentul a ratificat Convenția pe 14 octombrie prin votul majorității PAS. Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul.

--------------------------------------------------------------------------------

Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Igor Boțan care comentează polarizarea scenei politice pe tema prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor.

Igor Boțan: Combaterea violenței împotriva femeilor devine temă de conflict politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:47 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Problema ratificării Convenției Consiliului Europei privind problema privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice e mai veche. Opoziția actuală din Republica Moldova încă acum un an de zile a declarat foarte clar că se va opune ratificării acestui document, iar în primăvara acestui an opoziția chiar spunea că intenționează să vină cu o modificare la Constituție care ar face imposibilă ratificarea de către Republica Moldova a acestei convenții, numită generic Convenția de la Istanbul.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că opoziția este pentru violență?

Igor Boțan: „Nu, aceasta nu înseamnă că opoziția este pentru violență, aceasta înseamnă că opoziția insistă că toate actele normative necesare pentru a combate violența împotriva femeilor și violența domestică deja există în legislația Republicii Moldova, în special în Codul penal al Republicii Moldova. Ei consideră că această convenție ar încerca să introducă în legislația din Republica Moldova, printr-un fel de așa-zisă „contrabandă”, un fel de protecție pentru minoritățile sexuale. Deci, acesta este miezul problemei, ei consideră că, în special, articolul 3 din Convenție conține norme care oferă minorităților sexuale dreptul să fie protejate de stat, după ce reprezentanții acestor minorități își asumă roluri sociale precum membri ai familiei sub acoperirea noțiunii de gender.”

Europa Liberă: S-o luăm pe două paliere, dacă Republica Moldova are legislație ce condamnă violența în familie, de ce nu scade numărul acestor cazuri de violență?

Igor Boțan: „Este vorba despre modalitatea în care legislația existentă este aplicată, cel puțin, așa spun oponenții ratificării acestei convenții. Pe de altă parte, convenția insistă ca legislațiile naționale să criminalizeze fenomene precum abuzul psihologic, violența fizică, violența sexuală, inclusiv violul, căsătoria forțată, mutilarea organelor genitale la femei, avortul forțat, sterilizarea forțată, hărțuirea sexuală, apropo, trebuie să fie criminalizată, infracțiunile comise în numele așa-zisei „onori” ș.a.m.d. Deci, această convenție vine ca un fel de fine-tuning, dacă putem spune așa, recomandări pentru legislația națională ca să criminalizeze șirul de lucruri pe care le-am menționat. Și aici conservatorii, iar socialiștii de curând se consideră un partid conservator, ei consideră că toate aceste lucruri sunt pentru a proteja minoritățile sexuale care ar putea să-și formeze familii, iar în cadrul acestor familii să-și asume roluri sociale numite gender, în așa fel să poată să-și promoveze interesele.”

Europa Liberă: Socialiștii, care merg mână în mână cu biserica, împărtășesc totuși principiul folcloric „Femeia nebătută e ca și casa nemăturată” sau „Bătaia e ruptă din rai” etc.

Igor Boțan: „Înțelegem foarte bine că opoziția actuală încearcă să joace această carte din punct de vedere ideologic. Este curios faptul că conservatorii consideră că promovarea acestei convenții, ratificarea ei este o agresiune ideologică a neomarxiștilor. Deci, ei care consideră că sunt marxiști, iată că condamnă așa-zisa „ideologie neomarxistă” și în acest sens sigur că merg mână în mână cu biserica. Am văzut adresarea episcopului de Ungheni și Nisporeni către dna președintă Maia Sandu să nu promulge acest Acord internațional ratificat de către parlament și, da, aveți dreptate, este o platformă ideologică pe care actuala opoziție și-o pregătește pentru viitoarele bătălii politice, inclusiv electorale, poziționându-se ca apărători ai familiei tradiționale, ai tradiției, ai religiei și multe-multe alte lucruri care se încadrează în acest cadru ideologic pe care l-au îmbrățișat de curând, când au renunțat la socialismul democratic în favoarea conservatorismului social.”

Europa Liberă: S-o luăm pe palierul apărării minorităților sexuale. Asta înseamnă că socialiștii eventual când speră să revină la guvernare au să procedeze la persecuții, au să acționeze cum s-a acționat în vremurile de tristă faimă?

Igor Boțan: „Nu, socialiștii totuși sunt foarte bine dotați din punct de vedere propagandistic, ei spun că orientarea sexuală este o parte personală care-i privește pe oameni, dar ei spun că sunt împotrivă ca modul de viață activ promovat de reprezentanții minorităților sexuale, adică marșurile pe care le organizează pentru a atrage atenția la drepturile lor, familiile constituite de către persoanele de același gen, educarea copiilor...”

Europa Liberă: ...manualele de educație sexuală.

Igor Boțan: „Da, exact. Ei consideră că toate aceste lucruri luate împreună, așa cum spuneam, sunt un fel de agresiune ideologică a neomarxiștilor care iată că au împânzit instituțiile internaționale și care domină actualmente în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea insistă ca Republica Moldova să îmbrățișeze orientarea euroasiatică, unde, știm cu toții, Federația Rusă și președintele Putin se erijează în apărători autentici ai valorilor europene seculare. În prezent asistăm la această bătălie politică între așa-zișii „conservatori sociali” și guvernarea din Republica Moldova. Apropo, radioascultătorii trebuie să știe că această convenție a fost semnată de 46 state, inclusiv Uniunea Europeană și a fost ratificată de 32 de state. Republica Moldova este al 32-lea stat care iată că la 14 octombrie a ratificat această convenție, țara cea mai apropiată de Republica Moldova, România, a fost a 22-a țară care a ratificat convenția încă în 2016. Ne amintim ce tulburări au existat și în România atunci când a fost discutată problema respectivă și socialiștii aduc drept exemplu Turcia, prima țară care a ratificat acest document internațional, dar iată că la începutul acestui an, în luna martie, președintele Erdogan a semnat un decret prin care Turcia a renunțat la convenție, insistând că această convenție este utilizată pentru promovarea homosexualității ca normă.”

Europa Liberă: Deci, Dodon și Voronin se orientează la Vladimir Putin și Erdogan în subiectul acesta?

Igor Boțan: „Igor Dodon și Partidul Socialiștilor insistă că parteneri strategici principali ai Republicii Moldova sunt, pe lângă Rusia, China și Turcia, dar ei aduc drept exemplu și două state baltice, cu excepția Estoniei, și exemplul țărilor central-europene – Ungaria, Slovacia, Cehia – care, de asemenea, încă nu au ratificat această convenție, argumentele fiind, așa cum spuneam, că chiar dacă este un document foarte bun pentru protecția femeilor și se potrivește perfect în acest sens, dar, chipurile, această convenție conține o parte ascunsă inacceptabilă care se referă la ideologia care pune în discuție familia, căsătoria, religia ș.a.m.d.”

Europa Liberă: După ce se va pune în aplicare această convenție, statul trebuie să adopte legi suplimentare, sunt angajamente scumpe?

Igor Boțan: „Nu cred. Așa cum spuneam, Codul penal al Republicii Moldova pedepsește aspru șirul de abuzuri la care m-am referit și care sunt indicate în convenție, începând cu articolul 33 până la articolul 42 ale acestui document. Probabil, ceea ce urmează a fi introdus în Codul penal este pedepsele referitoare la abuzul psihologic, celelalte toate mi se pare că persistă și, da, hărțuirea sexuală, și aceste lucruri trebuie cumva definite foarte clar, corect, ca să se înțeleagă ce se are în vedere prin, de exemplu, abuzul psihologic.”

Europa Liberă: Apropo de abuzul psihologic, bullying-ul este acum pedepsit?

Igor Boțan: „Mai degrabă este condamnat și ține de problema educației decât a fi criminalizat acest fenomen, dar cu siguranță nu ne vom plictisi în spațiul public atunci când se vor începe modificările la legislația penală pentru ca prevederile acestei convenții internaționale, care, apropo, potrivit Constituției Republicii Moldova, trebuie să aibă prioritate asupra normelor naționale odată ratificată, pentru că toate documentele internaționale referitoare la drepturile omului, dacă îmi amintesc bine, au prioritate asupra normelor naționale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG