Valoarea exporturilor rusești, cu 35% mai mică decât anul trecut 

În Rusia, scăderea exporturilor și creșterea importurilor au contribuit la deprecierea rublei

Valoarea exporturilor rusești a scăzut cu 35% de la un an la altul în primul trimestru din 2023, datorită în parte plafonării prețurilor unor produse petroliere, a anunțat joi banca centrală a Rusiei, citată de Reuters.

Scăderea exporturilor și creșterea importurilor au contribuit la deprecierea rublei luna aceasta la cel mai scăzut nivel de peste un an, în vreme ce scăderea taxelor și tarifelor la export, din care o mare parte proveneau de la gaze și petrol, a adâncit deficitul bugetar al Rusiei anul acesta, reducându-i surplusul de cont curent.

„Costul exporturilor de petrol a scăzut atât datorită prețurilor mai mici, cât și a embargoului și plafonării prețurilor de un număr de țări”, se spune într-un comunicat al băncii.

Banca adaugă că scăderea exporturilor de petrol spre UE a fost compensată de o creștere a vânzărilor spre țări asiatice dornice de petrol la prețuri reduse.

Întrucât prețul petrolului rusesc a scăzut sub plafonul fixat de Occident, mari volume nu sunt în prezent supuse vreunor restricții, se mai spune în comunicat.

### Vezi și... ### Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Kievul