Versiunea lui Sergiu Sîrbu la altercația cu activistul Pavel Grigorciuc

Deputatul Sergiu Sîrbu

Poliția l-a numit pe Grigorciuc „recidivist” și a spus că riscă cinci ani de închisoare pentru agresarea deputatului democrat.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a relatat astăzi propria versiune a agresării sale de către activistul Pavel Grigorciuc. Incidentul s-a petrecut joi la o cafenea din apropierea Parlamentului, când democratul revenea de la o ședință, iar activistul de la un protest împotriva controlului PD asupra justiției. Grigorciuc spune că nu și-a putut stăpâni emoțiile și i-a dat o palmă deputatului, care l-ar fi insultat în public. Dar Sîrbu a afirmat astăzi că a fost lovit „cu pumnul sau cu un alt obiect”, că cearta a fost începută de activist, iar el s-a ales cu comoție cerebrală. Ce riscă activistul, care sunt urmările juridice și ecourile politice ale incidentului?

Your browser doesn’t support HTML5

Versiunea lui Sergiu Sîrbu la altercația cu activistul Pavel Grigorciuc


Partidul pătimitului a emis ieri, la câteva ore de la incident, un comunicat în care plasează întreaga responsabilitate pentru întâmplare pe rivalul său politic, acum deja din Parlament, blocul ACUM.

Acesta (blocul ACUM) şi-ar fi început activitatea parlamentară încurajând violența şi agresiunea, se arată în comunicatul PD. Şi ar fi stimulat „manifestările extremiste” ale lui Grigorciuc - atacatorul lui Sîrbu - numit de PD în comunicat „interlop” şi „recidivist”.

Motivul din care PD a făcut această legătură între pretinsul atacator al lui Sîrbu şi rivalul său politic din Parlament pare a fi apariția primului printre vorbitorii de la protestul de ieri cu care blocul ACUM a anticipat prima şedinţă legislativă. Cunoscut mai degrabă ca un activist de stânga decât de dreapta, Pavel Grigorciuc participase totuși şi rostise un discurs la mitingul din faţa Parlamentului, iar incidentul soldat cu spitalizarea deputatului Sîrbu avusese loc la scurt timp de la încheierea acelei manifestații.

În comunicatul său, PD îi cere blocului ACUM să denunțe public comportamentul celui pe care îl numește „partener politic” al blocului.

ACUM s-a abținut de la a emite o poziție oficială, dar în comentariile de pe rețelele sociale mai mulți membri ai blocului, pe lângă formularea unor pledoarii anti-violență, au încercat să nege ideea că Grigorciuc ar avea vreo legătură cu formațiunea.

Unul din autorii acestor comentarii e deputatul Dumitru Alaiba:

Dumitru Alaiba

„PD cu asta se ocupă - încearcă să creeze asocieri negative între blocul ACUM şi oameni cu imagine nu tocmai bună în fața societății. Mitingurile noastre, spre deosebire de mitingurile PD, sunt mitinguri libere, unde oamenii vin şi vorbesc. Iar PD speculează şi minte pentru a denigra blocul ACUM. Acest domn nu a manifestat vreodată vreo susținere pentru blocul ACUM şi cred că nici nu o s-o facă. Eu tot am aflat după ce am ieșit din Parlament că Pavel Grigorciuc a vorbit în faţa Parlamentului, după ce noi am plecat. Dar el nu a fost invitat acolo, nu făcea parte din scenariu… Că a vorbit neplanificat acolo nu este nici bine, nici rău. Diferența între noi şi PD este că noi mizăm pe rațiunea oamenilor, pe gândirea lor critică, pe discernământ. Haideți să mai avem încredere şi în oameni, în capacitatea lor de a gândi.”

### Vezi și... ### Vizita raportorilor APCE și cazul „grupului Petrenco”

Evenimentul ridică şi alte semne de întrebare. Unii au remarcat diferența mare între variantele celor doi participanți la altercație: în timp ce Grigorciuc spune că i-a dat doar o palmă deputatului, Sîrbu, dimpotrivă, a vorbit astăzi despre o lovitură puternică „cu pumnul sau cu un alt obiect”. Alții spun că pare a fi la limita nebuniei comportamentul lui Grigorciuc, condamnat deja o dată, fie şi cu suspendare, ceea ce ar putea să însemne o nouă sigură condamnare în instanțele moldovene. Joi, poliția a şi spus, numindu-l „recidivist” pe Grigorciuc, că ar risca cinci ani de închisoare pentru agresarea lui Sîrbu.

### Vezi și... ### Mandat de arest prelungit pentru activiștii Antifa

Pavel Grigorciuc a devenit cunoscut după protestele împotriva acaparării justiției de către PD, în 2014, organizate de aşa-numitul „grup Petrenco” al fostului comunist Grigore Petrenco, care, după mai multe probleme cu puterea democrată şi personal cu Vlad Plahotniuc, ar fi emigrat în Germania, fiind condamnat însă acasă într-un dosar legat de „dezordini în masa”.

Atât Grigorciuc, cât şi Petrenco au mai fost asociați cu misterioasa organizație de extremă stânga Antifa, de care în R. Moldova s-a vorbit prima data în 2014, la prima scindare serioasă din PCRM.