El spune că autoritățile electorale moldovene examinează nu doar fluxuri ilegale de bani venite (direct) din Rusia, dar și din țări terțe. „Eu nu aș pedala doar pe ingerințele din partea Federației Rusiei, pentru că noi încercăm să excludem orice finanțare a politicului din R. Moldova din exterior”, explică Postica. El dă asigurări că autoritatea electorală va face tot posibilul ca „în politicul din R. Moldova să fie implicat doar politicul din R. Moldova”.
„Scheme vechi” și alegeri noi
La modul practic, autoritatea electorală și instituțiile de drept trebuie să stabilească „legătura cauzală dintre resursele financiare din Federația Rusă și politica din Republica Moldova”, însă procesul este de cele mai multe ori unul „complicat”.
„Elaborăm anumite planuri de acțiuni, vedem care sunt mișcările, care sunt fluxurile financiare ce par suspecte”, inclusiv în baza experienței Comisiei Electorale Centrale de la alegerile generale locale din 2023. Atunci CEC, potrivit vicepreședintelui Postica, a reușit să scoată în evidență anumite scheme de finanțare ilegală a concurenților electorali din partea fostului partid Șor, „cu resurse financiare enorme parvenite din Federația Rusă, prin intermediul altor țări, care urmau a fi utilizate în campania electorală din Republica Moldova”.
„Încercări ruse de influență a politicului”
„Acesta este un exemplu pe viu cum anumite fluxuri financiare din Federația Rusă au încercat să influențeze politicul din Republica Moldova”, spune vicepreședintele CEC.
În aprilie și mai, autoritățile moldovene au anunțat despre cel puțin două cazuri în care au oprit transporturi ilegale de bani cash din Rusia, despre care instituțiile de drept bănuiesc că urmau să fie utilizați pentru finanțarea ilegală a unor partide politice.
„Este evident că, în multe cazuri, aceste situații sunt conectate la anumite forțe politice din Republica Moldova”, susține vicepreședintele CEC cu referire la cazuri investigate de poliție.
Ce altceva mai puteți afla din acest interviu cu vicepreședintele CEC:
- Ce provocări aduce organizarea în aceeași zi a două exerciții electorale distincte?
- Care este pragul de validare a referendumului constituțional pentru integrarea europeană?
- Câte secții de votare pentru prezidențiale va putea deschide R. Moldova în Federația Rusă?
- În ce condiții poate fi limitată activitatea politică a unui partid?
- Cum se vor regăsi în listele electorale candidații la prezidențiale? După principiul „primul venit, primul plasat”?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.