Linkuri accesibilitate

Cum vrea R. Moldova să producă energie electrică pentru Ucraina? Parlicov: „Orice megawatt e benefic”


Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în timpul interviului pentru Europa Liberă
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în timpul interviului pentru Europa Liberă

Republica Moldova și Ucraina caută soluții practice pentru instalarea unor centrale de producere a energiei electrice pe teritoriul moldovean, pentru a livra electricitatea Ucrainei. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că țara vecină ar urma să plătească doar costurile de procesare.

Intenția R. Moldova de a produce electricitate pentru Ucraina a devenit cunoscută publicului după o trilaterală a miniștrilor de externe de la Chișinău, Kiev și București, însă discuțiile informale au început în aprilie între miniștrii energiei din R. Moldova și Ucraina.

„Orice megawatt livrat Ucrainei e benefic”

„Ucraina, având gaze suplimentare, având nevoie de energie electrică în sistemul ei, ar putea să dea gazele pe teritoriul Republicii Moldova, iar noi să producem curent electric, să livrăm în sistemul ucrainean cu doar niște costuri de procesare, adică cât costă doar mentenanța acestui echipament”, explică ministrul Energiei, Victor Parlicov, în podcastul video „Pe Agendă”.

În Republica Moldova, centralele de generare a energiei electrice ar fi la adăpost, comparativ cu Ucraina, unde „nu există garanții că nu vor fi lovite de rachete”. De la începutul războiului, Rusia a atacat țintit infrastructura energetică a Ucrainei.

Deși R. Moldova are un sistem electroenergetic mic și nu poate compensa tot volumul de energie pe care Ucraina l-a pierdut, ministrul moldovean al Energiei crede „că orice sprijin, orice megawatt de energie suplimentar produs, livrat în sistemul ucrainean, ar fi benefic pentru ei”.

Unde? Cât? Și cum?

După spusele ministrului Parlicov, proiectul ar putea deveni realitate într-un an sau un an jumătate, dar acum cele două state trebuie să stabilească din ce bani vor fi procurate centralele care să producă energie electrică și cine le va opera. „Discutăm cu partea ucraineană care ar fi modalitatea practică de colaborare: cine din partea lor ar prelua energie, cine din partea lor ar livra gazul”, afirmă Parlicov.

Dacă R. Moldova va reuși să ofere Ucrainei măcar „100 sau 200 de megawați”, atunci asta ar fi „deloc simbolic. Asta înseamnă mii, zeci de mii de familii care vor avea energie electrică”.

Ce altceva mai puteți afla din interviul cu ministrul Energiei, Victor Parlicov:

  • La ce etapă este construcția liniei de electricitate Vulcănești-Chișinău, care ar urma să asigure interconectarea electrică a R. Moldova cu România?
  • Cât de pregătită energetic este R. Moldova pentru iarna care vine?
  • Ce se va întâmpla în regiunea transnistreană după ce de la sfârșitul acestui an Ucraina nu va mai permite tranzitul de gaze ruse pe teritoriul său?
  • Ce perspective are energia verde în R. Moldova?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG