Premierul Maia Sandu a declarat că în timpul vizitei la Washington a discutat cu oficialii americani despre situația din regiunea transnistreană și a cerut americanilor să participe și la procesul de lichidare a munițiilor de la Cobasna, inițiativă a Federației Ruse. La întrevederea cu vicepreședintele american, Mike Pence a transmis „sprijinul total al SUA pentru Guvernul de la Chișinău”, apreciind leadershipul Maiei Sandu „în ceea ce privește promovarea reformelor în domeniul judiciar, guvernamental și al securității energetice”. Victoria Bucătaru, consiliera prim-ministrei pe domeniul de securitate și apărare, care a făcut parte din componența delegației guvernamentale, vorbește despre cooperarea moldo-americană.
Your browser doesn’t support HTML5
Victoria Bucătaru: „Această vizită în SUA a arătat încă o dată că Republica Moldova are un dialog strategic cu Statele Unite. Întrevederea cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a fost una foarte importantă, pentru că încă o dată acesta a reiterat că Statele Unite vor continua să fie un partener puternic pentru transformarea democratică a Moldovei, în special în domeniul de securitate și apărare. Printre mesajele care au fost transmise de către dna Sandu, în primul rând, aceasta a mulțumit partenerilor americani pentru susținerea financiară care a fost acordată până acum Republicii Moldova - una destul de importantă și pentru diferite domenii. De asemenea, Executivul de la Chișinău a reiterat faptul că este determinat să restabilească democrația în țară și a reiterat angajamentul de a demonta sistemul creat de fostul regim și de a lupta cu corupția la toate nivelele și, bineînțeles, de a face într-adevăr ca reforma justiției să fie una viabilă.
Acest Guvern își dorește foarte mult să demonstreze că lucrurile pot fi altfel...
Un alt subiect care a fost discutat practic la toate întrevederile la care a participat delegația din Republica Moldova a fost și faptul că se vor asigura alegerile libere și corecte - alegerile locale. Acesta va fi încă o dată un test de democrație și, bineînțeles, acest guvern își dorește foarte mult să demonstreze că lucrurile pot fi altfel și putem avea și asigura alegeri libere și corecte. Încă un subiect destul de important a fost și libertatea mass-media, pentru că s-a discutat foarte mult despre necesitatea de a diversifica resursele media atât din perspectivă de securitate și securitate informațională, cât și pentru a asigura pluralismul de opinie în Republica Moldova. Se dorește foarte mult să existe diverse produse media pe piață, inclusiv produse care ar pune în discuție subiecte legate de reforma justiției, de anticorupție, subiecte care sunt apropiate cetățenilor Republicii Moldova, și în același timp să poată fi asigurată și participarea cetățenilor în toate aceste procese care sunt generate în momentul de față de către Guvernul de la Chișinău.”
Europa Liberă: Șefa Executivului, Maia Sandu, a cerut sprijinul autorităților americane în investigarea furtului miliardului și, se pare, partea americană este receptivă să asiste Chișinăul în investigarea acestei fraude bancare. Concret: ce ar putea face SUA ca să fie scoasă la lumină această problemă?
Victoria Bucătaru: „A avut loc o discuție la Trezoreria Statelor Unite. De asemenea, și la alte întrevederi a fost discutat acest subiect și Statele Unite au asigurat că autoritățile SUA vor analiza cererea Republicii Moldova de a investiga dosarul furtului bancar, precum și vor sprijini investigarea schemelor de spălare a banilor și aducerea în fața legii a persoanelor care se fac vinovate. Deci, acest lucru este foarte important, pentru că anume aceste scheme de spălare a banilor implică diverse state și atunci, bineînțeles, trebuie să solicităm sprijinul statelor respective pentru a avea o investigație cât mai rapidă și cât mai coerentă și să putem avea rezultatele la care se așteaptă cetățenii Republicii Moldova, și anume să identificăm care sunt persoanele vinovate și acestea să fie trase la răspundere.
În același timp ne dorim și asistență tehnică din partea Statelor Unite pentru a ne asigura că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla pe viitor, să existe niște mecanisme care ar asigura ireversibilitatea unor astfel de procese.”
### Vezi și... ### Președintele comisiei parlamentare care anchetează „furtul miliardului” spune că raportul final ar urma să fie publicat până pe 15 octombrieEuropa Liberă: Premierul Maia Sandu a declarat că la etapa actuală nu există condiții propice pentru soluționarea problemei transnistrene, soluții politice pentru reglementarea transnistreană, iar o soluție nepotrivită ar putea dăuna intereselor Republicii Moldova. Statele Unite ale Americii fac parte din formatul de negocieri „5+2” în calitate de observatori. Ce răspuns are Washingtonul când vine vorba despre identificarea durabilă a unei soluții pentru criza transnistreană?
Victoria Bucătaru: „Într-adevăr, Dvs. ați menționat foarte corect, unul dintre mesajele care au fost transmise de către dna Sandu este faptul că reglementarea transnistreană este un subiect foarte important și ține în primul rând de democratizarea regiunii și cooperarea cu partenerii care sunt în formatul „5+2” pentru identificarea unor soluții. În momentul de față, în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova trebuie să existe și anumite condiții propice pentru ca o soluționare politică să poată fi identificată, dar pentru acest lucru trebuie în primul rând să lucrăm la democratizarea regiunii transnistrene, astfel încât atunci când vom ajunge la o înțelegere comună a soluției, aceasta să nu pună în pericol vectorul principal de dezvoltare a Republicii Moldova, și anume integrarea europeană. Deci, acesta trebuie să fie principalul element de care trebuie să ținem cont.
...accent pe politicile de lichidare a schemelor de corupție și combaterea contrabandei, care complică găsirea unei soluții politice...
În momentul de față, ceea ce își dorește acest Guvern, este în primul rând să pună accent pe politicile de lichidare a schemelor de corupție din regiunea transnistreană și combaterea contrabandei care vulnerabilizează în mare parte, inclusiv complică, găsirea unei soluții politice. Se consideră că atunci când vom reuși - dar, bineînțeles, împreună cu partenerii ucraineni, împreună cu alți parteneri din formatul „5+2” și poate nu doar acești parteneri, dar cei care își doresc să contribuie la acest proces - atunci bineînțeles că această zonă va fi una mai puțin vulnerabilă și atunci am putea să discutăm inclusiv soluții politice care ar fi în favoarea Republicii Moldova în termeni de păstrare a suveranității și integrității teritoriale.”
Europa Liberă: Aflată la Washington, Maia Sandu a discutat și cu conducerea structurii guvernamentale americane USAID despre un plan concret de combatere a corupției și chiar despre un set de indicatori care să măsoare eficiența măsurilor anticorupție - eficiență de care va depinde în mare parte și volumul ajutorului american - pentru că Moldova contează pe asistența din partea SUA. Tot cu cei de la USAID dna Sandu a discutat despre o asistență specială pentru consiliile superioare ale magistraților și procurorilor.
Victoria Bucătaru: „Așa este. Întrevederea de la USAID a fost una foarte importantă, pentru că ei practic reprezintă acea instituție care oferă asistență Republicii Moldova pe diferite subiecte. Am avut un mesaj foarte clar din partea partenerilor americani că este important să identificăm acele domenii-cheie. Ele au fost deja identificate de către Guvernul Sandu, și reforma justiției și a procuraturii este una dintre ele, și atunci bineînțeles că vom primi asistență pe aceste domenii, pentru că doar așa putem să fortificăm aceste instituții și să readucem credibilitatea în statul Republica Moldova.
De asemenea, unul dintre subiecte care au fost discutate - și Dvs. ați menționat - este schimbarea indicelui de percepție a corupției. Acest element este foarte important din considerentul că anterior Republica Moldova a pierdut dreptul de a aplica la un nou program „Provocările Mileniului” anume din acest considerent, pentru că percepția corupției era la un nivel foarte înalt.”
Europa Liberă: Și acum există șanse să fie reluat?
Victoria Bucătaru: „Șansele vor fi posibile atunci când vom schimba acest indice al corupției. Dna Sandu a vorbit despre necesitatea de a elabora niște indicatori foarte clari asupra cărora Republica Moldova să lucreze, astfel încât să fie posibilă aplicarea la acest program ulterior.”
### Vezi și... ### Brock Bierman: „Combaterea corupției, domnia statului de drept și reforma justiţei, în topul priorităților”Europa Liberă: Vizita Maiei Sandu în SUA ar fi un semnal că la Washington se estimează că această guvernare PSRM-ACUM va avea o viață mai lungă?
Un mare accent se pune pe reforma justiției, reforma anticorupție și pe subiectele ce țin de politicile de securitate...
Victoria Bucătaru: „Cu siguranță, da, pentru că unul dintre mesaje care a fost rostit practic la fiecare întrevedere a fost faptul că se admiră foarte mult curajul pe care l-a avut prim-ministra Sandu pentru a face această agendă de reforme a Republicii Moldova. Se pune o încredere foarte mare în acest Guvern pentru a schimba realitățile din Republica Moldova și de a lucra pe agenda de democratizare și întărirea capacităților instituționale pe care le are acest stat pentru a depăși vulnerabilitățile strategice, dar și instituționale, care există. Un mare accent se pune pe reforma justiției, reforma anticorupție, dar în același timp și pe subiectele ce țin de politicile de securitate și apărare.”
Europa Liberă: Parteneriatul cu Statele Unite ale Americii este unul strategic din perspectiva securității Republicii Moldova. Am citit un articol al unui general american în care se spune că Rusia încearcă să ridice o nouă cortină de fier, care trece prin Marea Neagră, cu România, Turcia, Bulgaria, pe de o parte, și cu Georgia, Ucraina și Republica Moldova, pe de altă parte, pentru a-și putea folosi forța împotriva țărilor care nu fac parte din NATO. Cum poate să se protejeze Republica Moldova?
Victoria Bucătaru: „Republica Moldova poate să se protejeze lucrând la vulnerabilitățile pe care le are din punct de vedere intern, pentru că atunci când ești un stat slab, vulnerabilitățile acestea creează condiții propice pentru actori terți de a te influența. Guvernul Sandu, în primul rând, pune accent pe consolidarea capacităților instituționale ale statului și identificarea partenerilor, continuarea și întărirea, diversificarea parteneriatelor cu acele state care contribuie la întărirea capacităților pe care le are statul Republica Moldova.
R. Moldova poate să se protejeze lucrând la vulnerabilitățile pe care le are din punct de vedere intern...
Din perspectiva de securitate, astăzi, practic, parteneriatul pe care îl avem cu Statele Unite și cu Alianța Nord-Atlantică sunt cele mai importante, pentru că, de exemplu, Statele Unite oferă anual un sprijin de peste 12,7 milioane de dolari pentru domeniul de securitate și apărare. În afară de aceasta sunt implementate foarte multe proiecte și de asistență umanitară. Când mă refer la aceste 12,7 milioane de dolari, mă refer anume la capabilitățile militare ale Republicii Moldova și personalul militar și civil care, în fiecare an, este instruit din resursele pe care le oferă Statele Unite. Bine, noi ca stat nu ne permitem acest lucru și din acest considerent acest parteneriat este foarte important din perspectivă de securitate și apărare.”