România poate pierde până la la 30 de miliarde de euro dacă nu respectă statul de drept. Frans Timmermans, vicepreședintele Comsiei Europene a anunțat că României i se poate aplica Articolul 7 al Tratatului UE dacă vor fi puse în aplicare recentele modificări la Codurile penale
### Vezi și... ### Gunnar Hökmark: „Nu există democrație funcțională fără stat de drept” (VIDEO)La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat faptul că în cazul României ar putea fi invocat articolul 7 din Tratatul European, dacă guvernul de la București ignoră avertismentele Uniunii Europene legate de degradarea statului de drept. În baza articolului 7, o țară membră poate ajunge să-și piardă dreptul de vot. Articolul, numit de jurnaliști și „opțiunea nucleară”, a fost deja invocat în cazul Poloniei și Ungariei.
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a mai atras atenția că în aceste condiții, România s-ar putea să nu intre nici în spațiul Schengen de liberă circulație.
Mai multe, aici.
Un înalt diplomat european, care și-a păstrat anonimatul, a declarat agenției Reuters că printre măsurile care ar putea fi luate pentru a penaliza derapajele României, când vine vorba de standardele statului de drept, s-ar putea număra și reducerea unor fonduri europene. „Coaliția de guvernământ din România subminează, sistematic, statul de drept numai pentru a salva lideri politici de la închisoare”, a declarat înaltul diplomat european. „Dacă Bucureștiul continuă pe această cale periculoasă, se evapora visul de a intra în spațiul Schengen. Încălcarea principiilor statului de drept ar putea pune sub semnul întrebării peste 30 de miliarde de euro, bani prevăzuți pentru România, ca fonduri de coeziune, în proiectul de buget european post 2021”, a mai spus diplomatul european, citat de Reuters.
### Vezi și... ### Ingeborg Gräßle: „În România vedem o prăbușire a statului de drept, cum nu am mai văzut în nici un alt stat membru” (VIDEO)Luni dimineață, vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a adresat o scrisoare autorităților din România, în care le avertizează de măsurile punitive la care ar putea recurge UE, dacă Bucureștiul continuă să ignore criticile și recomandările europene, adoptând legi care subminează independența justiției, lupta cu corupția și în general, principiile statului de drept.