Înainte să vină în vizită în R. Moldova, emisarul OSCE Franco Frattini a supărat mulți moldoveni declarând într-un interviu cu presa rusă că retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană îi pare nerealistă. Marți, la o conferință de presă la Chișinău, Frattini a avut ocazia să nuanțeze acea afirmație, iar astăzi, la o nouă întâlnire cu presa, tot în capitală, a putut vorbi mai mult despre perspectivele rezolvării diferendului nistrean. Are detalii Alla Ceapai.
Chiar dacă şi-a încheiat vizita cu rezultate minore, Franco Frattini a declarat că „anul 2018 poate fi unul istoric pentru reglementarea transnistreană”.
Oficialul OSCE a reiterat miercuri că este gata să convoace o nouă reuniune a formatului de negocieri în luna mai la Roma, însă numai dacă vor fi înregistrate rezultate în ceea ce privește punerea în aplicare a pachetului de înțelegeri convenit anterior:
„Voința politică exprimată la cel mai înalt nivel în cadrul întâlnirilor mele la Chișinău și Tiraspol îmi dă încrederea că cele trei priorități evidențiate în Protocolul „5+2” de la Viena, inclusiv mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional, vor fi atinse”.
În afară de recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare auto, chestiunile în care nu s-a ajuns încă la vreun acord definitiv sunt restabilirea legăturii de telefonie fixă peste Nistru și asigurarea accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor de dincolo de șoseaua Dubăsari - Tiraspol.
Aceste măsuri de „întărire a încrederii”, care fac parte din cunoscutul Pachetul „Berlin Plus” ce conține opt înţelegeri convenite în 2016, când președinția OSCE a fost exercitată de Germania sunt prioritatetea mandatului său, a anunţat în timpul primei sale vizite în Republica Moldova ca emisar al președinției italiene a OSCE, Frattini.
Pachetul „pașilor mici de întărire a încrederii” promovat de OSCE a fost criticat anterior de mai multe organizații neguvernamentale care au cerut Chișinăului să nu le accepte pentru ca ar însemna să treacă imaginarele „linii roșii”.
Franco Frattini a fost rugat azi să comenteze declarațiile celor care consideră că Chișinăul ar face cedări în înțelegerile deja convenite:
„De fapt, sunt măsuri de întărire a încrederii. Fiecare parte poate să le interpreteze cum vrea. Cineva poate să le numească cedări. Dar de fapt toți acești pași contribuie la consolidarea încrederii reciproce ceea ce face posibil dialogul și atingerea unor rezultate.”
Franco Frattini a mai spus că a primit asigurări că alegerile parlamentare şi campania electorală de la Chişinău nu vor afecta reglementarea transnistreană.
„Am primit o confirmare specială a acestui mesaj de la domnul Vlad Plahotniuc care este liderul coaliţiei de guvernare”, a subliniat diplomatul.
În ajunul vizitei, liderul PD Vlad Plahotniuc a criticat declaraţia lui Frattini privind caracterul nerealist al revendicarii de a se retrage trupele rusești din regiunea transnistreană.
„Asemenea declaraţii nechibzuite pot bloca definitiv şi deturna progresele noastre în negocierile curente… Nu înţelegem de ce acum când înregistrăm progrese autentice pentru prima dată în ultimii 15 ani eforturile noastre şi progresul sunt zădărnicite de astfel de declaraţii conjuncturiste şi subversive din partea unor funcţionari”, declara Plahotniuc în urmă cu două săptămâni.
După întrevederea pe care a avut-o marţi cu Frattini, Vlad Plahotniuc a anunţat printr-un comunicat de presă că i-a prezentat oficialului OSCE argumentele pentru care Republica Moldova consideră că retragerea militarilor ruși de pe teritoriul estic al Moldovei este o prioritate.
Emisarul OSCE Franco Frattini a declarat marţi la Chişinău că retragerea contingentului de trupe ruse va putea fi abordată „drept consecință a întăririi încrederii reciproce”.
Editorialistul portalului newsmaker.md Evgheni Şolari care urmărește problematica transnistreană constată că întâlnirea lui Frattini cu Plahotniuc iese în evidență din formatul tradițional al vizitelor de acest gen. „Diplomat cu experiență, Frattini a decis, se pare, să iasă din tiparele obișnuite ale convențiilor diplomatice sterile, caracteristice procesului îndelungat al reglementării transnistrene și să facă un pas în direcția realismului”, notează Şolari.
El mai observă că până acum, diplomații vorbeau doar neoficial și doar în surdina despre rolul lui Vlad Plahotniuc în luarea oricăror decizii politice în Moldova și în procesul de reglementare transnistreană.
Şi asta în condițiile în care anume liderul democraților ar fi avut un rol primordial în obținerea pachetului de înțelegeri cu Tiraspolul, la sfârșitul anului trecut.