Partidul Democrat a anunțat că liderul său, Vlad Plahotniuc, se află în Statele Unite, unde, potrivit site-ului pdm.md, ar avea programate mai multe întâlniri cu lideri politici, membri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai mediului universitar american. Pe pagina personală a liderului Partidului Democrat nu apare aceasta informație. Corespondenta Europei Libere a căutat să afle mai multe despre aceasta vizita neanunțată înainte.
Your browser doesn’t support HTML5
Democraţii au difuzat prima informaţie despre călătoria liderului lor în Statele Unite atunci când vizita era deja în toi. Pe site-ul formaţiunii politice a apărut astăzi o comunicare despre o primă întâlnire, de ieri, a lui Vlad Plahotniuc cu un congresman din Texas. Cel la care se referă depeşa partidului este Pete Olson, despre care presa apropiată democraţilor a scris anterior că ar fi înregistrat, alături de un alt coleg, o rezoluţie despre R. Moldova în Congresul SUA. Din februarie, când s-a făcut anunţul despre rezoluţie, şi până acum nu s-a mai aflat nimic despre soarta documentului, un document ce s-ar pronunţa în susţinerea integrităţii teritoriale a R. Moldova.
Despre Pete Olson presa democraţilor a scris mai devreme şi că ar fi preşedintele grupului de prietenie SUA – Moldova, o iniţiativă despre care din nou nu se cunosc prea multe detalii.
Pe de altă parte, nu este un secret că democraţii apelează la companii de lobby americane pentru ca acestea să-i ajute să-şi construiască relaţii bilaterale cu SUA, iar anul trecut PD a încheiat, cum a arătat presa, contracte cu tocmai două astfel de companii, Cornerstone Government Affairs şi Podesta Group.
Solicitat de noi, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, ne-a spus că vizita curentă a liderului PD în SUA are legătură cu funcţionarea acelui grup de prietenie SUA – Moldova, iar tema securităţii energetice, invocată de comunicatul partidului ca principală în discuţia Plahotniuc-Olson, nu ar fi ajuns pe agenda celor doi în mod întâmplător:
„Nici dl. Plahotniuc, nici dl. Cebotari (Vladimir Cebotari, vicepreşedinte PD - n.a.) nu ocupă funcţii publice în stat şi atunci este o delegaţie de partid. Este vorba de acel grup de prietenie între SUA şi R. Moldova…”, ne-a spus Vitalie Gamurari şi a continuat:
„Noi am văzut cum SUA au ajutat cel puţin Lituania din Ţările Baltice, care era dependentă sută la sută de Federaţia Rusă, de Gazprom, şi era supusă acestei presiuni. Noi suntem la fel dependenţi de Federaţia Rusă şi atunci cuvântul SUA ca garant înseamnă foarte mult în dialogul nostru cu UE şi primul avocat al nostru în UE, România. Eu văd securitatea energetică ca una prioritară, pe lângă cea ce ţine de propagandă şi altele, pentru toamna anului 2018, când ştim care sunt intenţiile.”
Dar analişti nu exclud că apelând la tema securităţii energetice, liderul coaliţiei de guvernare continuă practica de exploatare a subiectelor ce interesează SUA...
Dar analişti nu exclud că apelând la tema securităţii energetice, liderul coaliţiei de guvernare continuă practica de exploatare a subiectelor ce interesează SUA pentru a crea percepţia unei relaţii „strălucite” cu Washingtonul şi a profita de această percepţie în relaţia cu UE, iar ulterior – şi în disputa electorală din toamna curentă.
Coincidenţa face că o analiză comandată de Uniunea Europeană – EU-STRAT – ce evaluează gradul de apropiere de UE din ultimii doi ani a statelor din Parteneriatul Estic a arătat că R. Moldova a rămas cel mai puternic dependentă de resursele energetice ruse, numai că restanţele ei s-ar explica nu prin constrângeri obiective, ci intresele politice şi economice ale elitelor moldovene.