Vizita șefului parlamentului turc – sărbătoare în Găgăuzia  

Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop, întâmpinat cu flori de către guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, și președintele legislativului local, Dmitri Konstantinov. Comrat, 16 septembrie 2022

Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop, a fost întâmpinat cu flori, cântece și dansuri la Comrat, unde a mers în vizită vineri, 16 septembrie. 

Potrivit presei găgăuze, în legătură cu vizita spicherului parlamentului Turciei, la Comrat au fost luate măsuri sporite de securitate. O porțiune a străzii centrale a fost închisă, perimetrul fiind păzit de polițiști și agenți de securitate moldoveni și turci.

Oficialul turc a fost întâmpinat cu flori de către guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, și președintele legislativului local, Dmitri Konstantinov.

Mulți dintre oamenii adunați în centrul Comratului, inclusiv copii, țineau în mâini stegulețe ale Găgăuziei, Republicii Moldova și ale Turciei. În fața sediului administrației autonomiei, au dansat și au cântat tineri îmbrăcați în costume populare găgăuze.

Mustafa Șentop a inspectat mai multe obiective sociale și de educație din Găgăuzia, care se construiesc din banii oferiți de Turcia, inclusiv un colegiu și stadionul local.

Vlah: „Pentru noi e importantă experiența Turciei”

Spicherul turc a discutat cu membrii executivului și deputații găgăuzi. Într-un discurs ținut în Adunarea Populară, guvernatoarea Irina Vlah i-a mulțumit lui Mustafa Șentop pentru investițiile importante oferite Găgăuziei de Turcia și a vorbit despre relațiile speciale dintre cele două părți.

Bașcana a spus că pentru Comrat este importantă experiența Turciei în stabilirea unor relații constructive dintre puterea centrală și cea regională.

„Noi sperăm că autoritatea oficialilor de la Ankara pe arena internațională să contribuie în continuare la dezvoltarea autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova independente”, a declarat Irina Vlah.

Turcia a investit în Moldova 400 de milioane de euro

În timpul vizitei sale în R. Moldova, pe 15-16 septembrie, Mustafa Șentop a avut întrevederi și cu autoritățile de la Chișinău.

În timpul întrevederii cu președinta Maia Sandu, cei doi oficiali au discutat, potrivit președinției, despre perspectivele de cooperare în diverse domenii și impactul războiului din Ucraina asupra regiunii, de la Chișinău. Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul Turciei oferit de-a lungul anilor Moldovei prin Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare (TIKA).

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop. 15 septembrie 2022

La întâlnirea cu prim-ministra Natalia Gavrilița, Mustafa Șentop a spus că oamenii de afaceri turci sunt încurajați să investească în Moldova, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Spicherul moldovean și omologul său turc au vorbit despre proiectele bilaterale, inclusiv ce vizează colaborarea parlamentară. „Turcia este un partener economic important și care a investit și investește mult în economia moldovenească”, a spus Igor Grosu.

Parlamentul de la Chișinău a precizat că, de-a lungul anilor, prin intermediul TIKA, au fost implementate peste 400 de proiecte, în valoare de 400 milioane de euro.

### Vezi și... ### Între Est și Vest. Ce alege Găgăuzia?