Ion Mihai Pacepa a fost cel mai important șef de spionaj est-european, refugiat în Occident, în timpul Războiului Rece. Decesul lui Pacepa pe 14 februarie 2021, în Statele Unite, a fost confirmat de profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland, unul din coordonatorii comisiei prezidențiale din România pentru cercetarea crimelor comunismului și colaborator constant al Europei Libere din 1983.
Am primit de la profesorul Ronald Rychlak, colaboratorul său apropiat, un scurt mesaj. Citisem necrologul pe care l-a publicat azi [n.r. 15 februarie 2021] in "Epoch Times". Mi-a spus ca Ion Mihai Pacepa a murit duminică, acum doua zile, de Covid într-un spital. Vestea i-a comunicat-o soția defunctului.
### Vezi și... ### Fostul șef al contraspionajului ceaușist Ion Mihai Pacepa a încetat din viață"Moartea transformă viața in destin”, a scris Malraux. Decesul nonagenarului fost general de securitate, mega „defectorul” Ion Mihai Pacepa în anul centenarului PCR, poartă cu sine un simbolism greu de tăgăduit. Când a devenit ofițer de securitate, în anii stalinismului dezlănțuit, Pacepa nu era un idealist din categoria ilegaliștilor. A fost un birocrat zelos și eficient, un executor. Distincțiile morale iî lăsau rece. Până la un punct când s-a umplut paharul. Nu voia să devină unealtă pe viață a celor mai scrântite planuri ale cuplului Ceaușescu.
La 14 luni de la seismul natural din martie 1977, s-a produs cutremurul politic Pacepa. În vara anului 1978, Ceaușescu a fost apoplectic. Urla, blestema, amenința. Publicarea în Statele Unite in 1987 a cărții de memorii „Red Horizons" (Orizonturi roșii) a exacerbat furia dictatorului. Paroxismul avea sa vina atunci când istoricul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc al postului de radio Europa Liberă, a decis transmiterea ca serial a traducerii românești „Orizonturi rosii". Era o înfrângere umilitoare pentru „Comandantul Suprem" si slugile sale.
Istoria onestă a acelor ani nu poate si nu trebuie să ignore aceste adevăruri factuale.
Oricum l-am privi si judeca, cartea sa “Orizonturi rosii” a contribuit la demascarea Marii Minciuni. După ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului. Securiștii il urau de moarte, l-au considerat trădător. În realitate, ei tradau suveranitatea poporului. Nu ne-am intalnit niciodata fata in fata. Am vorbit zeci de ore la telefon. Avea o admirabilă liniște interioară. Era împăcat cu sine. Știa ca păcătuise, se căise. Sincer si necruțător cu sine. Așa va rămâne in amintirea mea.
N.r. În arhiva istorică a Europei libere găsiți mai multe materiale, interviuri și discuții despre Ion Mihai Pacepa, „Orizonturi roșii” și impactul dezvăluirilor sale asupra României comuniste.