R. Moldova l-a declarat „persoană indezirabilă” pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. La ședința de guvern, ministrul de externe Andrei Galbur a invocat „declarațiile ofensatoare la adresa R. Moldova și poporului său” făcute de Rogozin, cel mai recent la televiziunea rusească Rossia 24 în timp ce premierul Pavel Filip a vorbit, la aceeași sedință, despre declarații „inacceptabile”. Pe 5 august, președintele Igor Dodon va fi la Teheran unde intenționează să „recupereze” discuția ratată cu Dmitri Rogozin vinerea trecută, când vicepremierul rus nu a reușit să ajungă la Chișinău. Acum, președintele moldovean se va afla în situația cel puțin delicată de a se întâlni cu un demnitar strain, declarat persoană indezirabilă de propriul său guvern. Europa Liberă a stat de vorbă pe această temă cu deputatul socialist Vladimir Țurcanu, fost ministru de interne și ambasador în Federația rusă între martie 2003 - martie 2005.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce părere aveți despre această decizie a Guvernului de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin?
Vladimir Țurcanu: „Este o decizie absolut negândită, clar că mai mult populistă din punct de vedere de a-i satisface poftele cuiva. În primul rând, din exteriorul țării și e clar că nu la solicitarea partenerilor din Europa. Asta-i clar ca bună ziua! Se simte mâna celor de peste ocean. Și cazul dat, asta ne-a demonstrat încă o dată că Guvernul nostru, spre regret, nu este independent, cum unii încearcă să demonstreze, dar este o marionetă în mâinile forțelor respective. Dar ce ține de consecințele, nu politice, dar economice, noi trebuie să înțelegem foarte bine – sau noi dorim să facem bine pentru poporul nostru și economia țării și oamenii care sunt migranții noștri, practic, jumătate de milion pe teritoriul Rusiei, sau dorim să le creăm lor probleme. Iată, las’ să răspundă cei care au primit așa o decizie. Așa pas, ei au fost pregătiți din timp, Guvernul nostru, evident că au fost pregătiți din timp.”
Europa Liberă: Domnul Dodon urmează peste trei zile să se întâlnească cu domnul Rogozin.
Vladimir Țurcanu: „S-or întâlni, or discuta problema în cauză și vom vedea care vor fi deciziile și rezultatul acestor întrevederi.”
Europa Liberă: Dar această decizie de Guvern înseamnă că Președinția face o politică, iar Parlamentul și Guvernul continuă să facă o altă politică sau cum poate fi înțeleasă?
Vladimir Țurcanu: „Dar asta-i clar. Cu regret, așa-i. Cu regret, așa-i… Deci, acum poporul trebuie să decidă - politica cui face Guvernul și politica cui face președintele.”
Europa Liberă: Și va reieși că Parlamentul și Guvernul fac politica prooccidentală, iar Președinția pro-estică?
Vladimir Țurcanu: „Eu cred că Guvernul face politica pro-interesul cuiva. V-am spus deja că sunt sigur că europenii n-ar susține această idee, în orice caz, n-ar saluta această decizie.”
Europa Liberă: Dar de ce credeți că americanii ar fi avut acest interes?
Vladimir Țurcanu: „Asta-i opinia mea. Las’ cineva să mă convingă în altceva.”
Europa Liberă: Domnul Țurcanu, dar a avut un limbaj nu chiar politicos și domnul Rogozin atunci când a ofensat națiunea Republicii Moldova?
Vladimir Țurcanu: „Nu știu. Eu n-am auzit despre așa ceva, n-am auzit despre așa ceva.”
Europa Liberă: Au fost niște declarații ofensatoare la adresa Republicii Moldova.
Vladimir Țurcanu: „Nu știu. Eu sunt sigur că, în adresa poporului, dumnealui n-a putut să facă așa ceva.”
Europa Liberă: Ziceți că va fi afectată relația moldo-rusă în continuare?
Vladimir Țurcanu: „Evident! Evident! Și în modul cel mai negativ și, ca rezultat, consecințele negative vor fi pentru cetățeni, și cetățenii trebuie să înțeleagă acest lucru.”
Europa Liberă: Dar instituția prezidențială ce va face ca să mențină relația bună cu Rusia?
Vladimir Țurcanu: „Evident că o să facă și mai departe tot ce-i posibil.”
Europa Liberă: Ce?
Vladimir Țurcanu: „Vom vedea. Iaca s-or întâlni și domnul Dodon… Asta trebuie să declare președintele.”