„Diaspora nu este paralelă” – aşa se intitulează o recentă analiză apărută la Chişinău şi semnată de experţi de la două organizaţii cunoscute - Institutul pentru Politici şi Reforme Europene şi Institutul pentru Iniţiative Strategice. Concluzia autorilor este că participarea masivă a diasporei la ultimele scrutine moldovene, contestată de unii politicieni şi dimpotrivă lăudată de alţii, ar trebui să sugereze de fapt altceva. E un semnal că autoritățile publice trebuie să intensifice programele naționale dedicate moldovenilor plecaţi peste hotare și să consolideze dialogul cu componenta civică activă a diasporei.
Radio Europa Liberă continuă în această perioadă electorală să-i întrebăm pe moldovenii din străinătate ce așteptări au ei de la viitoarea clasă politică şi de la parlamentul care va fi ales duminică, 11 iulie. Stabilit de aproape două decenii la Madrid, Victor Negară, spune ca își va da votul pentru politicienii care vor fi capabili să aducă schimbarea în țară.
Your browser doesn’t support HTML5
Victor Negară: „Suntem cu nădejdea pe care am pr
imit-o în toamna anului trecut, că se încep anumite schimbări, populația Republicii Moldova merită o viață mai bună decât cea pe care o are, să aibă un trai decent.”
Europa Liberă: Spania este țara unde s-au stabilit foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Despre votul din diasporă acum se discută foarte mult. De ce credeți că unii politicieni au și rezerve când vorbesc despre votul moldovenilor aflați în străinătate?
in toamna trecută pe noi ne-au împărțit în „diaspora” și „cei de acasă”
Victor Negară: „Dacă înainte politicienii noștri ne împărțeau după limba vorbită, după geopolitică, care-i pentru Est, care-i pentru Vest, din toamna trecută pe noi ne-au împărțit în „diaspora” și „cei de acasă”. Se observă acest lucru în fiecare zi în comentariile oamenilor, este multă lume care se întreabă – de ce diaspora trebuie să voteze?”
Europa Liberă: Și ce răspuns aveți Dvs. pentru cei care își pun această întrebare – de ce ar trebui să voteze cei plecați, pentru că ei o duc bine acolo unde se află, pentru că ei s-au integrat în acele societăți unde au ales să trăiască, pentru că ei s-au obișnuit cu confortul și de ce ar mai trebui ei să decidă la alegeri soarta Republicii Moldova? Ce le răspundeți?
Dacă nu vor să voteze diaspora, să renunțe și la un miliard și jumătate de dolari pe an care vin din diasporă
Victor Negară: „Dacă să răspund așa, mai grosolan, dacă nu vor să voteze diaspora, atunci că renunțe și la un miliard și jumătate de dolari pe an care vin din diasporă, dar dacă vorbim mai în serios, noi la pensiile celea pe care le primesc părinții noștri de 1.000, 1.200 sau 1.500 și la care cheltuielile ajung pe lună că nu le ajunge nici pensia și noi la părinții noștri sau la copiii noștri le mai trimitem bani, statul le dă o pensie, iar noi ca și când dăm o altă pensie. Statului îi este convenabil să aibă diasporă. Știți, confortul cum ați spus și Dvs., confortul cela pe care îl avem aici noi vrem să-l transmitem și la părinții noștri, și la copiii noștri, și la frații noștri, la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că ei merită acest confort și această viață. Noi nu am venit aici să ne odihnim la mare, noi muncim, dar știm că pentru munca depusă suntem bine remunerați, din salariul pe care îl primim aici plătim impozite, trăim noi și încă trăiesc și cetățenii din Republica Moldova pe banii aceștia.”
Din salariul pe care îl primim aici plătim impozite, trăim noi și încă trăiesc și cetățenii din Republica Moldova
Europa Liberă: De ce totuși se insistă acum mult pe ideea că votul de acasă și votul din diasporă ar face diferență, adică ce și cum influențează opțiunea de vot a cetățeanului rămas acasă și a celui plecat peste hotare?
Victor Negară: „Eu nu aș spune că influențează. Dacă e să luăm după rezultatele alegerilor din toamna trecută, totuși dna președintă a Republicii Moldova a câștigat fără diasporă, cu voturile cetățenilor din țară, voturile diasporei au fost voturi adăugătoare și voturile care arată că noi toți suntem cu gândul, cu capul și cu inima acasă, chiar dacă ne aflăm prin țări străine care un an, care o lună, care 2 ani, care 20 de ani, dar noi cu capul, cu inima, cu sufletul suntem acolo unde sunt părinții noștri, unde sunt copiii noștri, unde sunt rudele noastre. Acolo suntem și nu știm câți, dar un procent mare de populație oricum o să se întoarcă.”
Europa Liberă: Și Dvs. duminică, când o să aplicați ștampila pe buletin, veți vota pentru a reveni acasă? Dvs. aveți o ședere destul de lungă la Madrid. Câți ani stați acolo?
Victor Negară: „Optsprezece ani.”
Europa Liberă: O să aplicați ștampila în speranța că vă întoarceți acasă?
Victor Negară: „O să aplic ștampila în speranța că în Republica Moldova se vor începe schimbările, populația merită altă viață. Eu cred că pot să intru în acel procent mic care poate nu se va întoarce, dar știți cum se spune, niciodată să nu spui niciodată, pentru că avem casa părintească, avem mamă, dar și să venim cu o idee de a începe ceva acolo în timpul de față nu putem. Din experiența mai multor persoane se vede foarte clar că la momentul actual țara încă nu este gata să primească nici a treia parte din diasporă, nu-i gata să ne primească. Ce face țara dacă vin într-o lună de zile 200 mii de oameni din diasporă? Rezistă?”
Europa Liberă: Dar de ce credeți că nu ar rezista?
Victor Negară: „Poate să reziste câteva luni, cât vor avea oamenii bani pentru cheltuieli. Dar pe urmă ce facem, le putem da acestor oameni locuri de muncă? Eu nu cred că în timpul de față Republica Moldova poate să ofere atâtea locuri de muncă la cetățeni, e clar că și cu un salariu decent.”
Europa Liberă: În această campanie electorală se fac foarte multe promisiuni, inclusiv că se va ține cont de doleanțele celor care vor să revină acasă și că se vor crea și locuri de muncă, și că vor fi majorate salariile, și că va fi îmbunătățită infrastructura, și că se va pune mai mult accent pe calitatea serviciilor prestate cetățenilor. Promisiuni acum se fac foarte multe. Dvs. țineți cont de promisiunea concurentului electoral atunci când puneți ștampila pe buletinul de vot?
Victor Negară: „Da, țin cont și de promisiuni, dar dacă să vorbim mai serios, acum promisiuni fac toți, dar va fi foarte greu de îndeplinit toate promisiunile. Toți promit, dar nimeni nu spune cum va îndeplini acele promisiuni. Și în 2019 toți promiteau și pensii decente, și salarii bune, dar în final a ieșit că nici una, nici alta nu au avut loc.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că actul guvernării, calitatea actului guvernării depinde dacă la putere vin forțele pro-estice sau cele pro-vestice?
Victor Negară: „Eu socot că da, pentru că sunt diferite idei, diferite modalități de a face economia în țară. Trebuie totuși să spunem că ideile economiei de piață în timpul de față încă sunt valabile și dau rezultate.”
Europa Liberă: OK, să admitem că vin socialiștii și vin cei din PAS, care va fi diferența de guvernare, pentru că atunci când îi întrebi pe cetățeni, ei spun că în 30 de ani de independență nu au văzut mare deosebire dacă vin cei de stânga sau cei de dreapta la putere?
Victor Negară: „Poate nu-i mare diferență în cum vor face economia, dar eu totuși mai mult mă bazez pe ideea care este adusă de dna președintă în țară, că în primul și în primul rând trebuie să ne eliberăm de schemele de corupție, de corupții și hoții din țară. Și atunci când vor fi legile, când va fi justiția în capul mesei, vor fi schimbări și în economie, și în viața oamenilor.”
Europa Liberă: Dar cum vedeți Dvs. situația social-politică din Republica Moldova după data de 11 iulie? Ce scenarii ați putea anticipa acum că se vor întâmpla în parlament?
Victor Negară: „După toate sondajele, reacțiile, comentariile populației se vede că totuși cei care sunt pentru a face reforme în justiție, în a ne dezbăiera de corupție și de schemele corupției totuși în parlament vor fi mai mulți.”
Europa Liberă: Asta v-o doriți Dvs. ca și alegător?
Victor Negară: „Da, clar lucru.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că va fi ușor sau greu ca totuși clasa politică, deputații să recâștige încrederea cetățeanului?
Victor Negară: „Este greu, dar vom vedea în parlamentul viitor, că văd că în listele partidelor sunt persoane care n-au fost observate niciodată în schemele acestea de corupție, sunt multe persoane tinere, persoane necunoscute în timpul de față și sper că vor fi mai mulți și cu ei va fi mai ușor totuși de făcut aceste schimbări, fiindcă persoanele care au fost de 3-4 ori în parlament deja s-au deprins să stea în fotolii și să se gândească numai la bunurile lor, fiindcă ei știu că, chiar și dacă nu vor face nimic pentru popor, poporul nu poate să-i recheme din funcția de deputați.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Aici, în Republica Moldova, sunt și politicieni care pun pe același cântar votul din diasporă și votul cetățenilor din stânga Nistrului. Dvs. credeți că e o asemănare între un vot și altul?
Victor Negară: „Eu cred că nu. În primul rând, fiecare politician sau candidat în deputați poate veni la Madrid liber și să-și spună programul electoral, toți pot merge și în Spania, și în Germania, și în Statele Unite, și în Italia, și în Rusia, peste tot locul pot merge, nu-i niciun obstacol să nu poată veni să-și ducă campania electorală.”
Europa Liberă: Să discute cu alegătorii...
Victor Negară: „Da, dar din câte știm, în stânga Nistrului această posibilitate nu o are nimeni, nici acei care se consideră prieteni buni cu așa-numita „conducere” din stânga Nistrului.
Mă opresc totuși la acest motiv, nu vreau să vorbesc mai departe, că tare multe cazuri au fost și s-au văzut cu plata pentru voturi, cu transportarea alegătorilor, dar când auzi că aici sunt autobuze care duc alegătorii prin Spania, Germania, acesta-i un fals și-i un fals foarte-foarte mare. Știți, când spune un politician asta este foarte obijduitor, nici cuvinte nu sunt pentru a comenta astfel de afirmații ale politicienilor, e o umilință foarte mare, dar cuvintele acestea ale unor politicieni au să facă așa că diaspora o să se unească mai mult și sper că la aceste alegeri vom depăși, cel puțin, 300 de mii de voturi din diasporă. Pentru cine anume, asta-i deja altă întrebare.”
### Vezi și... ### CEC ar putea examina astăzi interzicerea transportului organizat la secțiile de votareEuropa Liberă: Trei sute de mii de cetățeni dacă ar ieși duminică la vot, mă refer la cei de peste hotare, ar însemna aproximativ 20 de mandate în parlament. Cât de hotărâtoare sunt ele pentru a fi desemnată următoarea guvernare?
Victor Negară: „Douăzeci de mandate reprezintă a cincea parte din componența parlamentului, e a cincea parte dintr-o 101 deputați. Eu socot că aceasta-i foarte mult.”
Europa Liberă: Dar primele acțiuni, primele 2-3 pe care ar trebui să le întreprindă deputații din Parlamentul Republicii Moldova aleși în data de 11 iulie care ar trebui să fie?
Victor Negară: „Sper că va fi ales un guvern care să înceapă a funcționa, după asta să adopte legea cu privire la imunitatea parlamentarilor, a președintelui, să nu aibă nimeni imunitate dacă este certat cu legea. Asta trebuie să fie în primul rând, după care trebuie de revăzut totuși cum lucrează la noi justiția, de văzut ce se poate și de făcut schimbări cât mai urgent și în procuratură, și în sistemul judecătoresc.”