Linkuri accesibilitate

Transportorii cer sprijinul statului pentru a trece de criza provocată de pandemie (mold-street.com)


Revista presei matinale la radio Europa Libera, Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, declară într-un interviu pentru TVR Moldova că alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie sunt extrem de importante pentru viața din R. Moldova, pentru modelul de societate pe care cetățenii moldoveni şi-l doresc. „În funcţie de aceste rezultate R. Moldova va avea sau nu o stabilitate care e importantă în politica naţională şi în relaţiile externe, va avea un sistem care să-şi consolideze setul de valori democratice sau va continua să navigheze în zona gri cu tot felul de teme artificiale sau orientări care n-au dat în realitate rezultate bune pentru viaţa de zi cu zi, pentru libertate şi pentru democrație”, afirmă Corlăţean. „Ideal ar fi pentru proiectul european al R. Moldova ca alegerile să genereze o majoritate solidă cu orientare către UE, aptă, capabilă să facă lucrurile pe care şi noi le-am făcut anterior, bineînţeles, având un pachet de sprijin financiar din partea UE. Şi în R. Moldova, au fost urcuşuri şi coborâşuri, dar ar fi păcat ca toată munca din aceşti ani să nu continue, dar ar fi bine să continue într-un ritm mai accelerat, pentru că anii trec şi oamenii au aşteptări să vadă lucrurile schimbându-se în R. Moldova”, mai notează Titus Corlăţean.

Jurnalistul George Damian notează într-un blog pe adevarul.md că în pofida tuturor promisiunilor şi speranțelor deșarte din ultimii 30 de ani de campanii electorale, mai există totuși la Chişinău o speranță. „Este impresionantă de fiecare dată mobilizarea la vot a cetăţenilor R. Moldova şi respingerea unei încadrări definitive şi ireversibile în spaţiul de influenţă al Federaţiei Ruse. În ciuda lipsei de imaginaţie şi a incapacităţii clasei politice, fie ea de la Bucureşti sau Chişinău, alegătorii din R. Moldova nu au oferit încă o majoritate parlamentară care să accepte dincolo de orice îndoială şi să pună în aplicare proiectele Moscovei din regiune”, notează jurnalistul. El crede că şi la scrutinul parlamentar anticipat de duminică „prezenţa crescută la vot, mai ales în secţiile din Europa va permite verificarea în practică a actualei speranțe de la Chişinău”.

TV8.md rezumă o declaraţie a Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) care solicită repetat Comisiei Electorale Centrale să adopte în regim prioritar o decizie care să prevină transportare organizată a alegătorilor la scrutinul din 11 iulie. Autorii demersului susțin că transportarea organizată a alegătorilor poate fi o sursă de corupere, motiv din care trebuie interzisă. „Orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare și/sau constrângere a alegătorilor din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot într-un anumit fel, dar și de creare a riscurilor suplimentare asupra securității acestor cetățeni”, se arată, între altele, în apel. Documentul aminteşte că în scrutinul precedent, cel prezidențial, din 2020, o Hotărâre a autorității electorale ce restricționa transportarea organizată a alegatorilor a descurajat atunci acest fenomen care, se menţionează, poate avea un impact major asupra corectitudinii procedurilor de vot. În articol se precizează că, în ajun, Comisia Electorală Centrală, reunită în şedinţă, nu a reuşit să includă pe ordinea de zi, în lipsa voturilor necesare, un proiect de hotărâre al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Diaspora nu este paralelă” este titlul unei analize semnată de experţii Dumitru Vicol de la Institutul de Politici şi Reforme Europene și Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, analiză rezumată de realitatea.md. Autorii constată că participarea masivă a diasporei la ultimele alegeri sugerează că autoritățile publice vor trebui să intensifice programele naționale dedicate diasporei și să consolideze dialogul cu componenta civică a diasporei. Experţii recomandă, între altele, atragerea economiilor moldovenilor din diaspora în dezvoltarea internă a R. Moldova, extinderea programelor financiare destinate celor care revin în ţară, dezvoltarea celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii și al fondurilor private de pensii, care ar putea stimula înregistrarea cetățenilor moldoveni în sistemul de asigurări sociale de stat, estimarea mai exactă a numărului de migranţi şi motivarea lor să-şi actualizeze datele privind reşedinţa.

Deschide.md preia un articol de opinie semnat pe veridica.ro de jurnalistul Mădălin Necşuţu despre antrenarea României în vârtejul confruntării electorale din R. Moldova. Autorul precizează că alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova au o miză importantă pentru București din mai multe puncte de vedere şi constată că „o scurtă radiografie a unor acțiuni recente ilustrează un tablou interesant de interese directe ale statului român, dar și unele particulare, de cele mai multe ori din zone gri sau chiar negre”. Necşuţu trece în revistă câteva asemenea acţiuni şi concluzionează că „toate aceste elemente antrenează imagologic România în cursa electorală de la Chișinău, făcând-o parte a jocului electoral practicat de o serie de personaje controversate care nu au nicio calitate oficială și niciun fel de mandat din partea Bucureștiului”. Jurnalistul mai afirmă că ultima săptămână de campanie se anunță una și mai fierbinte în care tacticile de fake news, dezinformare și „kompromat” vor fi folosite din abundență de concurenții electorali de la Chișinău. „România va fi inevitabil, cu sau fără voia ei, aruncată în jocurile politice murdare din Republica Moldova, într-un „moment de răscruce” pentru viitorul acestui stat”.

Comentatorul politic Ion Ţăbîrţă afirmă într-un comentariu pentru Radio Chişinău, prilejuit celor 72 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, că în pofida dramelor deportărilor sovietice, care au afectat mii de familii de basarabeni care au fost ridicate și duse în Siberia și Kazahstan, multă lume elogiază trecutul sovietic și comunismul, iar unii politicieni de la Chişinău încearcă să dea alte conotații acelor evenimente tragice. „Din păcate, la noi nu se vorbește despre realități. O bună parte din societatea noastră vrea, pur și simplu, să șteargă această pagină tristă... Ei elogiază trecutul sovietic și intenționat nu spun despre tragediile acestui teritoriu… Din păcate, același lucru fac o bună parte din politicienii noștri și scopul lor este să ne mențină în tiparele ideologice, din punct de vedere istoric, din perioada sovietică... Pentru a obține dividende electorale, ei merg pe aceste tipare sovietice. Și au și o sursă de inspirație foarte bună – propaganda rusească, care menține tot ce înseamnă memoria Uniunii Sovietice și ideologia Războiului Doi Mondial”, explică Ion Tăbîrţă.

Mold-street.com informează că transportatorii solicită măsuri urgente pentru relansarea sectorului lovit de criza pandemică într-un apel public adresat autorităţilor şi competitorilor electorali. Transportatorii susţin că pandemia a lovit dur sectorul care asigură locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni şi cer măsuri de suport similare celor oferite în ţările UE. „Pentru a oferi o perspectivă reală de dezvoltare a ramurii transporturilor rutiere internaționale şi a face operatorii de transport naţionali concurențiali în raport cu transportatorii iliciţi din ţară, dar şi cu operatorii de transport rutier străini pe piața internațională, este nevoie de o serie de măsuri energice de sprijin din partea statului”, susţin asociaţiile patronale în apel. Se solicită, între altele, măsuri de combatere a transportului ilicit, ajustarea anuală a tarifelor, crearea unor mecanisme de reînnoire a parcului de vehicule, anularea taxei vamale de import pentru autobuze şi liberalizarea transporturilor rutiere de marfă în trafic internațional.

XS
SM
MD
LG