Volodimir Zelenski: Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că susţii ce se întâmplă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă „tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă.

### Vezi și... ### Se vor închide granițele UE pentru ruși? Rușii se grăbesc să-și asigure o viză Schengen

„Milităm pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi asume partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă”, a spus Zelenski, care a atras atenția că din ce în ce mai multe state din UE sprijină ideea interzicerii vizelor Schengen pentru toți cetățenii ruși.

„Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor începe să semene a complicitate. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă. Şi, indiferent unde eşti, în Rusia sau în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, adică să fie împotriva războiului”, a mai spus Zelenski.

Ideea unei interziceri a vizei Schengen pentru toți cetățenii ruși va fi discutată pentru prima dată, neoficial, la nivelul Uniunii Europene la reuniunea miniștrilor de externe, programată la Praga, pe 31 august. Cehia, stat care deține președinția prin rotație a UE, sprijină inițiativa.