Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură inițiativa democraților supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Ce-o să facă cu ele mai departe e greu de ghicit. Nici despre planurile de astăzi ale PD și socialiștilor nu s-a știut din timp. Liderii opoziției pro-europene, Maia Sandu și Andrei Năstase, au fost luați prin surprindere – se află tocmai la Bruxelles - și au reacționat deocamdată doar virtual. Fizic, în fața Parlamentului, la Chișinău, s-au adunat câteva zeci de oameni la un protest spontan, scandând: „Nu vrem deputați de paie!”.
Your browser doesn’t support HTML5
Votul de astăzi din legislativ nu a constituit chiar o surpriză. Încă la începutul acestei săptămâni, o moderatoare TV de la Chişinău anunţa în timpul emisiunii sale că a aflat, din surse parlamentare, că subiectul va fi dezbătut vineri, adică astăzi, în legislativ.
În plus, o notă de pe site-ul oficial de pe internet al Comisiei de la Veneţia anunţa că proiectul socialiştilor, privind votul mixt, a fost expediat şi el spre avizare comisiei de nimeni altul decât speakerul Andrian Candu, ceea ce a întărit presupunerea experţilor că până la urmă democraţii ar putea renunţa la proiectul lor de uninominal în favoarea proiectului socialiştilor privind sistemul mixt.
Totuşi, joi seară, la postul public de televiziune, speakerul Candu mai afirmase o dată că nu va pune pe agenda parlamentară chestiunea fără existenţa avizelor acestei comisii, de aceea oponenţii schimbării sistemului electoral par să se fi relaxat.
Totuşi, câteva zeci de persoane, printre ele cunoscuţi lideri de opinie şi reprezentanţi ai unor ONG-uri critice la adresa guvernării, au reuşit să se mobilizeze. Venind în faţa legislativului, ei au criticat decizia parlamentarilor, dar s-au împrăştiat repede după ce au aflat că votul s-a şi produs.
Versiunea oficială oferită astăzi opiniei publice e că cele două proiecte vor fi comasate, iar cel ce va rezulta - supus expertizei Comisiei de la Veneţia şi că acesta ar fi de fapt rodul unui compromis politic, nu al unei cedări a democraţilor în favoarea socialiştilor.
Iată ce declara la încheierea şedinţei Andrian Candu:
„Vom avea vot pe jumătate uninominal şi jumătate – pe liste de partid. Nu suntem mulţumiţi, dar acest lucru este necesar pentru că e un compromis, şi în parlament, şi în societate.”
Grupul de deputaţi proaspăt creat în jurul fostului premier Iurie Leancă a votat şi el pentru această soluţie, numită „de compromis” de speakerul Candu. Asta în timp ce chiar din debutul şedinţei liberalii, în frunte cu liderul lor, Mihai Ghimpu, au părăsit sala legislativului în semn de protest. Colaborarea popular europenilor şi boicotul liberalilor a şi fost interpretat imediat de observatori ca semnal că liberalii sunt substituiţi la guvernare de celălalt grup parlamentar.
Nu este absolut clar care a fost înţelegerea democraţilor cu socialiştii. Analiştii cred că trocul ar fi fost următorul: socialiştii şi democraţii schimbă împreună sistemul electoral, ceea ce ar avantaja în teorie ambele partide, creându-se totodată iluzia unui consens larg parlamentar, iar democraţii nu-i vor împiedica în schimb pe socialişti să-l demită, prin referendum, pe Dorin Chirtoacă. O instanţă de la Chişinău a şi admis astăzi acest plebiscit, anunţându-se că acum chestiunea urmează să fie tranşată de Comisia Electorală Centrală.
Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat într-un video difuzat pe reţele că „cele mai sumbre așteptări s-au adeverit” și că Partidul Democrat, prin această mișcare, arată că îi este indiferentă părerea partenerilor externi și ignoră Comisia de la Veneția.
Totodată, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut apel la societate să se pregătească de eventuale proteste.
Cele mai mari două grupuri parlamentare europene, PPE şi ALDE, au dat practic zilele trecute un ultimatum autorităţilor de la Chişinău: fie renunţă la schimbarea sistemului electoral, fie vor face demersurile necesare pentru oprirea finanţării. Ce se va întâmpla în realitate, va deveni mai clar săptămâna viitoare, când experți ai Comisiei de la Veneția vor fi la Chişinău într-o vizită pentru a discuta proiectele cu privire la modificarea sistemului electoral.