Linkuri accesibilitate

Maia Sandu și Andrei Năstase la Bruxelles (VIDEO)


Maia Sandu și Andrei Năstase
Maia Sandu și Andrei Năstase

Liderii opoziției din R. Moldova răspund întrebărilor Serviciului central de știri al Europei Libere/Radio Libertatea.

Liderii opoziției pro-europene din R. Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au răspuns cu ocazia unei vizite la Bruxelles întrebărilor secției centrale de știri a Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:23 0:00
Link direct

Maia Sandu: Lupta împotriva corupţiei se limitează la ţinte alese
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:31 0:00

Europa Liberă: Doamnă Sandu, sunteţi pentru două zile în Bruxelles. Care e mesajul principal cu care aţi veni în faţa oficialilor europeni?

Maia Sandu: „Noi încercăm să le vorbim oficialilor din instituţiile europene despre situaţia din Republica Moldova. Avem un mesaj de îngrijorare cu referire la iniţiativa guvernării de a schimba sistemul electoral. Această iniţiativă nu este altceva decât încercarea de a mări spaţiul de fraudare a viitoarelor alegeri parlamentare. După noi, această iniţiativă, practic, ne lasă fără posibilitatea să schimbăm guvernarea pe cale democratică, pe cale paşnică. Acesta este unul din principalele mesaje pe care le transmitem aici. Şi încercăm să explicăm de unde vine îngrijorarea noastră, cu toate argumentele. Doi, venim să spunem punctul nostru de vedere despre ce se întâmplă astăzi în societatea moldovenească, în Republica Moldova. Şi anume, lipsa reformelor şi a progresului în reformarea justiţiei, lupta cu corupţia, selectivă, pentru a-şi promova nişte interese de partid, interese personale, situaţia extrem de dificilă a mass-mediei din Republica Moldova. Deci, toate îngrijorările pe care le au cetăţenii din Republica Moldova noi le transmitem aici oficialilor europeni.”

Europa Liberă: Ce vreţi să facă Uniunea Europeană, ce condiţii să pună autorităţilor din Republica Moldova?

Maia Sandu: „Uniunea Europeană trebuie să sprijine Republica Moldova, şi nu o guvernare coruptă. În primul rând, tot sprijinul bugetar trebuie să fie condiţionat. Şi, atunci când vorbim de condiţii, vorbim despre implementarea reformelor, nu despre desenarea unor legi şi a unor programe de reforme care nu se mai implementează niciodată. Noi vrem, de asemenea, Uniunea Europeană să ne ajute în deoligarhizarea ţării. Iar aceasta înseamnă mai multe investiţii pentru presa liberă, mai multe investiţii pentru societatea civilă, mai multe investiţii pentru proiecte desfăşurate la nivel comunitar, pentru ca să rupem dependenţa excesivă a administraţiei publice locale de guvernare. Acestea ar fi propuneri concrete prin care Uniunea Europeană ar putea să ne sprijine. Şi, cum spuneam mai devreme, în momentul în care se decide să se acorde sprijin bugetar, condiţiile trebuie să fie formulate pe potriva provocărilor cu care ne confruntăm noi astăzi în Republica Moldova şi să se urmărească îndeaproape îndeplinirea exactă a acestor condiţii.”

Europa Liberă: Aţi văzut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei? Recent a fost reţinut ministrul Transporturilor... Există semne pozitive în acest sens?

Maia Sandu: „Nu. Nu am văzut niciun semnal pozitiv în acest sens. Această guvernare nu este credibilă. Vedem că se întâmplă arestări, după care aceşti oameni sunt lăsaţi în libertate. Vedem câteva procese în judecată, dar care sunt extrem de netransparente. Şi îngrijorarea noastră este că cei care sunt condamnaţi vor merge după aceasta la CEDO şi, pentru că nu este respectată procedura, tot noi, cetăţenii, vom fi cei care vom trebui să plătim pentru faptul că guvernarea nu respectă procedurile. Ceea ce se întâmplă sunt ţinte alese în mod selectat, pentru ca să determine un partid politic sau altul să sprijine iniţiativele guvernării, nimic altceva.”

Europa Liberă: Vă îngrijorează faptul că preşedintele Igor Dodon poate contribui la o apropiere de Rusia, aşa cum vorbeşte, de Uniunea Euroasiatică? Credeţi că aceasta influenţează negativ parcursul Republicii Moldova?

Maia Sandu: „Igor Dodon a fost ajutat să vină în această poziţie de către un partid care se proclamă, se autointitulează pro-european. Doi, cel mai mult sprijin pentru apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă sau de Kremlin îl oferă tocmai guvernarea care îşi spune pro-europeană şi care discreditează parcursul european al Republicii Moldova. Evident că Igor Dodon înseamnă un pericol pentru Republica Moldova. Dar Igor Dodon nu ar putea să reprezinte acest pericol, dacă nu ar fi sprijinit de Partidul Democrat şi Plahotniuc.”

Europa Liberă: Sunteţi aici împreună cu domnul Andrei Năstase. Puteţi coopera împreună?

Maia Sandu: „Noi am lucrat împreună în campania prezidenţială şi am avut sprijinul Platformei DA, lucru pentru care le sunt recunoscătoare. Şi în continuare optăm pentru aceleaşi lucruri. Chiar dacă suntem partide separate, optăm pentru aceleaşi lucruri şi, în special, optăm pentru condiţii corecte în campania alegerilor parlamentare. Optăm pentru situaţii sau pentru asigurarea drepturilor elementare ale cetăţenilor, astfel încât oamenii să nu fie persecutaţi doar pentru că sunt în opoziţie faţă de guvernare. Optăm pentru libertatea mass-mediei, lucruri care sunt împărtăşite nu doar de aceste două partide politice, dar de marea majoritate a cetăţenilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Puteţi deveni o forţă de opoziţie credibilă, o alternativă credibilă la actuala putere de la Chişinău?

Maia Sandu: „Noi reprezentăm această opoziţie credibilă în alegerile parlamentare. În alegerile prezidenţiale am avut sprijinul de 48% din populaţie, cel puţin, sprijinul oficial recunoscut de instituţiile controlate de Plahotniuc. Deci, aceasta înseamnă foarte mult. În sondaje avem astăzi împreună în jur de 30%, ceea ce înseamnă mult mai mult decât guvernarea care în sondaje astăzi are în jur de 3-4%.”

Europa Liberă: Vă mulţumesc mult.

***

Andrei Năstase: În Republica Moldova se atentează la firava democraţie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:47 0:00

Europa Liberă: Domnule Năstase, sunteţi pentru două zile în Bruxelles. Care este mesajul principal cu care aţi venit în faţa factorilor de decizie din Uniunea Europeană?

Andrei Năstase: „Am venit în Bruxelles pentru a transmite un mesaj foarte clar partenerilor noştri din partidele europene, dar şi de la instituţiile europene, că în Republica Moldova au loc derapaje antidemocratice, că în Republica Moldova se instaurează o dictatură feroce, că în Republica Moldova se atentează la firava democraţie care s-a instalat, de-a lungul timpului. Am explicat partenerilor noştri, atât partinici, cât şi pe linie europeană că se încearcă excluderea celor două formaţiuni politice de orientare europeană, de orientare democratică din jocul politic, se încearcă o polarizare a societăţii şi a politicului din Republica Moldova. Iar acest lucru se întâmplă prin tentativa de schimbare a sistemului electoral, modificarea sistemului electoral din unul proporţional în unul uninominal sau mixt, aşa cum îşi doreşte oligarhul coordonator din Republica Moldova, Plahotniuc, în tandem şi într-o relaţie de cartel cu Dodon, declaratul preşedinte pro-rus, şi partidul acestuia, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Am transmis un mesaj către partenerii noştri de dezvoltare că ar trebui să fie mult mai categorici, atunci când stabilesc anumite condiţionalităţi faţă de guvernarea de la Chişinău şi că finanţarea ar trebui verificată. Pentru că adesea se întâmplă că finanţarea contribuabililor europeni ajunge pe mâna unor guvernanţi corupţi şi aceştia, la rândul lor, o folosesc în interese personale, partinice şi de grup.”

Europa Liberă: Ce vreţi să facă Uniunea Europeană în Republica Moldova?

Andrei Năstase: „Uniunea Europeană, dar şi membrii acestei formaţiuni trebuie să revină la rolul lor activ în Republica Moldova, pentru că au investit foarte mulţi bani, foarte multe speranţe. Şi ar trebui să urmărească ca toate investiţiile făcute până acum să nu se năruie. Uniunea Europeană trebuie să intervină, ori de câte ori există derapaje antidemocratice, ori de câte ori cineva încearcă să utilizeze în interese personale şi de grup instituţiile naţionale şi europene. Aici cel mai important lucru este să oprim, prin eforturi comune, instalarea la Chişinău a unui regim autoritar. Şi acest lucru se face prin modificarea sistemului electoral. O modificare a sistemului electoral va îndepărta Republica Moldova pentru foarte mulţi ani, pentru decenii, de Uniunea Europeană şi o va împinge către Est, către Uniunea Euroasiatică. În momentul de faţă Uniunea Europeană trebuie să se disocieze la modul cel mai clar, cel mai evident de această guvernare coruptă, controlată de Plahotniuc şi de partenerul său mai nou, Dodon.”

Europa Liberă: Credeţi că Uniunea Europeană are mecanisme pentru a influenţa oligarhii ca Plahotniuc?

Andrei Năstase: „Da. Sunt mai mult decât sigur că o anchetă internaţională în ce priveşte furtul miliardului şi a spălătoriei mafiei ruseşti de peste 20 de miliarde de dolari ar fi un mecanism bun de presiune asupra lui Plahotniuc şi a acoliţilor săi, care sunt adevăraţii beneficiari ai acestor crime. Aceasta ar fi o modalitate. A doua modalitate ar fi condiţionalitatea sau condiţionarea mult mai dură, mult mai drastică a finanţării Republicii Moldova. Pentru că, dacă pe plan extern finanţarea sau dezlegarea finanţării de către FMI este privită foarte şi foarte lejer, în Republica Moldova cetăţenii îşi dau seama că, după o perioadă de graţie de doi, trei, cinci ani de zile, vor trebui să plătească banii pe care îi cheltuie o guvernare coruptă, o guvernare hoaţă, o guvernare cleptocratică. Iată de ce Uniunea Europeană are, din punctul meu de vedere, suficiente pârghii pentru a influenţa guvernarea de la Chişinău să lase Republica Moldova pe făgaşul normalităţii, pe făgaşul integrării europene şi să nu o îndrepte către Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Sunteţi aici împreună cu Maia Sandu. Aveţi aceleaşi intenţii? Puteţi coopera bine împreună?

Andrei Năstase: „Am demonstrat o bună comunicare şi o bună colaborare cu Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu. Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a demonstrat în permanenţă devotamentul şi ataşamentul faţă de ţara noastră. Am demonstrat în campania prezidenţială că, atunci când ţării îi este greu, putem pune mai presus decât orice interesul naţional. Prin tot ce facem noi, ne ghidăm de interesul naţional şi apoi politic, personal ş.a.m.d. Sigur că şi pe viitor putem spune că suntem dispuşi pentru o bună colaborare cu partidele pro-europene, cu partidele democratice, cu partidele care vor binele Republicii Moldova, vor binele cetăţeanului Republicii Moldova. Modul de colaborare sau formele de colaborare sigur că vor fi alese în funcţie de circumstanţe, în funcţie de datele problemei. În momentul de faţă este prematur să discutăm din acest punct de vedere. Cert este că duşmanul nostru comun este un regim cleptocratic, un regim oligarhic, un regim putred de corupt, care îşi are drept partener un preşedinte declarat pro-rus, la fel de corupt şi la fel de avar de putere, pe care nu îl interesează interesul naţional şi nici interesul cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi că forţele voastre sunt văzute de către oamenii din Moldova drept o opţiune credibilă?

Andrei Năstase: „Eu sunt sigur, şi aceasta o demonstrează şi ultimele evoluţii, noi suntem priviţi ca o alternativă a actualei guvernări şi a aşa-zisei opoziţii geopolitice. Am demonstrat-o prin fapte. Platforma Demnitate şi Adevăr a demonstrat că este o formaţiune politică credibilă, este o formaţiune politică ghidată de interesul naţional şi al cetăţeanului. Şi împreună cu alţi parteneri putem constitui o forţă importantă, capabilă nu doar să acceadă în Parlamentul Republicii Moldova, capabilă să preia puterea şi să transforme Republica Moldova într-un stat european cu o justiţie funcţională, cu o economie ce ar face posibilă o viaţă decentă în Republica Moldova a tuturor cetăţenilor, indiferent de naţionalitate, confesiune sau alte aspecte care ne divizează.”

Europa Liberă: Credeţi că Uniunea Europeană se poate concentra asupra lucrurilor care se întâmplă acum în Moldova, în timp ce are loc Brexitul, se desfăşoară alegeri în Franţa, Germania, Marea Britanie şi există multe alte probleme grave? Nu aveţi sentimentul că problemele Moldovei sunt cumva uitate aici, la Bruxelles?

Andrei Năstase: „Sigur că sunt priorităţi, fiecare îşi are priorităţile sale. Eu consider că în momentul de faţă Moldova trebuie să fie una din priorităţile Uniunii Europene şi ale Europei. Şi sunt sigur că Moldova trebuie privită prin tot ce se întâmplă acolo. Trebuie să se ia act de faptul că în Republica Moldova s-a produs furtul secolului, de un miliard. Trebuie să se ia act de faptul că prin Republica Moldova s-au spălat zeci de miliarde de dolari ale mafiei ruseşti, care astăzi s-ar putea să fie folosite şi la Brexit, şi în campaniile electorale din Franţa, Germania sau din alte ţări europene. Iată de ce o investigaţie internaţională a celor două crime de proporţii este o datorie a instituţiilor europene de investigaţie care, în colaborare cu instituţii americane, evreieşti, ucrainene de investigaţie ar putea să scoată la iveală cine este beneficiarul şi chiar să-l atragă la răspundere. O prioritate a instituţiilor occidentale de investigaţie, chiar a instituţiilor europene politice ar fi instituirea unor sancţiuni pentru beneficiarii atacurilor raider din Republica Moldova, beneficiarii spălătoriei de miliarde din Republica Moldova, ai furtului de miliarde şi de ce nu?, ai celor care desfăşoară în Republica Moldova sau promovează în Republica Moldova o propagandă agresivă atât pe dimensiunea geopolitică, cât şi o propagandă anti-europeană, antidemocratică împotriva celor câteva partide noi, credibile şi de perspectivă.”

XS
SM
MD
LG