Věra Jourová vrea o nouă extindere UE, dar temeinică, nu cu realizări doar „pe hârtie” 

Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová

Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová a apreciat pozitiv ideea extinderii Uniunii Europene cu Ucraina, Moldova sau țări din Balcanii de Vest, dar a insistat că reformele în acele țări trebuie să fie reale și puse în practică, nu doar consemnate ca împlinite, pe hârtie. 

Într-un interviu acordat Europei Libere la Praga, vineri, Jourová a spus că primirea de noi membri ca Moldova, Ucraina sau Georgia va fi de folos Uniunii Europene, care „va crește, va deveni mai puternică, mai rezistentă”, dar a insistat că țările candidate „să-și îndeplinească angajamentele pe care și le-au luat în cursul negocierilor”.

Věra Jourová, al cărei portofoliu în Comisia Europeană (CE) include justiția și combaterea corupției, a evitat să prezică dacă rapoartele CE așteptate în noiembrie, consacrate progreselor țărilor aspirante la integrare, vor fi pozitive sau nu.

Ea nu a vrut să anticipeze nici dacă Moldova și Ucraina vor primi anul acesta invitații de a începe negocierile de aderare, spunând că nu poate ști ce vor cuprinde rapoartele de evaluare.

Your browser doesn’t support HTML5

Jourová a spus că primirea de noi membri ca Moldova, Ucraina sau Georgia va fi de folos Uniunii Europene

Politiciana de 59 de ani din Cehia, care a anunțat recent că nu dorește un nou mandat de comisar european și ar putea lua o „pauză” din politică, a insistat însă că indiferent de calendarul extinderii, ea trebuie să fie pregătită temeinic.

„Există o capcană în tot acest efort de reformă”, a mai spus Jourová, anume ca schimbările instituționale să arate bine pe hârtie, dar să nu fie „sustenabile”, adică să nu schimbe cu adevărat calitatea democrației și funcționarea practică a unei țări sau alta.

„Comisia (Europeană) lucrează mai ales cu ce este scris pe hârtie”, a conchis Jourová.

### Vezi și... ### Von der Leyen despre aderarea R. Moldova la UE în 2030: „Cei care muncesc din greu pot să adere mai devreme”