Linkuri accesibilitate

Von der Leyen despre aderarea R. Moldova la UE în 2030: „Cei care muncesc din greu pot să adere mai devreme” 


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la Chișinău joi, 12 octombrie, pentru a doua oară în acest an.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la Chișinău joi, 12 octombrie, pentru a doua oară în acest an.

R. Moldova a făcut „progrese remarcabile” pe calea aderării la UE, a constatat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu, precizând totodată că „aderarea are loc după merite”.

Șefa executivului european a venit la Chișinău joi, 12 octombrie, pentru a doua oară în acest an, după summitul Comunității Politice Europene, de la Bulboaca. Von der Leyen a trecut în revistă progresele R. Moldova pe calea integrării europene, pe care le-a apreciat ca „impresionante”.

Aderare la UE, după merite

„R. Moldova a demonstrat cât de determinată și cât de rapid avansează pe calea reformării țării și apropierii de UE”, a spus președinta Comisiei Europene, care a îndemnat R. Moldova să facă și mai multe eforturi, pentru că „solidaritatea UE este de neclintit”.

„Moldova a parcurs deja o cale atât de lungă, în pofida multor obstacole, a amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunii asupra sistemului energetic, subminării suveranității țării prin atacuri hibrid și altele”, a mai afirmat von der Leyen.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evalua inclusiv progresele R. Moldova în calitate de țară candidată. Rezultatele evaluării vor fi analizate apoi la summitul liderilor europeni din decembrie, la care se va decide asupra deschiderii negocierilor de aderare.

Președinta Maia Sandu așteaptă „raportul obiectiv al Uniunii Europene”, dar știe care sunt domeniile în care R. Moldova ar trebui să mai muncească, „în pofida impedimentelor”.

„În primul rând, aceste eforturi țin de reforma justiției, de lupta împotriva corupției, de eforturile noastre de deoligarhizare sau de eliminare a acelor vulnerabilități, care în trecut au dus la capturarea statului de către grupuri de interese”, susține Maia Sandu.

Deși anul 2030 este vehiculat ca termen în care în UE va avea loc viitoarea extindere, ce ar putea include și aderarea R. Moldova, Ursula von der Leyen a spus la Chișinău că „nu există un termen fix”.

„Este un proces bazat pe merite. Cei care muncesc din greu pot să adere mai devreme. Și cum am spus despre R. Moldova, în ultima lună a fost impresionant să vedem progresele”, a declarat von der Leyen.

Bani pentru compensații și roaming mai ieftin cu UE

Președinta Comisiei Europene a anunțat în timpul vizitei sale că de la 1 ianuarie vor începe să scadă prețurile la roaming între țările UE și R. Moldova.

La Chișinău, von der Leyen a fost însoțită de directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea, Gert Jan Koopman. Acesta a semnat împreună cu ministrul moldovean al Economiei, Dumitru Alaiba, un amendament la Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană, prin care până la sfârșitul anului vor fi debursate alte 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Acești bani fac parte din pachetul de asistență al Uniunii Europene de 250 milioane de euro, anunțat anul trecut de partenerii europeni.

„Am avut un șantaj foarte mare din partea Rusiei. Ne-au întrerupt alimentarea cu gaz nouă, dumneavoastră, și asta a stârnit o criză energetică majoră. Să nu uităm că anul trecut, vara, prețurile erau de 10 ori mai mari decât sunt acum. [...] Dar cel mai important este solidaritatea. Faptul că am fost împreună ne-a permis să trecem cu succes peste această criză. Să arătăm ce poate face democrația, libertatea, valorile adevărate ale UE. Este important că oamenii pot alege un lucru mai bun și sunt sigură că oamenii au din ce alege”, a mai declarat Ursula în discursul său.

Ea a menționat că este important ca R. Moldova să participe la platforma europeană comună de achiziționare a gazelor naturale.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG