Zelenski către liderii NATO: Războiul din Ucraina decide „viitoarea ordine mondială”

Volodimir Zelenski adresându-se liderilor NATO la summit de la Madrid, 29 iunie 2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor statelor NATO că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi de bani, circa 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a se apăra în faţa agresiunii Rusiei. Vorbind la summit-ul NATO de la Madrid, prin videoconferință, Zelenski a atras totodată atenția că ambițiile Rusiei depășesc Ucraina.
„[Războiul din Ucraina] este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa, de a decide viitoarea ordine mondială'', a mai spus Zelenski.

### Vezi și... ### Madrid: cel mai important summit NATO din istorie

Președintele ucrainean a cerut din nou mai multe arme din partea Occidentului, în special „artilerie modernă, rachete şi sisteme antiaeriene”, dar și impunerea de noi sancțiuni Rusiei, pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanțat războiul împotriva Ucrainei.

La summit-ul de la Madrid, liderii NATO vor aproba un nou pachet amplu de sprijin pentru Ucraina iar noua strategie a Alianței va afirma că „Rusia reprezintă cea mai mare și directă amenințare” la adresa securității zonei nord-atlantice, declara miercuri dimineață secretarul general Jens Stoltenberg într-o primă conferință de presă.

Totodată va fi aprobată creşterea Forței de reacție rapidă a NATO, de la 40.000 de militari în prezent, la peste 300.000. ”Este cea mai mare întărire a forțelor noastre de la Războiul Rece”, a precizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Președintele american Joe Biden a anunțat deja, după întrevederea pe care a avut-o miercuri dimineață cu secretarul general NATO, că Statele Unite își vor mări semnificativ prezența militară în Europa.

### Vezi și... ### Război în estul Ucrainei: cât mai poate continua Rusia ofensiva, la ritmul actual?