Zelenski primește promisiuni de sprijin de la Macron și Scholz

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, pe 15 decembrie, pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la concentrarea de trupe ruse în apropiere de granița cu Ucraina.

Într-o postare pe Twitter după convorbiri, liderul ucrainean a scris că le-a mulțumit lui Scholz și Macron pentru „sprijinul lor puternic pentru Ucraina, pe fundalul amenințării militare ruse, dar și pentru poziția neschimbată a Germaniei și Franței în formatul Normandia”.

Acest format, din care fac parte Franța, Germania, Rusia și Ucraina, a fost creat în 2014 pentru aplanarea războiului din Donbas, unde separatiștii sprijiniți de Moscova luptă din peste 7 ani contra forțelor guvernamentale ucrainene iar 13 200 de oameni și-au pierdut viața.

Discuțiile dintre Macron, Scholz și Zelenski s-au axat pe punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk pentru reglementarea conflictului.

Întâlnirea a avut loc în marginea unui summit al Parteneriatului Estic desfășurat tot la Bruxelles, la care liderii europeni au discutat cu omologii lor din cinci foste republici sovietice - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina - despre întărirea relațiilor

### Vezi și... ### UE sancționează mercenarii ruși, iar presa străină elogiază filmul lui Radu Jude

În primul său discurs în parlamentul Germaniei în calitate de cancelar, pe care l-a rostit tot la 15 decembrie înainte să meargă la Bruxelles, Scholz a spus că Rusia va plăti un „preț mare”, dacă va lansa un nou atac asupra vecinei sale. Puterile occidentale au avertizat de mai multe ori că vor răspunde prin sancțiuni ample unui atac rus.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia că masează trupe în apropierea graniței ucrainene, în posibile pregătiri pentru un atac. Oficialii ruși dezmint că Moscova ar pregăti vreo ofensivă, acuză la rândul lor Ucraina de provocări și insistă că Rusia are dreptul să-și amplaseze trupele oriunde dorește pe propriul teritoriu.

De asemenea, Moscova a cerut Occidentului să-i promită în scris că NATO nu se va mai extinde spre est și nu își va amplasa arme în apropiere de teritoriul rus.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că ministrul adjunct, Serghei Riabkov, s-a întâlnit la Moscova pe 15 decembrie cu Karen Donfried, adjuncta secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, iar cei doi au avut o „discuție amănunțită” despre cererea Moscovei.

Nu au existat reacții imediate din partea Statelor Unite. Dar Moscova a spus că lui Donfried i-a fost înmânat un set de propuneri ruse privind aceste garanții de securitate.

Diplomata americană a călătorit la Moscova după ce a fost și la Kiev.

Criza din Ucraina urmează să fie luată în discuție la 16 decembrie de liderii Uniunii Europene, care se vor întâlni la un summit la Bruxelles. Miniștrii europeni de externe s-au întâlnit deja săptămâna aceasta pentru a se pune de acord în legătură cu sancțiunile care ar trebui impuse Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei.

### Vezi și... ### Miniștrii de externe din UE se reunesc la Bruxelles pentru a coordona riposta la o eventuală invazie militară rusă în Ucraina

Uniunea Europeană a sancționat deja Moscova pentru ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, și pentru sprijinul acordat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Adresându-se Parlamentului European, în ajunul summit-ului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că, dincolo de extinderea sancțiunilor existente, care vizează sectoarele financiar și energetic ruse, blocul comunitar poate adopta „măsuri fără precedent, cu consecințe grave pentru Rusia”, în cazul unui nou atac asupra Ucrainei.