Zelenski: „Refacerea Ucrainei este o sarcină pentru toată lumea democrată”

Participanții la Conferința internațională pentri reconstrucția Ucrainei, Lugano, 5 iulie 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Zelenski: „refacerea Ucrainei este o sarcină pentru toată lumea democrată”

Aliații Ucrainei, reuniți în Elveția, adoptă marți o declarație care descrie principiile și prioritățile eforturilor de refacere a acestei țări, un efort care va costa cel puțin 750 de miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean Denis Șmihal. La Conferința internațională pentru Refacerea Ucrainei care are loc la Lugano participă zeci de lideri politici, organizații internaționale și oameni de afaceri.

Reconstrucția Ucrainei nu trebuie să însemne doar „refacerea zidurilor distruse”, Ucraina postbelică trebuie să devină „cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn, pe care-l postează zilnic de la începutul invaziei rusești. Vorbind prin video conferință luni, în prima zi a reuniunii din Elveția, Zelenski a spus că „refacerea Ucrainei este o sarcină pentru toată lumea democrată”, și va reprezenta „cea mai mare contribuție la pacea mondială”.

La rândul său, premierul ucrainean Șmihal, a spus că numai pentru refacerea infrastructurii distruse în cursul războiul este nevoie de peste 100 de miliarde de dolari. Premierul a sugerat luni că activele rusești confiscate ca urmare a sancțiunilor occidentale ar putea fi folosite pentru a finanța o parte din reconstrucția postbelică a Ucrainei. „Este vorba de active estimate la 300 până la 500 de miliarde de dolari”, le-a spus Șmihal delegaților la Conferința de la Lugano. „Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros, au provocat distrugeri masive și ar trebui să fie trase la răspundere”, a adăugat șeful guvernului de la Kiev.

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei de la Lugano

  1. Există din 2017 sub numele de Conferința pentru Reformarea Ucrainei.
  2. Adună lideri politici și ONG-uri, fiind o reuniune la care Ucraina prezintă progresele făcute iar aliații săi vin cu recomandări.
  3. Anul acesta, a fost rebotezată Conferința pentru Refacerea Ucrainei.
  4. Nu se va încheia cu noi promisiuni ferme de donații de la țările participante.
  5. Scopul este să elaboreze o strategie pentru reconstrucție, un plan care deja este comparat cu Planul Marshall, finanțat de SUA pentru refacerea Europei după al Doilea Război Mondial.
  6. Planul se va referi la domeniul social, la mediu, economie și infrastructură.
  7. Sunt discutate și reformele care pot fi încă implementate, ținând cont de situația de război.
  8. Conferința se va încheia cu „Declarația de la Lugano”.

Înainte de conferință, experții spuneau că refacerea Ucrainei este urgentă, mai ales când vine vorba de infrastructură, dar mulți avertizau că finanțarea acestor lucrări costisitoare cu banii confiscați de la ruși, prin sancțiuni, este problematică, juridic vorbind, relatează DPA. „Ucraina este o țară imensă, s-a distrus imens de mult, planificarea și coordonarea reconstrucției trebuie să înceapă cât mai repede”, spune pentru aceeași agenție Markus Berndt, directorul adjunct l Băncii Europene pentru Investiții (BEI).

Ucraina are nevoie urgent de ajutor pentru a asigura servicii de bază, cum ar fi apă curată, canalizare, eliminarea deșeurilor, energie și acces la internet, totul pentru a asigura o minimă stabilitate macro-economică, a mai spus Berndt. „Avem nevoie de investiții, altfel economia se va prăbuși complet și vom pierde cel mai important element al strategiei de reconstrucție”, a adăugat el.

Vorbind tot în prima zi a conferinței de la Lugano, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că obiectivul Kremlin-ului este distrugerea militară, politică și economică a Ucrainei. Uniunea ea Europeană, a continuat von der Leyen, nu va permite Rusiei să submineze existența Ucrainei ca stat. Von der Leyen a anunțat și că UE va crea o platformă pentru coordonarea eforturilor de refacere a Ucrainei, după terminarea războiului. UE a mobilizat deja peste 6 miliarde de euro pentru Ucraina de la lansarea invaziei ruse în februarie, a spus șefa executivului european. „Și... vor veni mai mulți bani. Ne vom implica serios în reconstrucție pe termen mediu și lung”, a asigurat von der Leyen.

Dar pe măsură ce în Ucraina ajung ajutoare de miliarde de dolari în ajutoare, cresc și preocupările legate de corupția endemică din această țară, așa că este de așteptat ca orice plan masiv de reconstrucție să fie condiționat de reforme pe măsură, apreciază AFP.

În clasamentele Transparancy International, organizația internațioală care înceracă să măsoare gradul de corupție din diverse țări ale lumii, Ucraina era clasată printre cele mai corupte. În Europa, doar Rusia și Azerbaidjan erau clasate mai prost. Kiev-ul a propus ca țările aliate să „adopte” anumite regiuni, pentru a face reconstrucția mai eficientă, dar și mai transparentă. Marea Britanie a propus deja să preia regiunea Kiev, în timp ce o sursă diplomatică a spus că Franța vrea să se concentreze pe regiunea Cernigău, afectată puternic de război.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Sloviansk, noua țintă a atacurilor rusești