Zelenski salută „discursul puternic” al lui Biden. Moscova, furioasă că Putin a fost comparat cu Hamas

Volodimir Zelenski mizează pe ajutorul american pentru apărarea libertății comune.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a salutat vineri „discursul puternic” al președintelui SUA, Joe Biden, în sprijinul luptei țării sale împotriva Rusiei.

„Ucraina este recunoscătoare pentru tot sprijinul SUA și pentru credința sa neclintită că umanismul, libertatea, independența și ordinea internațională bazată pe reguli trebuie să triumfe întotdeauna”, a scris Zelenski pe rețeaua de socializare X.

„Împreună, nu vom permite urii să distrugă libertatea și nu vom lăsa teroriștii să distrugă democrația”, a mai spus Zelenski, adăugând că „lumea, în special acele țări care se confruntă cu agresiunea și terorismul, mizează pe poziția de lider a Americii pentru păstrarea libertății noastre comune”.

„Investiția Americii în apărarea Ucrainei garantează securitatea pe termen lung pentru întreaga Europă și întreaga lume”, a declarat liderul de Kiev.

### Vezi și... ### Discurs către națiune: Biden va cere Congresului SUA o masivă finanțare pentru Ucraina și Israel

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat către națiune joi, din Biroul Oval, de la Casa Albă, vorbind despre necesitatea ajutorării Ucrainei și Israelului în conflicte ce reprezintă „amenințări la democrația și securitatea globală.”

„Nu putem și nu vom lăsa să câștige teroriști precum Hamas și tirani precum Putin. Refuz să las să se întâmple asta”, a declarat Biden.

Președintele american a mai spus că „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină”.

Biden a spus că scopul grupării Hamas, declarată drept teroristă de către SUA, este anihilarea statului Israel, adăugând că Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni, pe care-i folosește ca scut uman.

Totodată, el a remarcat că președintele rus Vladimir Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent.

Biden a avertizat că dacă Occidentul nu va susține Ucraina, conflictul s-ar putea extinde și în alte părți ale lumii.

Reacția furioasă a Moscovei: „Nu acceptăm un astfel de ton”

Kremlinul a declarat vineri că remarcile președintelui american Joe Biden, care l-a comparat pe președintele rus Vladimir Putin cu gruparea militantă palestiniană Hamas, sunt „inacceptabile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova nu acceptă un astfel de ton față de Rusia și președintele său.

Peskov a mai spus că încercările SUA de a exercita presiuni asupra Rusiei „au fost și vor fi întotdeauna ineficiente”.

### Vezi și... ### Putin spune că avioane rusești MIG-31 vor patrula deasupra Mării Negre

Reacții americane

Mai mulți legislatori americani au reacționat la discursul președintelui Joe Biden, care a vorbit despre conflictul dintre Israel și Hamas și despre războiul din Ucraina.

Democrații au părut să reacționeze bine la discursul de joi seară al liderului lor, mulți dintre ei lăudând aprecierile date de președintele SUA conflictelor externe actuale, notează The Hill.

Democrata Nancy Pelosi, fosta șefă a Camerei Reprezentanților, a scris pe platforma X că Biden „a prezentat cu măiestrie argumentele că leadershipul american pe scena mondială este necesar pentru a păstra și promova democrația”.

Liderul majorității democrate din Senat, Dick Durbin, i-a mulțumit lui Biden pentru faptul că a reamintit Americii că are „un rol singular în lume, luptând împotriva teroriștilor precum Hamas și a tiranilor precum infamul criminal de război, Vladimir Putin”.

De partea cealaltă, unii senatori republicani, printre care James David Vance, l-au criticat pe președintele SUA pentru că „a legat conflictele din Israel și Ucraina”.

Senatoarea republicană Marsha Blackburn l-a criticat pe Biden că a avut un „discurs slab” care nu a acordat suficient timp „amenințării cu care se confruntă statul evreiesc”. „Încă o dată, Biden nu a reușit să tragă Iranul la răspundere, să se angajeze să înghețe cele 6 miliarde de dolari pentru Iran sau să promită să oprească ajutorul către Hamas”, a declarat senatoarea. În opinia sa, președintele Joe Biden nu a reușit să explice nici „rolul SUA în Ucraina și să schițeze strategia noastră”.

### Vezi și... ### Biden: Explozia de la spitalul din Gaza „pare produsă de cealaltă echipă”, și nu de Israel