Ziariștii italieni vor face grevă după ce RAI a fost „certată” de premierul Albaniei

Premierul albanez Edi Rama este un apropiat al prim-ministrei italiene, Giorgia Meloni. Jurnaliștii de la RAI cred că asta nu-i dă dreptul să se amestece în munca lor.

Angajații televiziunii publice italiene RAI au anunțat joi că vor face grevă de 24 de ore luna viitoare, din cauza presiunilor politice la care ar fi supuși de când la putere se află guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni.

Anunțul vine după ce premierul albanez, Edi Rama, un aliat a lui Meloni, l-a sunat pe un editor de la RAI să se plângă de un reportaj despre controversatul acord italiano-albanez al migrației.

În noiembrie 2023, Albania a acceptat să primească solicitanți de azil din Italia, ca italienii să-i „trieze” pe teritoriul ei. Acordul a fost criticat de activiști pentru drepturile omului, dar chiar și de Comisia Europeană.

Reportajul RAI, scrie AFP, a ridicat semne de întrebare privind costul mare al celor două centre de triere ce se construiesc în Albania, exprimând și temeri că proiectul va favoriza criminalitatea organizată.

Rama a confirmat într-un interviu cu La Stampa că l-a sunat pe editorul Paolo Corsini, spunând că reportajul transmis duminică a fost „părtinitor” și conținea „minciuni”.

Sindicatele Usigrai de la televiziunea RAI, citate de AFP, au spus că greva va avea loc pe 6-7 mai.

Jurnaliștii spun că motivele de nemulțumire sunt mai multe, inclusiv lipsa de personal și probleme cu contractele de muncă, dar cel mai important este „controlul sufocant asupra muncii jurnalistice, încercarea de a reduce RAI la statutul de portavoce a guvernului”.

Cu toate acestea, altă grupare sindicală de la RAI, Unirai, a spus că nu se va alătura protestelor, și s-a pronunțat pentru respectarea „pluralismului” opiniilor.

RAI este finanțată în parte de o taxă plătită de telespectatori, iar în numirea conducerii ei politicienii au un cuvânt greu de spus.

Independența televiziunii publice italiene este subiect de dezbatere de multă vreme, dar instalarea guvernului cu elemente de extremă dreapta al Giorgiei Meloni a încins și mai mult discuțiile.

În weekendul trecut, RAI a fost acuzată de suporterii puterii că ar fi cenzurat un discurs al lui Meloni înaintea zilei de 25 aprilie, când italienii comemorează înfrângerea fascismului și nazismului, în al Doilea Război Mondial.

📰 Europa Liberă este și pe Google News