„Dodon, i-ați catrafusele și șterge-o în Rusia, te rugăm frumos. Nu îngenunchea poporul. Dodon, la gunoi!”.
Your browser doesn’t support HTML5
Doi martie este ziua în care de obicei veteranii comemorează victimele conflictului militar de pe Nistru. Astăzi însă, la 28 de ani de la acel război, foștii combatanți au recurs la o acțiune de protest împotriva actualei guvernări care, spun veteranii, a ignorat revendicărilor lor social-economice și politice. Sute de participanți la protest au cerut demisia guvernului și a președintelui Igor Dodon. Pe lângă revendicările politice, oamenii au cerut mărirea îndemnizațiilor, dar și extinderea pachetului de asistență socială pentru veterani.
Uitați-vă câtă lume a ieșit în strada. N-a ieșit oricine, sunt oameni în vârstă, care au văzut sânge, care au luptat pentru independența acestei țări...
„Am venit pentru dreptate. Uitați-vă câtă lume a ieșit în strada. N-a ieșit oricine, sunt oameni în vârstă, care au văzut sânge, care au luptat pentru independența acestei țări. Și niște ticăloși, care stau sus acolo, nu se îngăduiesc măcar să iasă în fața lumii să întrebe <proștilor, ce-i cu voi?>. Mai mult nu se poate, poate e vremea de pus mâna pe măciucă.”
Un protestatar a înțeles îndemnul la propriu și a lansat o măciucă, asemănătoare cu un buzdugan, în ușa glisantă de la intrarea în clădirea guvernului. Mulțimea a încercat să pătrundă în clădirea executivului, dar a fost împiedicată de scutieri.
„Dacă am ajuns ca un ministru să spună că: <Armata rusă a oprit vărsările de sânge pe Nistru în 1992>, înseamnă că suntem un popor care nu ne cunoaștem trecutul și nu stimăm inclusiv mamele îndurerare, care au rămas fără de-ai săi copii.”
Your browser doesn’t support HTML5
„Ne-am ridicat glasul asupra guvernării și lor asta nu le place. Ne liniștesc, au spus că mai întâi să rezolve alegerile parlamentare și prezidențiale și apoi o să se întoarcă la problemele noastre, ale veteranilor de război.”
În încercarea de a se face auziți, veteranii au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Totuși, miniștrii somați de protestatari nu s-au arătat în fața mulțimii.
Apărut accidental în fața câtorva jurnaliști, ministrul apărării, Victor Gaiciuc, a spus că a încercat de mai multe ori să invite veteranii la discuții, dar aceștia n-au manifestat interes. Tot el a declarat că nu este de acord cu mai multe dintre cerințele protestatarilor.
„Sunt multe revendicări care sunt exagerate pentru țara noastră. De exemplu, alocații fiecărui câte 1700 de lei. Eu consider că asta nu este... este imposibil. Este practic o pensie suplimentară. Este cât o pensie minimă.”
Cât despre demisia guvernului, ministrul apărării Victor Gaiciuc a declarat: „Eu consider că cu cât mai des o să ne dăm demisia, cu cât mai des o să schimbăm guvernarea, cu atât mai rău o să trăim”.
Prim-ministrul Ion Chicu a calificat protestul veteranilor drept o „acțiune plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite, prin manipularea unui grup de protestatari”. Șeful executivului a scris într-o postare pe rețelele sociale că „guvernul a majorat de la 1 ianuarie alocațiile lunare pentru veterani de la 100 la 300 de lei”. Iar „de la 1 iulie văduvele de război vor primi alocații de 500 de lei, în loc de 250”, a mai promis premierul.
Direcția poliției capitalei a confirmat pentru Agenția IPN că autoritățile au inițiat un proces penal pe marginea protestului.