„În esență”... | Cum ar arăta harta energetică a R. Moldova fără conexiuni la Rusia

Dacă pe sectorul aprovizionării cu gaze naturale, R. Moldova stă „relativ bine”, segmentul electroenergetic depinde, în continuare, de infrastructura electrică controlată de Rusia în regiunea transnistreană.

Pentru ca să se desprindă definitiv de dependența energetică rusă, R. Moldova trebuie să implementeze o serie de proiecte importante, spune expertul Sergiu Tofilat.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Sergiu Tofilat a spus că nu ar fi cazul ca autoritățile moldovene să investească fonduri în dezvoltarea rețelelor de gaze, ci doar să facă „mici lucrări de modernizare” a celor existente.

„Poate, eventual, ar trebui extins gazoductul de la Rezina spre Chișinău, astfel ca să fie asigurară o capacitate mai mare de alimentare a întregii țări cu gaze din depozitele din Ucraina”, a spus expertul, fiind întrebat cum ar arăta harta energetică a R. Moldova „deconectată” energetic de Rusia.

Expertul mai spune că modernizările s-ar referi și la posibilitatea transportării de gaze dinspre sud la nord prin gazoductul transbalcanic.

Pe segmentul electroenergetic, Sergiu Tofilat susține că în afară de cele două linii prioritare de interconectare cu România – Vulcănești-Chișinău și Suceava-Bălți, linii care nu ar mai face malul drept dependent de MGRES din Transnistria, centrală controlată de o companie rusă – ar mai trebui construite și alte câteva.

„Suplimentar ar fi una la nord Bălți-Novodnestrovsk. Ar fi indicată și o linie Vulcănești-Arțiz, în regiunea de sud, adică linii suplimentare de interconectare Moldova-România și Moldova-Ucraina. În acest fel nu vom depinde de centrala MGRES din stânga Nistrului, iar asta ar înseamnă autonomie energetică și ruperea de gazele [și resursele] din Federația Rusă”, a spus Sergiu Tofilat.

Expertul estimează că MGRES, care produce acum curent din gazele de la Gazprom, va deveni necompetitivă și va avea un viitor incert, mai ales în situația în care se va întâmpla ca să nu mai primească gaze din Rusia. Potrivit lui Tofilat, R. Moldova ar putea să se desprindă de dependența energetică rusă în 4-5 ani, odată ce vor deveni funcționale liniile electrice Vulcănești-Chișinău și Suceava-Bălți.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.