Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Sergiu Tofilat: R. Moldova se va rupe de dependența energetică rusă în 4-5 ani


Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și expertul în energetică Sergiu Tofilat.
Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Republica Moldova ar putea să nu mai depindă energetic de Rusia în 4-5 ani, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul podcastului Europei Libere – „În esență...”.

Sergiu Tofilat: R. Moldova se va rupe de dependența energetică rusă în 4-5 ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:11 0:00

Pentru asta, însă, Moldova trebuie să implementeze constant măsuri de fortificare a securității energetice și diversificare a surselor. „Dacă nu vom face nimic, pot să treacă și 104 ani și tot acolo vom rămâne”, spune expertul.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, Gazprom și-a pierdut poziția dominantă pe piața gazelor din R. Moldova.

„Gazprom nu mai câștigă nici un leu în R. Moldova. Noi nu consumăm gaz rusesc. Tot gazul pe care îl livrează [Gazprom] pleacă în stânga Nistrului, pentru care Tiraspolul nu achită”, a spus expertul, precizând că malul drept cumpără gaze de la traderii europeni.

Sergiu Tofilat spune că, în prezent, principala provocare a R. Moldova, în contextul dependenței energetice ruse, ține de infrastructura electrică, în special de MGRES din Transnistria, care este controlată de compania rusă Inter RAO.

Finalizarea construcției liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău și a unei linii Suceava-Bălți, spune expertul în podcast, ar elimina dependența Moldovei pe segmentul electroenergetic. În perspectivă, MGRES își va pierde importanța și va putea fi folosită, eventual, numai pentru „echilibrarea sistemului la acoperirea sarcinilor de vârf”, potrivit expertului Sergiu Tofilat.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Poate sau nu asigura pe deplin Republica Moldova cu gaze naturale gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău? Trebuie sau nu acesta suplimentat cu încă o conductă; e nevoie de extinderea lui în regiuni?
  • Care a fost planul lui Putin pentru Moldova, folosind ca instrumente Gazprom și reducerea volumului de gaze? Ce mai poate negocia Chișinăul cu Moscova?
  • Cât de corectă a fost decizia Chișinăului de a oferi malului stâng întreaga cantitate de gaze de la Gazprom?
  • Chișinăul și planul de reintegrare a malului stâng.
  • Viitorul cețos al MGRES în condițiile când vor fi funcționale liniile electrice de interconexiune cu România și Ucraina.
  • Cât de mult trebuie să mizeze Moldova pe obținerea energiei din surse regenerabile.
  • Desprinderea de dependența energetică rusă vs. dependența financiară europeană.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG