În Germania continuă cearta pe tema migranţilor

Angela Merkel, imagine de arhivă.

Angela Merkel crede că va găsi o soluţie europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

În Germania continuă cearta pe tema miranţilor

Cancelarul german Angela Merkel şi-a apărat linia politică legată de problema migranţilor. La o întîlnire cu studenţi ai Universităţii germano-iordaniene din Aman, Merkel a spus că dezbaterea actuală se concentrează asupra unor chestiuni fundamentale, explicînd că se află de partea celor care doresc ca Germania să rămînă o ţară deschisă.

Angela Merkel a adăugat că migraţia trebuie să decurgă într-un „mod ordonat”.

Universitatea din capitala Iordaniei, unde Merkel se află joi într-o vizită oficială, are 4.000 de studenţi. În centrul vizitei se află cei peste 650.000 de sirieni care s-au refugiat în Iordania.

Problema refugiaţilor continuă să ocupe şi în Germania opinia publică şi clasa politică.

Ministrul german de interne, bavarezul creştin-social Horst Seehofer, a dat cancelarei un ultimatum de două săptămâni pentru a găsi o soluţie la problema migranţilor.

Dacă Merkel nu găsește o soluţie la nivel european, a spus Seehofer, el va aplica planulde respingere a unor migranţi la frontierele Germaniei, care au depus o cerere de şedere într-o altă ţară. Merkel respinge această măsură considerînd-o unilaterală.

În consecinţă, polemicile şi controversele între guvernul federal de la Berlin şi guvernul landului Bavaria nu au fost aplanate.

Nici declaraţia comună franco-germană de la începutul săptămânii nu a liniştit spiritele. Merkel şi Macron s-au pronunţat pentru o rezolvare europeană, acceptabilă a problemei refugiaţilor. În esenţă, cei doi doresc să convingă şi celelalte ţări UE să preia persoanele care au depus pe teritoriul lor o cerere de azil, dar care au plecat în alte state cu intenţia de a se stabili acolo.

Primul ministru german, creştin-social bavarez Markus Söder, a ironizat această înţelegere, afirmînd într-un interviu televizat că Angela Merkel încearcă acum să atragă de partea ei ţările UE, oferindu-le facilităţi financiare:

„Noi avem nevoie de stabilitate în Europa, dar nu prin majorarea unor plăţi, ci printr-o reformă a statelor. Noi nu vrem o comunitate de datornici. Nu se poate admite crearea unor instrumente financiare, care să salveze, de exemplu bănci italiene, deşi problemele de acest fel ar trebui rezolvate în ţările respective.”

Prin astfel de declaraţii, Söder o critică pe Merkel care a semnalat lui Macron că Germania va sprijini înfiinţarea unui fond bugetar european.

Merkel a promis că pînă la sfîrşitul lunii va găsi o soluţie europeană în vederea rezolvării satisfăcătoare a crizei migranţilor.

Preşedintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker, a iniţiat acum o reuniune la nivel înalt, care va avea loc duminică la Bruxelles, şi unde se va discuta problema azilanţilor doar cu cîteva ţări UE.

Această mini-reuniune precede summit-ul european de la sfîrşitul lunii, care va inaugura şi preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Austria.

Premierul austriac Sebastian Kurz a spus că politica vizînd migraţia va ocupa un loc proioritar în următoarele șase luni.

Asta a fost și tema discuțiilor purtate de el miercuri cu cu omologul său bavarez şi joi cu liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad care pledează și ei pentru restricții legate de migranți.

Ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn l-a criticat pe Kurz tocmai pentru că susţine linia restrictivă faţă de migranţi, promovată de Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Italia.

Asselborn spune că această politică va dăuna Uniunii Europene.