Toți comentatorii de astăzi văd în Renato Usatîi cheia turului doi al alegerilor din 15 noiembrie.
Your browser doesn’t support HTML5
Vasile Ernu, comentator pentru cotidianul Libertatea , înclină să creadă că o va susține pe Maia Sandu. De altfel Usatîi a anunțat că va discuta mâine cu Maia Sandu o eventuală susținere. Dacă se vor înțelege (deși Usatîi condiționează cu dizolvarea Parlamentuluu), Ernu consideră că victoria va fi a primei clasate din turul I. Contează aici că Usatîi a obținut un scor foarte bun și în diaspora, 18%. În schimb, verdictul comentatorului față de principalul perdant, care este Andrei Năstase (3% din voturi) e foare dur : „ Avea șanse să o susțină pe Maia Sandu, să devină un soi de mic erou. Sunt aliați politic, pe același palier. Dar el, nu. Chiar i-a cerut acesteia să renunțe la poziție în favoarea lui. După ce a luat 3%, e timpul să se retragă de pe scenă rușinos. Poate pentru totdeauna”. Cam la fel îl privește și pe Dorin Chirtoacă, o tânără speranță, mai demult, în politica unionistă pro-europeană. Una peste alta, „toată falanga unionistă, ultra fragmentată, nu poate depăși un 6%. Până și reprezentanta controversatului om politic-partid „Șor”, Violeta Ivanov, a adunat singură 6,5%”. Ernu remarcă și totala absență a României din aceste alegeri. România „arată ca o țară total neprofesionistă, ambiguă, care mereu mizează pe cai morți. Asta ne confirmă a câta oară că România nu are instituții și grupuri de expertiză care să estimeze și să construiască strategii cât de cât realiste în ceea ce privește Republica Moldova. E o catastrofă ce avem. O altă parte tristă. Mass-media și opinia publică este total dezinteresată față de ce se întâmplă în Republica Moldova”, scrie în Libertatea Vasile Ernu.
Sebastian Rusu se arată contrariat în publicația jurnalistii.ro de tactica adoptată de Rusia. „Întreg aparatul de consultanți și oameni sub acoperire ai SVR (n.r. Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse) trimiși în sprijinul ”independentului”Dodon au intrat în adormire”.
Pe site-ul ziare.com, Cristian Hrițuc constată o dată mai mult că nu se poate conta deloc pe sondajele de opinie din Republica Moldova, care „e atipica din acest punct de vedere”. „Pentru analisti și politicieni, lipsa datelor e moartea pasiunii, pentru că trebuie să lucrezi în „orb".
În România, două comentarii foarte dure critică decizia autorităților de la București de a menține școlile închise, cel puțin în zonele cu scenariu roșu – și sunt multe.
Cristian Pantazi (G4Media), lovește dur : „Sunt convins că, odată oprit dezmățul nocturn din parcurile înghețate, noul coronavirus se va retrage strategic, speriat de riposta guvernamentală fermă. Și ne va lăsa în plata noastră, să ne numărăm analfabeții”. „România Educată (sloganul program al președintelui Klaus Iohannis), cu ochii pe sondaje, și-a ferecat școlile și condamnat copiii la educație second-hand. Suntem pe un contrasens istoric și vom plăti scump deciziile luate doar cu gândul la alegeri”. „În cazul școlilor, România e calul breaz al Europei”, mai spune jurnalistul, care evocă analiza Direcției de Sănătate Publică, anume că cele două săptămâni de școală normală nu au dus la o creștere a infectărilor în rândul copiilor.
În fine, Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com), nu e mai îngăduitoare. Îl citează pe premierul Irlandei: „nu ne vom permite ca viitorul copiilor și tinerilor noștri să fie o altă victimă a acestei boli”.„Și aceste țări nu sunt deja într-o situație atât de proastă, cu un analfabetism funcțional atât de extins ca România”. Dar Ministerul educației are grijă să nu se vadă efectele : desființează testele și e „jumulită” programa pentru evaluările naționale. Jurnalista reia, sintetic, propunerile făcute în vară de fostul ministru al educației, Mircea Miclea, iar ele sunt la polul opus al măsurilor luate acum de guvern. Ce s-a făcut ? „ Sacrificăm viitorul copiilor ca să nu își infecteze bunicii, care se duc la moaște, ca să nu își infecteze părinții care se duc la mall și circulă cu metroul”.