Linkuri accesibilitate

Votul a fost viciat de lacune juridice și abuzuri organizatorice


Observatorii continuă evaluarea alegerilor din 1 noiembrie.

Misiunea internațională a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) constată într-un raport preliminar că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au fost competitive și s-au desfășurat, în mare parte, în conformitate cu legislația electorală.

Votul, în general corect, a fost viciat de lacune juridice și abuzuri organizatorice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Au fost însă şi unele nereguli, inclusiv transportul organizat al alegătorilor şi alegații privind mituirea alegătorilor. În ziua alegerilor au fost observate şi unele nereguli procedurale care însă per total nu au afectat legitimitatea procesului, se mai spune în raportul preliminar.

Concluzii similare au fost formulate în ajun de observatorii internaționali sub egida OSCE. Iar Uniunea Europeană a anunţat că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum și în timpul acestuia.

Una din concluziile misiunii internaționale a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, pe scurt ENEMO, este că autoritățile de la Chișinău nu au ţinut cont de unele recomandări formulate anterior de către observatori. În consecință, multe dintre probleme s-au perpetuat şi au împiedicat o mai bună organizare a alegerilor prezidențiale de duminică.

Scrutinul a fost în general liber şi corect, dar a repetat abaterile din scrutinele precedente precum folosirea abuzivă a resurselor administrative, presiuni asupra funcționarilor publici, implicarea bisericii în campanie, acuzații de cumpărare a voturilor şi de transportare a alegătorilor, în special al celor din regiunea transnistreană.

Lacunele juridice care nu au fost soluționate au subminat din nou eficacitatea soluționării litigiilor electorale şi supravegherea financiară a campaniei. Ineficiența și limitările mecanismelor de control pentru finanțarea campaniei lasă loc de manipulări și pun la îndoială transparența întregului proces.

„ENEMO își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unei supravegheri instituționale eficiente în ce privește finanțarea campaniei electorale, precum și absența mecanismelor pentru asigurarea transparenței financiare corespunzătoare a veniturilor și cheltuielilor concurenților, în special în ceea ce privește deschiderea conturilor bancare „Fondul electoral””, a precizat Oleg Reut, analist electoral şi observator la CEC:

Circulara CEC care a restricționat posibilitatea partidelor de a-şi susţine financiar candidații a fost aprobată contrar recomandările în ajun de campanie şi a limitat drepturile politice şi electorale ale partidelor, spun observatorii.

Monitorizarea radiodifuzorilor de către Consiliul Audiovizualului a fost prea lentă şi inadecvată

La acest scrutin, ca şi la precedentele, mecanismul de monitorizare a comportamentului radiodifuzorilor în campanie nu a fost unul eficient. Decizia Consiliului Audiovizualului de a monitoriza o dată la două săptămâni doar știrile de primă oră, cuplată cu sancțiuni non-descurajante a redus considerabil eficacitatea mecanism de monitorizare, spune Dritan Taulla şeful misiunii de observare: „Monitorizarea radiodifuzorilor de către Consiliul Audiovizualului a fost prea lentă şi inadecvată pentru a fi eficientă şi a condus la faptul că monitorizarea s-a redus la o simplă formalitate.”

Concluziile preliminare ale misiunii ENEMO coincid în mare parte cu constatările făcute în ajun de observatorii OSCE, care au apreciat scrutinul ca fiind în general „competitiv” și organizat într-un cadru legal „adecvat”. Observatorii internaţionali sub egida OSCE au semnalat însă şi ei abateri şi lacune juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a îndemnat autoritățile moldovene să elimine problemele procesului electoral semnalate de observatorii OSCE pentru a asigura „un al doilea tur liber și corect” al alegerilor prezidențiale moldovene, pe 15 noiembrie. Şi Uniunea Europeană a spus că a luat act de constatările preliminare ale observatorilor precizând că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum și în timpul acestuia. „Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice”, se spune în comunicatul dat publicității luni de purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG