Întâlnire Biden-Putin în cel mai rece moment de la finalul Războiului Rece

Joe Biden și Vladimir Putin, colaj

Președintele american Joe Biden a declarat , înaintea întrevederii de miercuri, de la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin, că dacă ar muri liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenție, ar fi o „tragedie” care ar afecta grav relația Rusiei cu Statele Unite și cu restul lumii.

Biden a făcut declarația luni, în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO de la Bruxelles,în care a răspuns si la mai multe întrebări legate de asteptatul summit Biden-Putin de mâine.

### Vezi și... ### Ambasadoarea americană la ONU: Joe Biden va fi sincer și hotărât la summitul cu Vladimir Putin

Întrebarea a fost determinată de o declarație facută de liderul de la Kremlin într-un interviu la televiziunea americana NBC News, cînd Putin a spus că nu poate garanta că Aleksei Navalnîi va supraviețui pedepsei pe care o ispășește în detenție și că va părăsi închisoarea în viață. Putin a spus – cu cinismul său binecunoscut - că Navalnîi nu va fi tratat „mai rău decât oricine altcineva care se întâmplă să fie în închisoare”.

Președintele american crede că o eventuala moarte a lui Navalnîi ” ar fi un alt indiciu că Rusia nu are deloc intenția de a respecta drepturile fundamentale ale omului, ar fi o tragedie, nu ar face altceva decât să dăuneze grav relațiilor cu restul lumii și cu mine . "

In conferința sa de ieri, președintele American a sugerat că va căuta zone de acord cu Putin, dar – cităm - „Îi voi explica președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, că este alegerea lui - și dacă alege să nu coopereze și acționează ca în trecut în ceea ce privește securitatea cibernetică și alte activități, atunci noi vom răspunde", a spus Joe Biden.

Recent președintele American l-a calificat pe liderul de la Kremlin ca fiind „un criminal” , dar ieri in conferinta de presa de la Bruxelles a spus că este” un dur”, dar și „un adversar redutabil”.

In legatură cu posibilitatea ajungerii la vreo înțelegere cu Putin, liderul de la Casa Alba se declară precaut și crede că, mai inainte de orice, ” trebuie să verifici și abia apoi să ai încredere”.

### Vezi și... ### Biden la NATO și UE, anticipând „emoțiile” lui Putin

Joe Biden a spus și că unii din liderii țărilor NATO cu care s-a întâlnit luni la summitul Alianței au fost neîncrezători în rezultatele acestei întrevederi, argumentând că ea ar contribui la legitimarea lui Putin, într-un moment în care exista atât de multe neînțelegeri între el si Occident și o mulțime de valori democratice sunt nesocotite de Moscova, așa cum de altfel, se și scrie în comunicatul comun al summitului NATO . In comunicat se scrie că Rusia – cităm – „continuă să încalce valorile, principiile, încrederea și angajamentele descrise în documentele convenite care stau la baza relației NATO-Rusia”.

### Vezi și... ### Liderii NATO: Acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice

Rusia este menționată în declarația NATO privind strategia de viitor a Alianței de peste 60 de ori și se arată că nu există o revenire „la așa cum a fost” până când Rusia – cităm - „nu demonstrează că se conformează dreptului internațional și că respecta obligațiile și responsabilitățile sale internaționale”.

Declarația a inclus, de asemenea, un limbaj clar cu privire la actualizarea articolului 5 din Carta NATO – care prevede ca un atac asupra unui membru al Alianței este văzut ca un atac asupra întregii Alianțe - în legătură cu atacurile cibernetice majore, care au devenit o preocupare semnificativă a NATO după o serie de acțiuni ale hackerilor împotriva unor rețelelor guvernamentale și corporative americane, atacuri despre care oficiali americani din serviciile de informații susțin că au fost lansate din Rusia.

Consilierul pentru politică externă al lui Putin, Yuri Ușakov, le-a declarat reporterilor marți că agenda - în afară de comunicatele finale - a fost confirmată luni cu consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan și că ar cuprinde subiecte precum stabilitatea nucleară, schimbările climatice, securitatea cibernetică și soarta cetățenilor americani și ruși aflați în detenție în ambele țări .

„Nu sunt sigur că se vor ajunge la acorduri. Privesc această întâlnire cu optimism pragmatic", a spus Ușakov care a spus că întrevederea va avea loc la prânz – la ora 12, ora locală – ora 14 – ora Chișinăului.

Relațiile Statelor Unite cu Rusia au atins cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, după anexarea Ucrainei de către Rusia în 2014. Washingtonul a acuzat, Moscova și că a intervenind în alegerile prezidențiale din 2016, și a impus sancțiuni unor companii, entități și persoane. Si să nu uităm că Rusia a pus recent Statele Unite pe lista țărilor „inamice.”