Linkuri accesibilitate

Președintele Joe Biden la summitul NATO: apărarea reciprocă este „o obligație sacră”


Joe Biden la summitul NATO
Joe Biden la summitul NATO

Liderii celor 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, la primul lor summit „față în față” din 2018, abordând teme presante ca retragerea din Afganistan, relația cu Rusia și China, bugetul alocat apărării. Summitul a fost o ocazie pentru Statele Unite de a-și reafirma sprijinul pentru NATO după anii de critici la adresa Alianței din partea fostului președinte Donald Trump.

Noul președinte american Joe Biden, a declarat că NATO este „extrem de importantă” pentru interesele Statelor Unite, iar clauza alianței de apărare reciprocă este „o obligație sacră”.

„Articolul 5 este o obligație sacră”

Vorbind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Biden a spus că dorește ca Europa să știe că Statele Unite sunt alături. „Articolul 5 este o obligație sacră”, a spus președintele american despre doctrina de apărare colectivă din tratatul fondator al NATO. „Vreau ca toată Europa să știe că Statele Unite sunt alături”, a declarat Biden.

Participarea la summit-ul NATO face parte dintr-un turneu european al președintelui american, primul de la începerea mandatului prezidențial în luna ianuarie.

Turneul este menit să repare relațiile și să-i liniștească pe partenerii transatlantici ai Washingtonului, după patru ani de controverse în mandatul predecesorului său, Donald Trump. Fostul președinte american a denigrat adesea NATO și chiar a amenințat o dată că Statele Unite vor ieși din alianță.

Dar Biden a venit la summitul NATO după o reuniune G7, în Anglia, unde a declarat că Statele Unite „s-au întors” și refac conexiunea cu aliații.

Presiunea americană ca aliații europeni să contribuie mai mult la bugetul apărării colective rămâne valabilă, dar Biden are un discurs diferit, al abordărilor comune și evitării tensiunilor între membri.

Relațiile Statelor Unite cu membra NATO Turcia nu sunt dintre cele mai bune, iar Biden are o întâlnire privată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru examinarea divergențelor în chestiuni ca achizițiile militare ale Ankarei din Rusia, starea democrației în Turcia sau situația din Siria.

La summit-ul NATO, Joe Biden a scos în evidență relația cu Rusia, dar și cu China, ca teme dominante. „Este tot mai evident că avem în față noi provocări. Rusia nu acționează așa cum am spera, la fel și China”, a spus Biden.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există un nou război rece cu China. „Nu intrăm într-un nou război rece, iar China nu este adversarul nostru, nu este inamicul nostru. Dar trebuie să abordăm împreună ca alianță provocările pe care întărirea Chinei le reprezintă pentru securitatea noastră”, a spus Stoltenberg.

Astfel, liderii NATO au căzut de acord la summit că Beijingul reprezintă „provocări sistemice” pentru alianța politico-militară occidentală, ceea ce, potrivit agenției Reuters, reprezintă o victorie diplomatică pentru Joe Biden. Inclusă în declarația finală a reuniunii de la Bruxelles, pe care o citează agențiile de știri, sintagma va defini de acum încolo politicile NATO față de China autoritară și tot mai puternică militar.

Liderii NATO nu s-au mai întâlnit față în față din 2018, din cauza pandemiei coronavirus, iar pe agendă s-au adunat subiecte numeroase: de la reducerea impactului pe care armatele NATO îl au asupra climei, la retragerea din Afganistan, ripostarea la atacuri cibernetice, militarizarea spațiului și reformele politice pentru a mări viteze de reacția a NATO într-o lume multipolară.

De la Bruxelles, președintele american urmează să călătorească la Geneva pentru primul său summit cu președintele rus Vladimir Putin, pe 16 iunie.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că Biden va duce câteva „mesaje dure” către Putin. Cancelara germană Angela Merkel a vorbit despre necesitatea de a răspunde campaniilor de dezinformare ale statului rus, dar și de a căuta modalitățile de a colabora cu Georgia și Ucraina, țări care caută legături mai strânse cu NATO.

Ucraina face presiuni pentru a începe negocieri de aderare la NATO, invocând sprijinul continuu al Moscovei pentru separatiștii din estul țării și ocuparea de către Rusia a Crimeii. NATO a promis Ucrainei în 2008 perspectiva aderării.

Dar Kremlinul a avertizat NATO de mai multe ori împotriva admiterii Ucrainei.

Vorbind, luni, la Kiev agențiilor internaționale de știri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, în luptele pe care le poartă, țara sa demonstrează „în fiecare zi” că este gata să adere la NATO, luptând cu Rusia.

El a mai spus că a primit asigurări de la președintele Biden în timpul recentei lor convorbiri telefonice că Ucraina nu va fi folosită ca monedă de schimb în discuțiile sale cu Rusia.

La începutul acestei luni, Biden a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru integritatea teritorială a Ucrainei și l-a invitat pe Zelenski la Casa Albă, în iulie. Pentagonul a anunțat un nou pachet de asistență militară de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG