Întâlnire eşuată şi schimb de replici între deputaţii Blocului ACUM şi ai PSRM

Fruntaşi socialişti la una din puţine runde de consultări de la Președinție

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, cu care a discutat despre situația internă.

Cu zece zile înainte să se împlinească trei luni de la alegerile parlamentare, Blocul electoral ACUM, clasat pe locul al treilea la scrutinul din 24 februarie, s-a plâns că a fost înșelat în așteptări de câștigător, Partidul Socialiștilor, care i-ar fi promis să vină la discuții, dar nu a venit. Mai multe despre acest reproş.

Your browser doesn’t support HTML5

Întâlnire eşuată şi schimb de replici între deputaţii Blocului ACUM şi ai PSRM


Deputaţii Blocului ACUM şi ai PSRM ar fi urmat să se întâlnească azi la o masă rotundă organizată de o instituţie media pentru a discuta posibile soluţii de deblocare a impasului post-electoral. Socialiştii au boicotat însă invitația, aşa cum ignoraseră alte două solicitări lansate de parlamentarii Blocului ACUM de a se aşeza la masa de tratative. Despre aceste reteuri au comunicat deputaţii ACUM Mihai Popşoi şi Alexandru Slusari.

„Dacă în PSRM s-a decis coaliția PSRM-PD, să şi-o asume public, dacă nu au luat o asemenea decizie, atunci nu cred ca îi poate înțelege cineva de ce evită să discute cu Blocul ACUM. Dacă PSRM preferă anticipatele în speranța că vor lua mai multe voturi, să-şi asume decizia, dar nimeni nu-i va înțelege de ce au mers în anticipate fără a schimba sistemul de vot și fără a elibera instituțiile-cheie din captivitate, decât dacă fac jocul oligarhului”, a scris pe Facebook Mihai Popşoi.

Şi liderul PPDA Andrei Năstase, care urma să participe la discuţia cu socialiştii, a sugerat că orice speranţă de a mai găsi vreun numitor comun cu PSRM s-a spulberat în pofida mai multor eforturi.

„Am făcut tot ce ne-a stat în puteri. Am creat toate circumstanțele ca şi alţi deputaţi, inclusiv cei din PSRM, să adere la demersul nostru de dezoligarhizare a statului, de scoaterea din captivitate a instituțiilor de drept şi de reglementare. Am căzut de acord să discutăm pachetul lor de legi… De ce nu a avut loc acest lucru? Pentru că activitatea Parlamentului a fost paralizată în baza unei decizii a lui Plahotniuc şi Dodon.”

În replică, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a spus că oferta PSRM pentru Blocul ACUM rămâne în vigoare, si anume cea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern funcţional.

Preşedintele Igor Dodon a avut azi o întrevedere cu ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, cu care a discutat, cum a anunţat şeful statului, situația internă din Moldova după alegerile parlamentare. „Am remarcat tergiversarea procesului de consultări dintre partidele politice. Am subliniat necesitatea creării, cât mai urgent, a unei majorități parlamentare legitime și formării noului Guvern sau dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate”, a notat Dodon într-o declaraţie pe Facebook.

### Vezi și... ### Anticipate, posibile formule de guvernare și electoratul ​​dezamăgit

Între timp, un grup de activişti civici şi-au reluat îndemnul către Blocul ACUM şi PSRM să depună toate eforturile posibile pentru a crea cadrul necesar unui scrutin liber și corect, indiferent dacă vor reuși sau nu constituirea unei majorități de guvernare. Mingea e acum în terenul socialiştilor, a menţionat comentatorul Victor Ciobanu.

„Anume PSRM va decide care va fi scenariul de viitor. Fie vor face un cadou lui Plahotniuc sub formă de 12 prieteni trimişi în tabăra, fie vor face o coaliţie deschisă sau informală cu PD formând un guvern tehnocrat, fie trimit socialiştii în anticipate.”

Activiştii civici au mai cerut demisia CEC şi a Curţii Constituţionale pe motiv că cele două instituții-cheie în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor nu ar fi capabile să asigure scrutine libere și corecte.

### Vezi și... ### Andrei Năstase: Căutăm în continuare soluții pentru scoaterea țării din captivitate

CEC-ului i se reproşează, între altele, că majoritatea membrilor ar acţiona în interesele Partidului Democrat de la guvernare. Iar Curtea Constituţională e criticată de activişti mai ales pentru recenta decizia prin care a făcut imposibilă revenirea la sistemul proporţional de vot în eventualitatea unor anticipate.

Cele două instituţii nu au comentat acuzele experților. În schimb, Curtea Constituţională a anunţat că examinează mâine sesizarea preşedintelui Igor Dodon privind obligativitatea acestuia de a înainta un candidat la funcţia de premier în condiţiile în care Parlamentul nu îşi poate începe activitatea.