CEC a fixat organizarea turului doi al alegerilor la 15 noiembrie, la care se vor confrunta lidera PAS, Maia Sandu, învingătoarea primului tur, şi candidatul independent Igor Dodon, susținut de PSRM. Lecţiile primului tur de scrutin şi ce urmează în turul doi au fost discutate azi de către analiști la o dezbatere găzduită de agenția de presă IPN.
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă observatorii naționali şi internaționali au constat că scrutinul s-a desfășurat, în general, corect, votul a fost viciat totuşi de unele nereguli, care trebuie remediate până la votul din turul doi, consideră analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă:
„Avem scandaluri de finanţare ilegală a partidelor, avem scandaluri legate de monopolurile existente în mass-media. Avem scandaluri legate de transportarea organizată a cetăţenilor pentru simplul fapt că ceea ce am observat în februarie 2019 fenomenul respectiv a fost ignorat de organele de drept şi de Curtea Constituţională la validarea alegerilor. Acum avem recidive şi aceste recidive trebuie reglementate acum, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.”
### Vezi și... ### Dezbaterea electorală între Maia Sandu și Igor Dodon încă incertăSociologul și fostul deputat Vadim Pistrinciuc, Director executiv al Institutului pentru Politici şi Iniţiative Strategice, crede că instituţiile statului, dar şi candidaţii în alegeri tratează cu o oarecare lejeritate cazurile de transportare organizată a alegătorilor, în special din regiunea transnistreană şi mituirea lor în favoarea unuia dintre candidaţi. Perpetuarea acestei probleme la deja al treilea scrutin electoral devine una periculoasă, conchide expertul:
„Nerezolvarea acestei probleme va ridica valuri foarte puternice de nemulţumire pe partea dreaptă a Nistrului. oamenii nu o să vrea să le decidă de fiecare dată viitorul 30 de mii de voturi din Transnistria şi cu evidenţe că au fost cumpărate. Instituţiile trebuie să aibă o reacţie în acest sens. Dacă ignorăm de fiecare dată se acumulează presiunea şi odată o să sară în sus indiferent cine câştigă alegerile.”
### Vezi și... ### Renato Usatîi își condiționează sprijinulExperţii susţin că marea surpriză a primului tur de scrutin este cea că un candidat delegat de un partid non-sistem, fără o ideologie clară şi fără preferinţe geopolitice conturate a acumulat 17 la sută din voturile alegătorilor. Este vorba de liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, care nu a anunţat deocamdată pe cine va susţine în turul doi, dar poartă discuţii cu învingătoarea primului tur, lidera PAS, Maia Sandu. Expertul Vadim Pistrinciuc anticipează că o parte din electoratul extrem de pestriț al lui Usatîi ar putea să o sprijine pe Sandu, alţii însă nu vor ieşi la vot mai curând, decât să-l sprijine pe Igor Dodon. De aceeaşi părere este şi directorul Institutului de Cercetări Politice, Juridice şi Sociologice, Victor Juc:
„Acele voturi care au fost date pentru Renato Usatîi ele nu au cum merge masiv către Igor Dodon dată fiind retorica lui Usatîi în turul întâi. Mai degrabă m-aş aştepta ca unii dintre votanţi care sunt fidelizați personal lui Usatîi să nu participe la vot.”
Victor Juc consideră că în turul doi vor conta preferințele geopolitice ale candidaţilor.
### Vezi și... ### „Electoratul paralel” și de ce diaspora ar putea vota mai activ în turul doiAnalistul politic Igor Boţan afirmă că acum şansele concurenţilor Maia Sandu şi Igor Dodon sunt practic egale:
„Totul depinde de mesajele şi de calitatea campaniei în următoarele 10 zile. Repet, şansele sunt 50 la 50 şi e clar care sunt ţintele. O ţintă este electoratul lui Renato Usatîi. Acest electorat contează foarte mult pentru înclinarea balanţei. A doua ţintă este faptul că în turul doi va creşte considerabil participarea. Foarte mulţi cetăţeni care nu au venit în turul întâi vor veni în turul doi şi ei trebuie cuceriţi de către cei implicați în această campanie electorală.”
Potrivit experților participanți la dezbatere decisivă în turul doi va fi mobilizarea unui număr cât mai mare de alegători. În primul tur, prezența la urne a fost mai mică decât la precedentul scrutin prezidențial, dar a depășit prognozele unor experți că pandemia va coborî rata de participare la limita pragului de validare a scrutinului. Iar participarea în diaspora, care a înclinat balanţa în primul tur, a atins un record istoric. Marea necunoscută, consideră analiștii, este participarea diasporei în turul doi pe fundalul restricțiilor sanitare înăsprite în mai multe state europene confruntate cu o creştere a cazurilor de Covid.