Ștefan Gligor (Partidul Schimbării): Nu va fi votul geopolitic, va fi votul anti-hoți, anti-corupți

Your browser doesn’t support HTML5

Ștefan Gligor: Dacă alegerile nu schimbă lucrurile, mi-e teamă că nu vom putea recupera anii pierduți

Înființat recent, Partidul Schimbării se pregătește să se înscrie în alegerile anticiapate din 11 iulie, un proces greu pentru un partid nou, declară Europei Libere liderul formațiunii, Ștefan Gligor. Fără un buget semnificativ, partidul mizează pe donații și mai mult pe propaganda de la om la om. Ce șanse are un astfel de partid să fie mai mult decât o apariție efemeră, de conjunctură?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Ștefan Gligor, Partidul Schimbării

Europa Liberă: Președintele Partidului Schimbării, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim mult, dle Ștefan Gligor, că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție. A fost creată formațiunea cu scopul de a participa la aceste alegeri, deocamdată nu ați ajuns la Comisia Electorală Centrală pentru a depune setul de documente. Sunteți pregătit să mergeți să depuneți actele?

Ștefan Gligor: „În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație, a trecut ceva timp de când am discutat cu Dvs. ultima dată.”

Europa Liberă: Așa este.

Ștefan Gligor: „Este o plăcere să revin în studioul Europei Libere. Noi suntem în proces de finalizare a listei, pregătim pachetul de acte necesare pentru depunerea acestuia și, cred eu, spre finele săptămânii viitoare, cel târziu lunea viitoare, vom depune actele. Avem termen legal, mai este timp, și în politică, dacă n-ai reușit primul, e bine să fii ultimul, ca să se vorbească numai despre tine, în sfârșit...”

Europa Liberă: E greu să aduni oameni pentru a completa această listă cerută de Comisia Electorală Centrală?

Ștefan Gligor

Ștefan Gligor: „Este un exercițiu destul de dificil, eu nu aș vrea să am momente de nesinceritate cu Dvs., este un moment destul de dificil, lista are anumite rigori, există mulți oameni care au renunțat să mai creadă și să se mai implice. Totuși, noi am găsit în multe raioane ale țării noastre oameni care încă cred că noi putem să reușim, încă cred că putem construi instituții funcționale, că putem analiza corect lucrurile și porni de acolo de unde trebuie. Da, nu este simplu, credeți-mă, nu este simplu să construiești un partid politic în câteva luni de zile. Noi, practic, avem 3-4 luni de activitate și am reușit deja să constituim 12 organizații teritoriale, lucrăm în prezent la constituirea organizației teritoriale Chișinău, a organizațiilor sectoriale și municipală, suntem în plin proces de construcție, situația noastră este mai complicată decât a partidelor care există de mulți ani de zile.”

Europa Liberă: De ce e mai complicată?

Ștefan Gligor: „Pentru că noi facem în paralel foarte multe procese, noi ne construim teritorial, noi formăm echipa care se dezvoltă, crește, or în echipă există întotdeauna procese interne. În același timp, lucrăm la formarea listei, care este un proces birocratic separat și unul paralel cu toate activitățile pe care le desfășurăm. Or, însăși crearea structurilor teritoriale este o chestie care îți consumă mult timp și mut efort, multă energie.”

Europa Liberă: Probabil la toate se mai adaugă și resursa financiară, pentru că pentru un partid e nevoie de bani?

Ștefan Gligor: „Sincer vorbind, la acest moment, noi ne desfășurăm activitatea și cred că este firesc să facă toate partidele acest lucru, în loc să îngenuncheze în fața nu știu cui. Noi ne construim activitatea în limita resurselor financiare disponibile și, sincer vorbind, uneori utilizarea banilor pe care îi ai este precondiționată de capacitatea ta instituțională și organizatorică. Ca să faci un booklet ai nevoie de sesiuni foto, text elaborat, editat, machetat și numai după asta transferi banii la tipografie.”

Europa Liberă: Dar ați făcut un calcul cam de câți bani ați avea nevoie pentru aceste alegeri?

Ștefan Gligor: „Noi nu am făcut acest calcul, acesta ar fi un exercițiu inutil, noi înțelegem că nu vom avea bani de afișaj electoral, de publicitate plătită la televiziune, unde un minut costă de la 350 de euro până la 1.500 de euro ș.a.m.d. Acestea sunt niște calcule care sunt inutile pentru noi, e inutil să pierdem timpul pentru ele. Noi recepționăm donații, inclusiv din diasporă, chiar ieri am primit o donație de la o persoană fizică la limita maximală permisă de lege din diasporă și aceste lucruri te încurajează, pentru că oamenii în echipa ta văd un contrast cu celelalte echipe, înțeleg valoarea ei și atunci sunt motivați să te susțină. Noi, de fapt, din primele zile am primit donații, inclusiv în bunuri, din străinătate, din Statele Unite, din Franța, din Marea Britanie, din alte state.”

Europa Liberă: Culeg și eu multe opinii de la cetățeni atunci când mă deplasez în teritoriu și mulți în primul rând vorbesc cu dispreț că e mare numărul partidelor în Republica Moldova, 53. Cel puțin 53 de formațiuni politice au dreptul să se înscrie în cursa electorală, iar pe de altă parte, tot ei spun că e nevoie de schimbare, e nevoie de fețe noi, e nevoie de oameni care ar insufla mai multă încredere, oameni care ar fi integri, oameni care s-ar gândi și la problemele cetățenilor.

Ștefan Gligor: „Acesta este un adevăr fals și este una din cele mai des întâlnite confuzii la noi în țară. Un partid există nu doar atunci când el este înregistrat în Registrul de stat al partidelor și are o ștampilă, și există un nene sau o tanti care zice că este președintele acelui partid. Un partid care există este un partid care are echipă, are mesaj, are concept de reforme și are structuri teritoriale care desfășoară activitate, astfel de partide în Republica Moldova sunt foarte puține, noi le putem număra pe degete. Eu nu cred că sunt mai mult de 5-7 partide care realmente există. Acest argument că există, vai, vai, vai sunt așa de multe! Ele nu sunt 53, ele-s vreo 56...”

Europa Liberă: Nu, 53, a anunțat CEC că au dreptul să participe la această cursă electorală.

Ștefan Gligor: „Că au dreptul să participe... Înseamnă că nu a depus rapoarte careva sau undeva ceva nu este în regulă...”

### Vezi și... ### Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea alegerilor

Europa Liberă: Da.

Ștefan Gligor: „Ideea este că toate aceste partide sunt doar niște cuvinte pe o bucată de hârtie și nimic mai mult, sunt niște entități care sunt folosite, cumpărate periodic de oligarhi, de oameni cu rea-intenție, care vor să deruteze o parte din electorat și aceste denumiri de partide sunt folosite pentru a prosti o parte din oamenii noștri cu cultură politică, juridică ceva mai joasă decât media. De asta trebuie să explicăm oamenilor că nu există o altă modalitate și un alt vehicul decât partidele politice care ar participa în lupta pentru putere și ar exercita puterea, doar că trebuie să optezi, să votezi pentru acele partide care au echipă, au viziune și există o concordanță între ceea ce doresc și ceea ce pot face.”

Europa Liberă: Dar Dvs. până acum nu v-ați identificat cu niciuna din formațiunile politice existente?

Ștefan Gligor: „Cu nicio formațiune politică existentă nu m-am identificat nici eu, nici colegii mei din echipă.”

Europa Liberă: De ce?

Ștefan Gligor: „Pentru că acele formațiuni sau sunt insuficient de harnice, sunt insuficient de vizionare, sunt cumva coparticipante în sistemul bipolar de coordonate al Republicii Moldova, al eșichierului politic, al stratagemelor politice. Întregul eșichier în Republica Moldova este bazat pe vectori, pe geopolitică, din păcate, 30 de ani, și acesta e un sistem care îți permite să manipulezi ușor oamenii, un sistem fals, un sistem greșit. Și partidele noastre, chiar și cele de dreapta, nu vor să iasă din această paradigmă, ei abia acum încearcă să copieze niște mesaje și să mimeze, însă 5 ani de zile au jucat în această paradigmă Est-Vest, fără să le explice cetățenilor noștri că, dacă nu facem ordine pe interior, nu construim instituții puternice, justiție puternică, procuratură independentă funcțională, sănătate publică, administrație publică centrală descentralizată, neșantajabilă de Chișinău, de politicienii corupți de la Chișinău ș.a.m.d., vectorii, geopolitica nu sunt altceva decât un sunet, deci este o idee falsă.”

Europa Liberă: Deși se crede că totuși votul geopolitic va fi unul decisiv și în aceste alegeri?

Ștefan Gligor: „E fals. Eu nu cred că va fi votul geopolitic, eu cred că va fi votul anti-hoți, anti-corupți, anti-mizerie, un vot împotriva celor care au furat țara. E foarte simplu, eu sper că noi vom reuși să ridicăm această paradigmă din una geopolitică în una realistă și situația reală este următoarea: noi avem elite, pseudo-elite extrem de corupte care ne fură și avem politicieni integri pentru care banii sunt doar un sunet, sunt doar o noțiune. Și iată astăzi oamenii trebuie să voteze, în opinia mea, pentru acei care au imunitate la bani, care nu sunt de vânzare, care au ținut lovitura în timpul regimului lui Plahotniuc și care au trecut testul funcțiilor și testul timpului. Consecvența este foarte importantă în acest context.

Eu văd foarte mulți actori politici care și-au schimbat papucii în zbor.

Din păcate, eu văd foarte mulți actori politici care și-au schimbat papucii în zbor, în timp cât avionul lui Plahotniuc decola și din susținătorii lui Plahotniuc au devenit susținătorii lui Maia Sandu, și electoratul nostru de dreapta de multe ori nu face un efort minimal ca să înțeleagă cine este cine astăzi pe arena politică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți că susținătorii lui Plahotniuc, unii au ajuns să fie susținătorii Maiei Sandu?

Ștefan Gligor: „Pentru că asta este. Unioniștii care stăteau în brațele lui Plahotniuc, tot felul de proruși, vorbitori de limbă rusă care erau pe scena lui Plahotniuc...”

Europa Liberă: Unioniștii merg separat, pe cont propriu, chiar sunt două tabere în rândul unioniștilor.

Ștefan Gligor: „Dar nu contează cum merg ei, contează ce au făcut oamenii aceștia în 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, cum s-au perindat prin studiourile lui Plahotniuc în toți anii aceștia. Și Dvs. credeți că după asta, după ce au susținut sistemul mixt, au luptat împotriva referendumului în legislativ pe care noi l-am inițiat, au făcut proteste împotriva coaliției PSRM-ACUM ca nu cumva Plahotniuc să fugă la 6 iunie 2019?...”

Europa Liberă: Dar oamenii aceștia au nume?

### Vezi și... ### PUN respinge din nou orice alianță electorală cu AUR

Ștefan Gligor: „Vasile Costiuc, Vlad Bilețchi, care a făcut protest după alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l monopoliza și pentru a nu permite forțelor de centru-dreapta să iasă în stradă. Or, atunci era așa o situație când deja cumva ei fiind asociați sau, mai bine zis, PAS-ul și Maia Sandu încercând să se distanțeze cumva, să creeze un proiect de centru-dreapta, nu de dreapta și extrema dreaptă, cumva acel protest a descurajat protestele masive după fraudarea alegerilor din 2016 ș.a.m.d. Acești oameni... Eu, de exemplu, nu am fost la Publika, la Prime, la Canal 2, Canal 3. Înțelegeți ce am în vedere, da? Acolo nu nimerești, așa, pur și simplu, dar oamenii ăștia au nimerit.”

Europa Liberă: Dar dacă vă invitau, mergeați?

Ștefan Gligor: „Sigur că nu! Sigur că nu!”

Europa Liberă: Deci, e un protest al Dvs.?

Ștefan Gligor: „E un principiu, nu e un protest. Principiile sau sunt, sau nu sunt. Pentru că dacă mergi la un post de televiziune controlat de un oligarh care face bani din contrabandă de droguri, contrabandă de țigări și plătește aceste holdinguri mediatice din acești bani murdari și tu mergi la televiziunea lui, indiferent de ce vorbești, tu legitimezi acele televiziuni, tu faci electoratul de protest, de opoziție să te privească la aceste emisiuni, tu dai un mesaj că asta este OK, că asta este o normalitate, or asta nu este.”

Europa Liberă: Dar cum îți lărgești bazinul electoral dacă refuzi aceste metode?

Ștefan Gligor: „Muncind în teritoriu. Eu merg acum cu colegii mei prin nordul Moldovei și nu găsesc zare, zare(!) de partide de opoziție. Și mă întreb: ce au făcut 5 ani de zile? Bine, eu exist... Să mă înțelegeți corect, noi ne-am înregistrat...”

Europa Liberă: Numele Dvs. în spațiul public este bine cunoscut.

Ștefan Gligor: „Nu, nu e vorba de spațiul public, este vorba despre cum partidele ajung la electoratul lor. Există câteva strategii de a ajunge la electoratul tău, tu poți s-o faci prin intermediul rețelelor sociale, acesta e cel mai facil, cel mai ușor mod, el nu necesită foarte multe eforturi...”

Europa Liberă: Dar nu e de neglijat...

Ștefan Gligor: „Nu este de neglijat, este un instrument foarte, foarte important, diaspora noastră... Deci, instrumentul principal de comunicare cu diaspora noastră, de informare a diasporei sunt rețelele sociale, aceasta este adevărat. În același timp, ai același număr de cetățeni care trăiesc în zonele rurale, în diferite regiuni ș.a.m.d. Și cu mulți din acei oameni trebuie de construit, care nu au alte surse alternative de informare decât Moldova 1 și Pervîi v Moldove și care sunt zombați de aceste posturi, or ele sunt pro-guvernamentale, adică pro-regim, de regulă, nu ai altă posibilitate de a convinge acei oameni decât de a merge de la poartă la poartă. Și iată asta vreau să vă spun că vedem acum, am mers de multe ori și în continuare mergem la nordul Moldovei, încercăm să ne înrădăcinăm, să acoperim zona în care nu există partidele de dreapta, pentru că nu sunt primite bine acolo nici ele, nici ideile lor, pentru că sunt niște idei de vector că o să prietenim cu cineva și acel cineva o să ne facă bine. Sunt niște idei greșite prin fundația lor.

Noi spunem altfel: noi trebuie să știm ce avem de făcut, să construim acele instituții, să punem fundația reformelor și să avem parteneri care ne ajută să le construim, dar pentru asta trebuie să ai o viziune. Acesta ar fi, cred eu, în linii mari răspunsul la întrebarea Dvs. – cu ce ne ocupăm? Sunt multe lucruri în paralel pe care le facem, inclusiv producem mai multe video-uri de investigație, care vizează marea corupție, vizează ineficiența administrației publice centrale și locale și asta la fel ne ocupă foarte mult timp. Or, noi suntem încă o echipă în creștere și nu ne este simplu.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că pregătiți dosarul pentru a fi depus la CEC să vă înregistrați în calitate de concurent electoral, dar în spațiul public ați lăsat să se înțeleagă că s-ar putea și să vă retrageți din cursă?

Ștefan Gligor: „Noi suntem o echipă de oameni care gândesc la rece și pe parcursul anilor așa am fost și dacă vă uitați înapoi și vă uitați la ceea ce facem noi acum, lucrurile pe care le facem, le facem analitic, strict în baza analizelor, sociologiei, nișelor pe care le avem și a lucrurilor în care credem, strategiilor și politicilor în care credem și credem că sunt necesare. Deci, acum noi construim un proiect politic tânăr, noi de principiu am hotărât să creăm o alternativă politică forțelor existente.”

Europa Liberă: Tuturor forțelor existente?

Ștefan Gligor: „Tuturor forțelor existente!”

Europa Liberă: Și totuși aveți și adversari, dar aveți probabil și parteneri?

Ștefan Gligor: „Avem parteneri. În cazul în care ajungem să formăm o coaliție, este clar că vedem ca parteneri, în primul rând, Partidul Acțiune și Solidaritate, asta este clar pentru toată lumea și noi nu pretindem la electoratul fidelizat al PAS-ului, noi suntem acei oameni...”

Europa Liberă: Eventual, dacă vin fruntașii PAS-ului și vă propun să mergeți pe o listă, ați accepta?

Ștefan Gligor: „Eu să accept sau partidul? Dvs. când formați, ultima data când...”

Europa Liberă: Echipa, partidul, formațiunea.

Ștefan Gligor: „Pentru ca eu să răspund la întrebarea asta, ascultați-mă...”

Europa Liberă: Partidul Schimbării ar accepta o ofertă din partea PAS-ului, dacă i s-ar propune să meargă pe aceeași listă?

Ștefan Gligor: „Eu cred că Dvs. formulați întrebarea absolut egoist, asta nu este despre decizia mea...”

Europa Liberă: Eu am zis Partidul Schimbării...

Ștefan Gligor: „Dna Ursu, nu o să ne înțelegem, lăsați-mă să vă răspund.”

Europa Liberă: Vă las.

Ștefan Gligor: „Pentru că e foarte mult egocentrism în politica noastră și eu știu mult mai mult decât pot să-mi permit acum să vorbesc, ca să nu fac mai rău. Aceste alegeri, certitudinea că noi le vom câștiga, indiferent cu participarea noastră sau nu, la moment este una foarte incertă.”

Europa Liberă: De ce puneți aceste semne de întrebare?

Ștefan Gligor: „Eu nu pun semne de întrebare, eu mă uit peste date, văd ce este în teritoriu și înțeleg că astăzi la nivel național campanie electorală desfășoară Partidul „Șor”.”

Europa Liberă: Doar atât?

Ștefan Gligor: „Da!”

Europa Liberă: S-au înregistrat deja opt formațiuni la CEC.

Ștefan Gligor: „Dar haideți să pornim de la începuturi.”

Europa Liberă: Da.

Ștefan Gligor: „De ce este nevoie de un partid al schimbării în Republica Moldova? Asta este esența întrebării, care Dvs. pe mine ar trebui să mă întrebați – dar voi de ce existați? Voi de ce v-ați pornit la drum?”

Europa Liberă: Dar asta vă și întreb...

Ștefan Gligor: „Vă spun, pentru că în Republica Moldova sunt 590 de mii de oameni care n-au ochi să vadă pe niciun politician din această țară.”

Europa Liberă: Vă referiți la indeciși, persoanele nehotărâte?

Ștefan Gligor: „Indeciși, persoanele care sunt între 20 și ceva de procente până la 37 procente, împărțiți în alte două cifre.”

Europa Liberă: Exact, asta arată sondajele.

Ștefan Gligor: „Da, asta înseamnă că nici un politician din cei existenți, nici o echipă nu i-a convins că la moment ei merită votul și acești oameni trebuie convinși să revină în procesul politic al Republicii Moldova, aceștia sunt cetățenii noștri care au decis că, știți ce, după 30 de ani de minciuni, promisiuni și doar hoții noi o să stăm deoparte. Deci, ei nici nu mai cred că votul lor contează și că ei fac o diferență, iată noi...”

### Vezi și... ### Vasile Cantarji (CBS-AXA): „Diaspora poate dicta rezultatul alegerilor”

Europa Liberă: Deci, ăștia ar fi electorii Dvs.?

Ștefan Gligor: „Aceștia sunt electorii pentru care noi în primul rând am creat această ofertă politică, una care este bazată pe agendă internă, ce avem de făcut cu Republica Moldova și nu este legată de tot felul de speculații vectoriale, geopolitice și brașoave pentru oameni. Republica Moldova, cu aceste două milioane de persoane, inclusiv cu mine și Dvs., nu trebuie absolut nimănui. Absolut nimănui! Cu 440 de kilometri de frontieră necontrolată, 20 de mii de tone de armament care nici măcar nu-l poți transporta, el trebuie dezasamblat...”

Europa Liberă: Stocul de la Cobasna, da?

Ștefan Gligor: „Sigur că da. Cu o țară transformată într-o mare operațiune de contrabandă – asta este Republica Moldova astăzi, noi nimănui nu-i trebuim, credeți-mă, și cu două milioane de cetățeni dintre care jumătate de milion, nici nu două milioane, mă rog, din cei care mai trăiesc aici, că de toți...”

Europa Liberă: Acești cetățeni care vor avea buletinul de vot în mână își pot decide soarta la 11 iulie?

Ștefan Gligor: „Cu certitudine, numai dacă vom avea o participare sporită la scrutin noi vom putea câștiga acest scrutin și numai dacă vom avea o strategie comună. Acum în societate...”

Europa Liberă: Strategia comună pentru cine?

Ștefan Gligor: „O strategie comună pentru forțele care nu sunt corupte.”

Europa Liberă: Îs multe aceste forțe?

Ștefan Gligor: „Oamenii care nu sunt corupți, politicienii care zic că nu sunt corupți și sunt așa ar trebui să aibă o viziune și o strategie pentru acest episod. Noi ne-am grăbit, președintele s-a grăbit cumva să declanșeze alegerile, să anunțe alegerile pentru 11 iulie, dar eu nu văd PAS-ul, Partidul Acțiune și Solidaritate și alte partide să aibă o strategie cum câștigă aceste alegeri.”

Europa Liberă: Dar și Dvs. ați fost printre cei care ați militat pentru dizolvarea parlamentului?

Ștefan Gligor: „Cu certitudine! Cu certitudine spuneam că este absolut imperativ necesar să fie dizolvat acest parlament, dar după asta nimeni nu are răbdare și atenție sau aproape nimeni să asculte până la urmă, nici în februarie 2019, când le-am spus să nu se așeze la guvernare pe trei ani și jumătate-patru, dar să facă chestiile temporar și în scopul anticipatelor, și nici acum. Am pus virgula și am spus: dar nu de dragul anticipatelor, ci de dragul rezultatului pe care aceste anticipate trebuie să-l aducă. Acum când tu într-o societate ai așa de puțini oameni integri care au mai rămas, care la general mai trăiesc aici, era nevoie de o strategie comună cu privire la obținerea unei majorități parlamentare solide de 55-60 de mandate.”

Europa Liberă: Și cum se putea face acest lucru?

Ștefan Gligor: „Pentru asta trebuia de luat un vehicul juridic, indiferent cum el se numește, cu forma de organizare partid politic, și de la eșichierul de centru oameni care au fost anti-Plahotniuc, antisistem și au lucrat, și au făcut tot ce era posibil ca să-l demonteze, și până la dreapta, așa-numita dreaptă, eu vorbesc în eșichierul politic clasic moldovenesc, din păcate, nu putem vorbi de doctrine acum și alte lucruri.”

Europa Liberă: Păi, de la dreapta până la dreapta?

Ștefan Gligor: „Să creeze o listă exhaustivă comună care să creeze așa o ofertă, o astfel de ofertă pentru cetățeni, încât absoluta majoritate să rămână convinsă că de data asta lucrurile o să fie făcute corect. Asta nu s-a făcut, pentru că există și interese interne politice în fiecare partid. Noi am făcut analiza, am văzut sociologia și am înțeles că de principiu există șansa ca noi să pierdem aceste alegeri parlamentare după șase-șapte ani de luptă cu regimul Plahotniuc, care a evoluționat prin Dodon și care în continuare ține în captivitate instituțiile statului nostru.

Am ieșit din zona noastră de confort și am spus că noi vom crea Partidul Schimbării, pentru că asta este o necesitate, asta nu este un moft sau o chestie de care eu personal sau colegii mei avem nevoie. Am explicat de ce – sute de mii de oameni nu preferă nici un politician și noi avem îndrăzneala să le spunem cetățenilor noștri, acestor cetățeni, în primul rând, că noi merităm votul lor și noi vom lupta pentru votul lor, și vom încerca să-i convingem. Acum Dvs. mă întrebați, veniți, partidele și-au făcut listele, s-au antrenat în acest exercițiu. Dvs. veniți și mă întrebați: dar dacă un partid ar veni și te-ar cere pe tine pe listă? Primul lucru pe care eu l-aș întreba: asta este vorba de mine sau este vorba de un grup de persoane care reprezintă o anumită parte importantă din societate?”

Europa Liberă: Grup de persoane.

Ștefan Gligor: „Așa, dacă acesta este grup de persoane, noi putem discuta asta, dar, din nou, asta este opinia mea personală. Dvs. astăzi nu mai vorbiți, acum, din secunda asta, cu președintele Partidului Schimbării, ci cu Ștefan Gligor, persoană fizică, cetățean, care este și un analitic.”

Europa Liberă: Am priceput ideea.

Ștefan Gligor: „Acum, dacă Dvs. mă întrebați care este poziția Partidului Schimbării la o astfel de stratagemă, trebuie de convocat Consiliul Național și de întrebat oamenii din echipă ce cred ei și care sunt argumentele pro și contra. Acum Dvs. m-ați întrebat sau cumva, nu știu, era parte din întrebarea Dvs. sau nu...”

Europa Liberă: Cine sunt adversarii Dvs. și cine sunt parteneri și ați spus că PAS e partener.

Ștefan Gligor: „Da, v-am spus că noi vedem ca parteneri în Parlamentul Republicii Moldova, în primul rând, Partidul Acțiune și Solidaritate. Acum...”

Europa Liberă: Dar fărâmițarea segmentului de centru-dreapta cum o înțelegeți – orgoliu, frustrări ale politicienilor, ale liderilor, ale cui? Și de ce totuși nu se ajunge la un numitor comun așa cum s-a ajuns pe stânga?

Ștefan Gligor: „Cum vreți Dvs.? Uitați-vă, pe stânga nu s-a ajuns la un numitor comun, acolo s-a dat o indicație și trebuie să faci...”

Europa Liberă: Credeți totuși că e o indicație? Și de unde vine indicația?

Ștefan Gligor: „De la Moscova vine indicația. Acum, câte probe mai e nevoie să mai apară în public ca noi să înțelegem că chiar?...”

Europa Liberă: Deci, credeți că Moscova ar fi blagoslovit această coaliție, acest bloc PSRM-PCRM?

Ștefan Gligor: „Da. Moscova este stupefiată de faptul cum Igor Dodon într-un singur an și-a distrus propriul partid, l-a împușcat în picioare, în mâini și, iată, îi gata-gata să împuște în cap partidul acesta, cu această emisiune săptămânală și cu tot felul de aberații netrebnice pe care le-a speculat pe parcursul campaniei și până la campanie, și după campanie. Deci, omul acesta, pur și simplu, a făcut un serviciu enorm forțelor sănătoase din Republica Moldova și a contribuit la pierderea...”

Europa Liberă: Dar acesta este un semnal că se încearcă să nu fie risipite voturile pe stânga?

Ștefan Gligor: „Acum, această coaliție este un mecanism primitiv, elementar de bază de compensare a pierderilor electorale. Dodon a cauzat pierderi, Voronin, deoarece există electorat, a crescut până la 3-4,5%, era evident că dacă Voronin nu trece pragul, se risipesc acele voturi, merg la distribuție, exact ca și pe dreapta, putem să discutăm acum. Respectiv a fost dată această indicație și i-au pus împreună pe Voronin și pe Dodon, ca să cumuleze factorul electoral și să-l transforme într-o entitate, partenerul lor de eșichier este Partidul „Șor” și, promovând aceste două entități, speră să aibă o majoritate sau, cel puțin, o greutate substanțială. Acum pe partea asta de centru...”

Europa Liberă: Pe partea dreaptă se irosesc voturi dacă sunt mai multe entități politice?

Ștefan Gligor: „Ceea ce voiam să vă spun este că, dacă aici s-a dat o indicație, pe centru-dreapta există democrație sau, mai bine zis, formațiunile de centru-dreapta nu au stăpâni. Cel puțin unele din ele nu au stăpâni care le-ar da indicații. Aceștia sunt oameni care se bazează pe propriile raționamente. Iată, PAS-ul, la un moment dat, considera, acum aud deja primele voci în PAS, primele voci ale rațiunii în contradicție cu afirmațiile inițiale, dar inițial PAS-ul considera că vor lua de unii singuri majoritatea parlamentară.

Acum în PAS apar primele voci care pun sub semnul întrebării această afirmație și sunt sondaje interne pe care inclusiv noi, parțial, le cunoaștem, care arată aceste lucruri. Și aceasta este foarte îngrijorător, pentru că, după publicarea listei, vor urma lovituri după lovituri. Și orice greșeală în această campanie electorală pentru PAS va fi cu consecințe. Mai mult, bazinul electoral al PAS-ului, dacă noi, Partidul Schimbării, încercăm să ne construim la nord, ne construim în raioanele din centru, unde nu este o prezență sau o susținere masivă pentru PAS, ne construim la sud, sud-est, încercăm să dăm mesaje pentru oamenii indeciși, să îi identificăm, să lucrăm analitic și tehnologic, ca să ajungem la mințile acelor oameni, bazinul electoral al PAS-ului este unul fidelizat, este unul cristalizat, este unul monolit sau, mai bine zis, relativ monolit.”

Europa Liberă: Adică vreți să ziceți că dvs. nu luați voturile de la ei?

Ștefan Gligor: „Nu luăm și noi suntem unicul partid care spune foarte clar: „Dacă susțineți PAS-ul și sunteți siguri de alegerea dvs., noi nu vă cerem votul”. Acum acest bazin are electorat fidelizat și electorat volatil, simpatizanți etc. În acest bazin electoral mai sunt și alte formațiuni care pescuiesc voturi și aceste formațiuni sunt multe – Platforma Demnitate și Adevăr, cu ale lor 2,5%; Vasile Costiuc, cu Democrația Acasă, care la fel speculează electoratul de dreapta și extremă dreapta, fiindcă el se declară unionist; îl avem pe acest AUR, creatura AUR-ului din România, un partid care în general este sub orice critică pentru mine și este...; după care avem Partidul Unității Naționale al lui Țîcu și mai sunt acolo...”

Europa Liberă: Renato Usatîi...

Ștefan Gligor: „Renato Usatîi nu este unionist, dacă ați observat. Eu nu cred că Renato Usatîi pescuiește voturile PAS-ului.”

### Vezi și... ### Raport Promo-LEX: Primele abateri în campania electorală

Europa Liberă: El a spus de foarte multe ori că votanții lui sunt și unioniștii.

Ștefan Gligor: „Sincer, îmi vine foarte greu să cred această afirmație. Votanții lui sunt de multe ori votanții de protest împotriva lui Dodon, votanții lui ar putea să fie inclusiv o parte din foștii susținători ai partidelor de centru-stânga, dar eu nu prea cred că votanții fidelizați ai lui Maia Sandu din primul tur al alegerilor prezidențiale vor vota pentru Renato Usatîi la alegerile parlamentare. De exemplu, mie îmi vine foarte greu să cred acest lucru.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați fost criticat că ați avansat ideea că în următorul legislativ ar putea PAS și partidul lui Renato Usatîi să facă o coaliție.

Ștefan Gligor: „Eu am fost criticat sau PAS-ul a fost criticat pentru că faptul că intenționează?”

Europa Liberă: Dvs., pentru că ați avansat această idee în intenția să încercați să compromiteți PAS-ul.

Ștefan Gligor: „Nu, eu nu am încercat să compromit PAS, eu am fost în studio cu reprezentantul PAS, care admite această idee.”

Europa Liberă: Și la ce idee rămâneți referitor la o coaliție formată din partidul lui Renato Usatîi și PAS?

Ștefan Gligor: „Păi, ascultați, nu contează ce ne place nouă sau ce nu ne place. Există realitatea obiectivă, nu fantasmagorică, nu imaginară. Dacă avem o situație în care PAS ia 42-45 de mandate, de exemplu, să admitem, sper, și nu mai există altcineva decât blocul lui Renato Usatîi, ce o să facă PAS, cum credeți?”

Europa Liberă: Dar nu vă puneți și întrebarea că mai degrabă ar putea să-i ademenească cei de pe stânga, să meargă împreună cu ei la guvernare partidul lui Renato Usatîi?

Ștefan Gligor: „Și atunci, noi pentru ce am făcut aceste alegeri parlamentare anticipate? De ce Dvs. din start sau noi, sau oricine altcineva trebuie să-l împingă pe Usatîi în brațele lui Șor și ale lui Dodon? Asta-i deștept, din punctul Dvs. de vedere?”

Europa Liberă: Nimeni nu-l împinge, decizia o să le aparțină celor care au s-o ia.

Ștefan Gligor: „Păi, inclusiv prin atitudini... Nu sunt de acord cu Dvs., greșiți. Prin această abordare botanică, că vezi, mă rog, puritatea PAS-ului nu dă Doamne să fie intercalată cu un parteneriat cu acest bloc, da? Păi și ce o să faceți, 4 ani de zile o să stați în opoziție? Și ce o să rămână din PAS în 4 ani de zile, partidul care a scos țara, de exemplu, la anticipate, ca să stea 4 ani în opoziție? Eu vă pun întrebări Dvs.”

Europa Liberă: Eu vă pun întrebări, eu nu răspund la întrebări.

Ștefan Gligor: „Dvs. îmi puneți întrebări foarte dificile, care țin de destinul țării și sunt oameni care au tupeul din start să taie niște scenarii și să ne bage pe 4 ani de zile în mocirlă.”

Europa Liberă: Vedem ce decide cetățeanul în 11 iulie.

Ștefan Gligor: „Vedem...”

Europa Liberă: Haideți că mai sunt foarte multe subiecte. Votul din diasporă și miza acestui vot. Unii experți spun că votul din diasporă ar putea să decidă următoarea guvernare, cine să guverneze Republica Moldova.

Ștefan Gligor: „Sunt de acord cu această afirmație, diaspora este foarte importantă, dar și votul pe teritoriul Republicii Moldova este foarte important. Vreau să vă aduc aminte că acum este așa o disbalanță înspre diasporă, dar totuși să ne aducem aminte că Igor Dodon a pierdut alegerile și pe teritoriul Republicii Moldova, la o mică diferență, dar totuși a pierdut și ar fi bine să tratăm corect și votanții noștri, cetățenii noștri din Republica Moldova, dar și să apreciem la maximum efortul diasporei. Este foarte important votul diasporei, în sfârșit am văzut o mobilizare foarte bună, bine, nu în sfârșit, și în 2020 am reușit o mobilizare frumoasă în diasporă în vederea înregistrării prealabile, acum cifrele au trecut, dacă erau la prezidențiale de 60 de mii de persoane, acum au trecut de 100 de mii de persoane și asta este foarte bine.”

Europa Liberă: Vorbiți de cei care s-au înregistrat prealabil?

Ștefan Gligor: „Care s-au înregistrat prealabil și asta va permite să punem suficientă presiune, sper eu, pe Comisia Electorală Centrală, care o să vă aduc aminte, a rămas în aceeași componență, ca să deschidă birouri, secții de votare acolo unde este necesar. Și sper să ia în calcul greșelile din campania electorală precedentă, pentru că din nou mii de oameni nu au putut vota și au stat la cozi infernale. Este foarte important, asta este obiectiv și evident.”

Europa Liberă: Dar întreaga dreaptă luptă pentru votul din diasporă?

Ștefan Gligor: „Votul din diasporă dacă vă uitați...”

Europa Liberă: Mă refer la votul din Occident.

Ștefan Gligor: „Și eu mă refer la votul din Occident, pentru că în Rusia au votat puțin peste 10 mii de oameni. Alt vot nu există, din păcate.”

### Vezi și... ### Angela Grămadă: Diaspora contează și ar putea face diferența la alegeri

Europa Liberă: Să vedem cum se vor mobiliza la 11 iulie.

Ștefan Gligor: „Da, să vedem, dar la moment nu văd prea mare mobilizare în Federația Rusă în sensul că votul este așa, chiar dacă socialiștii ca de obicei utilizează toate resursele, inclusiv administrative, pe care le au. Noi vorbim despre votul din diaspora occidentală și diaspora noastră occidentală votează foarte diferit. Ea votează variat și...”

Europa Liberă: Voturile sunt vânate și de Renato Usatîi, și de PAS, și de Partidul Schimbării, și de alte partide.

Ștefan Gligor: „Corect, toate partidele, mai puțin Partidul Socialiștilor, Partidul „Șor” și Partidul Comuniștilor pot convinge oamenii plecați în străinătate, oamenii care au fost fugăriți de aceste trei partide, plus Partidul Democrat și altele din țară, e foarte greu să-i convingi pe acei oameni pe care i-ai fugărit din țară să voteze pentru tine, fiind PCRM, PSRM, Șor, PD ș.a.m.d. Dar voturile nu sunt uniforme, lucrurile în diasporă nu sunt atât de certe și atât de clare. Foarte mulți politicieni contează pe votul diasporei, dar, în același timp, foarte puțini politicieni din Republica Moldova care astăzi au intrat în cursa electorală au vreo idee, cea mai vagă idee, cum să facă așa ca cetățenii noștri din diasporă să revină acasă.”

Europa Liberă: Și ideea Dvs. care e, ca să-i convingeți să revină acasă și să le creați condiții, nu doar să-i convingeți în timpul campaniei electorale?

Ștefan Gligor: „Corect. Noi de mult ne gândim la acest concept și ideea noastră se numește „un nou model de dezvoltare economică”, care prevede câteva politici, inclusiv de facilități fiscale, pentru revenirea cetățenilor noștri acasă și deschiderea afacerilor în localitățile lor natale. Nu poți după atâția ani să convingi oamenii să vină acasă, în special în localitățile rurale, unde infrastructura este la pământ, dacă nu creezi instrumente facilitare. Și noi le propunem scutirea de impozite pe venit la deschiderea afacerilor mici de familie, scutirea de impozite pe dividende de la 5 la 7 ani, cel puțin, moratoriu la orice control fiscal pentru afacerile de familie deschise în localitățile rurale și câteva programe naționale de reconstrucție a infrastructurii la nivel de sat, pentru că omul care a trăit în Uniunea Europeană, în Canada sau în Statele Unite nu va reveni în localitățile noastre, în satele noastre ca să-și facă veceu cu groapă. Noi trebuie să înțelegem că cetățenii noștri și-au ridicat nivelul de cultură și standardele de viață și noi trebuie să creăm premise ca stat pentru ca ei să revină acasă și să-i îndemnăm să o facă, oferindu-le anumite stimulente, inclusiv de natură fiscală și de infrastructură.

Mai mult, noi trebuie să-i stimulăm să investească banii pe care i-au muncit inteligent.

Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o catastrofă de natură economică, toți banii se canalizează și se centralizează în urbe, în special în Chișinău, toată țara vrea să aibă un apartament în municipiul Chișinău în timp ce prin mutarea câtorva pioni pe tabla de șah a administrației publice centrale și locale noi am putea crea toate premisele pentru o viață confortabilă și dezvoltarea afacerilor în mediul rural.

Și niciun partid, repet, Dvs. aveți multe întrebări, acestea mai puțin vă interesează, asta este tradițional în Republica Moldova...”

Europa Liberă: Toate mă interesează, inclusiv asta, pentru că...

Ștefan Gligor: „Dar aceste întrebări, și eu vă spun că sunt de o lună în platouri, de o lună și jumătate eu sunt în diferite platouri, ieri un interviu de două ore, azi, mâine și tot așa...”

Europa Liberă: Asta mă interesează în mod deosebit. De ce? Pentru că eu...

Ștefan Gligor: „Eu n-am avut încă nici o discuție cu nici un jurnalist pe subiectul ăsta...”

Europa Liberă: Dl Gligor, așteptați că eu o să vă pun aceste întrebări. Tocmai am vrut să ajungem la oferta electorală, pentru că atunci când întreb cetățenii ce votează – partidul, lista, programul, promisiunea? – ei spun că s-au săturat de promisiuni, în primul rând, că o parte din aceste promisiuni sunt făcute doar de dragul ca să câștige votul în campania electorală, iar pe de altă parte, Dvs. o să ne mai spuneți acuși ce oferte electorale aveți, dar trebuie să aveți și o majoritate parlamentară și să convingeți fiecare deputat din acea majoritate parlamentară că această ofertă electorală devine una realistă.

Ștefan Gligor: „Ea este una realistă. Ce vă pare irealist în ceea ce am menționat eu?”

Europa Liberă: Nu, realistă în sensul că să aibă numărul suficient de mandate care vor vota proiecte de legi.

Ștefan Gligor: „De asta am făcut un partid politic, pentru că nu există o altă cale în ideea că ne place, mă rog, să fim fondatori sau oameni cu funcții în acest partid, ca să existe o ofertă și această ofertă este bazată în primul rând pe un program de guvernare, pe o viziune de guvernare.”

Europa Liberă: Absolut. Aici am vrut să ajungem.

Ștefan Gligor: „Un program care este structurat în 7 capitole și care necesită timp pentru a fi discutat.”

Europa Liberă: Dar spuneți-ne 7 capitole, care sunt?

Ștefan Gligor: „Asta este reforma politică, pentru a face ordine și ar avea o bună parte din aceste partide politice folosite pentru corupție electorală și crearea de spoileri, derutarea oamenilor în campania electorală, asta este felul în care funcționează pe interior partidele politice și democrația lor internă, că-i vai și amar de partidele acestea și problemele noastre de democrație și de sistem pornesc de acolo.

După care avem reforma justiției, dna Ursu, despre care eu pot discuta cu Dvs. vreo două ore și nu cred că epuizăm subiectele și viziunea noastră cu privire la cum să facem ordine este structurată foarte simplu, trebuie lichidate acele instituții care l-au deservit pe Plahotniuc și care nu știu din ce considerente toți în jurul nostru sau în jurul meu, cel puțin în mediul justiției, consideră că cu ele poți lucra mai departe. Procuratura Anticorupție, PCCOCS, CNA și chiar și SIS-ul trebuie examinată la modul serios opțiunea de lichidare a acestor instituții, pentru că acestea sunt instituțiile de bază care au jefuit Republica Moldova și au fost complicii sistemului. După care noi avem curățarea sistemului judecătoresc și a procurorilor, și a stării de urmărire penală în paralel cu pregătirea cadrelor, revederea mandatului Institutului Național al Justiției; după care lăsăm justiția, fiindcă e o discuție lungă și trecem la modelul economic, despre care la fel putem vorbi vreo două ore, dacă nu mai mult, care este structurat în alte trei capitole. Este eliminarea impedimentelor în desfășurarea activității de antreprenoriat, trecerea statului din inamic și obstacol în partener, eliminarea birocrației, controalelor excesive fiscale și de altă natură, pentru că ele nu sunt doar fiscale, impedimente sunt iată așa, după care ai administrarea corectă a proprietății de stat, că avem mii de companii de stat, care nu știu din ce considerente încă există odată ce aduc prejudicii de două miliarde de lei, după care treci la proprietățile tale din străinătate la care până astăzi nu este făcută ordine și nu știi ce se întâmplă și ele sunt toate sub atacuri raider, și nimeni la modul serios nu intervine și nu se interesează care sunt acele proprietăți.”

Europa Liberă: Cele mai multe sunt pe teritoriul Ucrainei.

Ștefan Gligor: „Cele mai multe sunt pe teritoriul Ucrainei și impresia mea e că Guvernul Republicii Moldova pe parcursul anilor a fost complice la delapidarea acestor averi. După care putem vorbi încă despre multe lucruri care vizează inclusiv agricultura, cu revederea modului de subvenționare a proiectelor de dezvoltare în agricultură de la cei mici, mijlocii spre cei mari, pentru că acolo e și corupție multă, e și lipsă de transparență și suntem aparent un stat agricol, dar o formulă sănătoasă, un model de dezvoltare agricolă nu există, totul e la nivel primitiv și suferă, până la urmă, și omul simplu, și Republica Moldova.

### Vezi și... ### Coadă la vaccinare: la Chișinău a început al doilea maraton (VIDEO)

După care trecem la sănătatea publică, unde este o catastrofă și noi îi vom resimți efectele și avem plan scris pentru termen scurt de trei luni de zile, ce trebuie de făcut de urgență în condițiile pandemiei și după care de la 6 la 12, 18 luni, ce avem de făcut în termen mediu, pentru că în anul 2020 până la 70 la sută din serviciile, cazurile de tratare a persoanelor și aceste servicii nu au fost prestate.

Gândiți-vă pentru o secundă la această cifră – de la 50-48% până la 70% de cazuri nu au fost tratate, pentru că oamenilor le era frică să se adreseze la spitalele raionale care aveau profil mixt – COVID/non-COVID. Și la noi s-au întâmplat cel puțin 3 cazuri când tot spitalul, pentru că existau secții de COVID, dar nu erau măsuri de protecție și protocoale ca lumea, s-au infectat toți angajații și spitalele au fost închise, nemaivorbind deja că ulterior noi trebuie să compensăm, să revedem tot ce nu am tratat, pentru că oamenii se adresează în fază acută, dacă este o apendicită, ea este deja gangrenoasă, dacă este un proces... Acestea sunt lucruri importante, că nu vii cu un program de guvernare...”

Europa Liberă: Despre educație încă nu ați vorbit, mai sunt încă alte domenii...

Ștefan Gligor: „Educație, societate informațională, nu mai puțin importantă protecția socială...”

Europa Liberă: O să vorbim în campania electorală, pentru că aveți timp de antenă.

Ștefan Gligor: „Eu aud asta luni de zile. Nimeni nu acordă timp pentru esență și eu vă rog foarte mult să acordați timp, pentru că diferența între aceste denumiri, că sunt niște denumiri, esența este ce stă în spate, cine sunt oamenii care sunt niște purtători de cunoștințe și capacități instituționale. Ei, oamenii ăștia care sunt în aceste partide, au minte suficientă, ei știu ce au de făcut cu țara sau nu? Că eu vă spun că în mare parte, absoluta majoritate a formațiunilor habar nu au și noi am făcut un efort enorm ca să scriem politicile, să facem niște concepte și aparent ele foarte puțin interesează pe cineva în Republica Moldova. Oamenii cred...”

Europa Liberă: Dar Dvs. îi supărați prin aceste declarații și o să pornească o avalanșă de critici la adresa Dvs.

Ștefan Gligor: „Eu nu supăr pe nimeni, eu vorbesc niște lucruri absolut clare. Să pornească avalanșa de critici, pentru că la toate criticile există un răspuns și există o argumentare a aceea ce spun eu. Repet, discursul politic în Republica Moldova este unul extrem de mediocru. Noi nu vorbim despre ceea ce este esențial și important, noi pierdem foarte mult timp pe discutarea unor nimicuri. Recent, un scandal cu o persoană de pe lista PAS, în esență o chestiune de nimic, dar folosită la maximum pe postură de propagandă. Nimeni nu vorbește despre programul de guvernare al PAS-ului, nici măcar PAS-ul, din păcate, dar toată lumea vorbește despre un incident care a avut loc de ani de zile ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Vă referiți la cazul Natei Albot?

Ștefan Gligor: „Al Natei Albot și o să fie și alte cazuri, să vedeți cum au să împroaște cu noroi.”

Europa Liberă: Dl Gligor, întrebarea mea era: rămâneți în cursa electorală sau ați putea să vă retrageți?

Ștefan Gligor: „Noi rămânem în cursa electorală, noi depunem listele la CEC, noi ne vom asigura că echipa noastră este bună și este competitivă, și este reprezentativă pentru ceea ce scrie la noi în programul de guvernare, deși o parte din oameni nu vor putea veni în formula guvernării decât după accederea în parlament a celor care au putut public să-și asume riscurile respective, nu toată lumea, noi suntem un partid cu finanțe modeste, cinstite, transparente, oneste, multe lucruri nu le putem, noi nu ne putem permite să rupem oamenii de la locurile lor de serviciu, să-i punem sub pericol ca să-i punem pe liste. Acestea sunt niște realități și aceste realități trebuie discutate, pentru că ele fac parte din cultura sau subcultura politică în Republica Moldova, când oamenii onești care depind de locul lor de muncă nu pot face politică și face un pas înainte, pentru că vor rămâne fără o sursă de existență, dna Ursu.”

Europa Liberă: Dar spuneți-ne măcar câteva nume care vor figura pe lista electorală a Partidului Schimbării.

Ștefan Gligor: „Dvs. îi cunoașteți. Intrați, vă rog, la noi pe site, noi avem CV-urile persoanelor care sunt la moment fața proiectului, aveți acolo CV-ul meu, îl aveți pe Sergiu Postica, pe Sergiu Tofilat, îl aveți pe Sergiu Dărănuță, Corina Gaibu, Ion Potlog, secretarul general Vladimir Ciobanu, Tudor Șoitu, Sergiu Buzu. Eu, de regulă, când mă apuc de enumerat întotdeauna sunt foarte îngrijorat, fiindcă dacă uit pe cineva îmi este incomod pe urmă.”

Europa Liberă: N-ați spus niciun nume de doamnă...

Ștefan Gligor: „Corina Gaibu...”

Europa Liberă: Da, ați spus-o.

Ștefan Gligor: „Și mai avem doamne, care, sper eu foarte mult să vină pe liste, dar pentru asta eu trebuie să am definitiv răspunsul dumnealor, pentru că eu voi pune acești oameni într-o anumită situație și la fel avem aceeași situație cu referire la bărbați. Repet, multă lume nu-și poate asuma luxul din punct de vedere financiar să facă un pas înainte și să devină politician, chiar dacă sunt integri, profesioniști, onești, au ținut lovitura și sunt oameni extraordinari. La noi în societate, noi ca societate, asta spunea și un antic, noi trebuie să-i găsim pe acești oameni și să-i îndemnăm și să-i rugăm, și să-i convingem să facă acest pas înainte, fiindcă altfel vom rămâne la nivelul și la calitatea listelor pe care le avem.

Eu sper, cel puțin, în faza a doua, când va fi vorba de guvernare, că dacă în parlament vorbim de 55 de persoane, de 50 și ceva de persoane minimum care ar trebuie să vină acolo și să fie o majoritate solidă, când vorbim de faza a doua – exercitarea puterii, adică guvernarea Republicii Moldova –, noi avem nevoie de sute și sute de oameni buni, bine-intenționați și integri. Și asta este o mare problemă pentru o societate atât de mică. Și aduceți-vă aminte perioada aia de 5 luni de zile când așteptările erau peste nouri, dar capacitatea instituțională, operațională, concepte de guvernare nu erau. Corect?”

Europa Liberă: Așa este. Mulțumim foarte mult pentru această discuție. Timpul a curs foarte repede, dar promit, în campania electorală să avem o discuție anume pe oferta cu care mergeți la cetățeni, pentru că acest lucru contează foarte mult.

Ștefan Gligor: „Sper foarte mult.”

Europa Liberă: Și totuși, în societate se produc schimbări, inclusiv, chiar dacă politicienii spun că cetățeanul încă este rătăcit, cultura începe să crească și cetățeanul chiar încearcă să alegă grâul de neghină, când e vorba cui să-i dea votul.

Ștefan Gligor: „În încheiere, doar câteva cuvinte referitoare la ce oferte am dat noi pe parcursul a 30 de ani cetățenilor noștri. Trebuie să ne închinăm până la pământ în fața acelor oameni care într-un număr atât de mare încă ies la vot, pentru că ei dintr-o dezamăgire au intrat în alta și dintr-o hoție au intrat în alta. Și dacă aceste alegeri de pe 11 iulie nu schimbă paradigma, mie îmi este tare-tare în grijă că noi nu vom putea recupera acești 4 ani pe care urmează să-i pierdem, în cazul în care se formează o guvernare de centru-stânga. Și eu invers aș spune: nu încă mai există, cetățenii sunt acei care au produs miracolul. Eu vreau să vă aduc aminte cum s-au cuibărit pe colțurile lor, pe ungherele lor de eșichier politic în februarie 2019 și aveau de gând unii să stea într-o poziție dură, dar alții să facă guvernare cu Plahotniuc...”

Europa Liberă: Cunoaștem și poziția Dvs. de atunci...

Ștefan Gligor: „Și a fost nevoie de sute de mii de cetățeni care s-au lăsat convinși că prin unitate în societate Plahotniuc poate fi eliminat, a fost nevoie de sute de mii de cetățeni care să pună presiune pe actorii lor politici, să-i impună să facă acea coaliție care a fugărit regimul lui Plahotniuc din țară. Și asta a făcut-o cetățeanul în primul rând și doar în rândul al doilea politicienii. Și de așa cetățeni în continuare avem nevoie.”