Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că țările membre au căzut de acord miercuri să înceapă să elaboreze un nou acord internațional privind gestionarea viitoarelor pandemii, ca să se asigure că actuala criză COVID-19 nu se va repeta.
La o întâlnire specială la Geneva, cele 194 de țări membre în OMS au adoptat în unanimitate o rezoluție privind lansarea negocierilor și procesului de schițare a unui nou instrument internațional de prevenire și pregătire a răspunsului la pandemii.
### Vezi și... ### Sub presiunea Omicron: statele din OMS încep să discute un acord global pentru combaterea pandemiilorRezultatul negocierilor ar urma să fie prezentat țărilor din OMS în 2024.
„Adoptarea acestei decizii este motiv de sărbătoare și un motiv de speranță de care toți avem nevoie”, a spus șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus la sfârșitul întrunirii de trei zile.
„Sigur că avem încă în față un drum lung. Sunt încă diferențe de opinie despre ce ar trebui să cuprindă acordul... dar am dovedit că putem găsi un numitor comun”.
El a adăugat că în chiar ultimele zile virusul a demonstrat că nu se dă bătut – o aluzie la noua tulpină, Omicron.
Iar Jaouad Mahjour, șeful unității de răspuns la urgențe în OMS, a spus că decizia de miercuri arată că țările lumii sunt de acord că „o criză ca aceasta nu are voie să se repete”.
Într-o relatare de la Geneva, AFP notează că așa cum a sugerat Tedros, în ciuda acordului de principiu de miercuri există divergențe între țările lumii în multe chestiuni, de la distribuirea echitabilă a vaccinelor până la dreptul comunității internaționale de a investiga o epidemie în apariție într-o țară sau alta.
### Vezi și... ### Adrian Pană (doctor): Vaccinarea, o problemă de sănătate publicăStatele Unite, mai ales, au avut rețineri față de acord. China, țara unde au fost semnalate primele cazuri de infectare cu COVID-19, și-a exprimat dorința de a negocia, dar nu a spus dacă vrea ca tratatul să aibă valoare de lege, atrăgând în schimb atenția împotriva „stigmatizării” unor țări.
Mult mai entuziastă s-a arătat Uniunea Europeană, ca și Marea Britanie. Ambasadorul Londrei la OMS, Steven Manley, a spus că „nu poate fi răspuns mai bun” la apariția noii tulpini Omicron decât demersul de a consolida cadrul juridic al răspunsului global la pandemii.