Linkuri accesibilitate

Ştiri

Consultări ale vice-ministrului american al apărării cu membrii Consiliului Nord Atlantic

Ministrul adjunct al apărării din Statele Unite, Paul Wolfowitz s-a întîlnit cu membrii Consiliului Nord Atlantic, organ de decizie al Nato, pentru a discuta posibile acţiuni contra Irakului.

Ştirea zilei

Wolfowitz a declarat că tema discuţiilor a fost eliminarea “promptă şi totală” a armelor de distrugere în masă ale Irakului. Ministrul american a mai spus că mulţi aliaţi din NATO şi-au exprimat sprijinul ferm pentru acţiunea americană în chestiunea irakiană.

El a adăugat că şi alianţa în ansamblu ar putea contribui în această acţiune “nu numai dacă se va face uz de forţă, ci pentru a se evita folosirea forţei prin sporirea presiunilor asupra Irakului.” Wolfowitz a mai spus că singura cale de a supravieţui, pentru regimul irakian, este să recunoască că posedă arme de distrugere în masă.

Jonathan Scheele cere premierului Năstase să determine ridicarea blocadei PSD în Consiliul general al capitalei

Şeful delegaţiei Comisiei Europene în Romania, Jonathan Scheele i-a trimis o scrisoare premierului Adrian Năstase în care cere autorităţilor de la Bucureşti să intervină în rezolvarea situaţiei creditului Băncii Europene de Investiţii acordat municipalităţii Capitalei.

Ştirea zilei

Scheele îşi exprimă îngrijorarea faţă de impasul creat în această chestiune de disputa între primarul Băsescu şi majoritatea PSD din Consiliul General. “Deşi nu doresc să mă amestec în politica internă a Romaniei”, scrie Scheele, “simt că trebuie să vă atrag atenţia asupra seriosului impact negativ pe care actuala situaţie riscă să îl aibă asupra credibilităţii Romaniei ca partener în operaţiunile internaţionale de finanţare la nivelul autorităţilor locale.”

“Sper”, adaugă reprezentantul european în scrisoarea adresată premierului român, “că vă veţi simţi capabil să folosiţi influenţa dvs în rezolvarea acestei situaţii nefericite, cît mai curînd”.

Averile demnitarilor publicate în Monitorul Oficial: votul Comisiei juridice a Camerei deputaţilor

Averile demnitarilor vor fi publicate în Monitorul Oficial, au stabilit deputaţii din Comisia juridică, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor PSD,

Ştirea zilei

la dezbaterea proiectului de modificare a Legii 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor. Comisia a adoptat, cu şapte voturi "pentru", aparţinînd deputaţilor PNL, PD, UDMR, PRM şi a deputatului PSD Marin Cristea, patru voturi "împotrivă" şi două abţineri, textul iniţial al proiectului de lege propus de Guvern care prevedea obligativitatea publicării averilor demnitarilor în Monitorul Oficial.

Senatul, care a dezbătut deja acest proiect de lege, eliminase posibilitatea ca averile demnitarilor să fie publicate în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege privind postul de ministru al reintegrării Republicii Moldova: avizat de guvern

Guvernul de la Chişinău a avizat proiectul de lege privind instituirea functiei de "ministru al reintegrării Republicii Moldova", iniţiat de preşedintele Vladimir Voronin. Premierul Vasile Tarlev a declarat, după şedinţa de guvern, că executivul a susţinut acest proiect "dat fiind faptul că în prezent, în Republica Moldova este necesară instituirea unui sistem de reintegrare, deoarece din 1992, de la conflictul transnistrean, au fost făcute doar declaraţii despre reintegrare, dar concret nimeni nu s-a ocupat de problema respectiva".

Reprezentatul FMI la Bucureşti: creşterea salariilor în întreprinderile de stat - otravă pentru creşterea economică

Autorităţile române trebuie să evite măsurile protecţioniste de creştere a salariilor în sectorul public, dacă doresc ca economia să înregistreze o creştere economică sustenabilă, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Reuters, reprezentantul rezident al FMI la Bucureşti, Stephane Cosse.

"Pentru ca evoluţia economică să poată continua, România trebuie să se bazeze pe exporturi şi investiţii. Este nevoie de creşterea productivităţii, şi, de aceea, acordăm o mare importanţă reducerii pierderilor din întreprinderile de stat", a afirmat oficialul FMI. El a adăugat că baza pentru creşterea economică a fost creată în perioada 1999-2002, dar reformele dureroase trebuie să continue.

Control parlamentar exigent asupra CNSAS: "crezul" şefului comisiei SRI

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a declarat că activitatea desfăşurată de Consiliul Naţional pentru Studiul Arhivelor Securităţii - CNSAS ar necesita un control financiar-contabil care să constate eficacitatea utilizării fondurilor alocate.

Ştirea zilei

Într-o notă adresată Biroului Permanent al Senatului, semnată de preşedintele comisiei SRI, Ion Stan se spune că raportul de activitate al CNSAS pe perioada 2000-2002 nu răspunde exigenţelor controlului parlamentar şi se propune revizuirea acestuia de către CNSAS.

În nota respectivă se afirmă, între altele, că unii dintre membrii Colegiului CNSAS “au fost excesiv preocupaţi de o mediatizare a propriei imagini”, în dauna bunei funcţionări a acestui organism, iar Colegiul “nu şi-a respectat condiţia de echidistanţă politică”. Nota trimisă de Comisia SRI aduce totodată acuzaţii privind o presupusă depăşire a atribuţiilor în încercarea Colegiului de a stabili cine a făcut poliţie politică.

Preşedintele Putin aşteptat la Bishkek

După vizita în India, preşedintele Putin este aşteptat joi în Kîrghistan. Vizita preşedintelui rus în această ţară şi discuţiile cu preşedintele Askar Akaiev survin concomitent cu staţionarea unor avioane militare ruseşti pe aeroportul Kant din Kîrghistan.

Astăzi a sosit în capitala Bishkek şi ministrul rus al apărării Sergei Ivanov. Vorbind despre necesitatea întăririi forţelor din regiune ministrul rus a spus că “din păcate, situaţia în Asia centrală este departe de a fi stabilă”. Amplasarea avioanelor ruseşti la această bază militară, ca parte a unei forţe de acţiune rapidă în regiune, este considerată un efort al Moscovei de a-şi reface influenţa pierdută în Asia Centrală odată cu campania militară americană în Afganistan.

Prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia

Şefii statelor majore ale forţelor armate din Rusia şi din cele 19 state membre NATO s-au întrunit pentru prima oară în cadrul Consiliului Nato-Rusia format în luna mai anul acesta.

Preşedintele Comitetului militar NATO Harald Kujat a calificat întîlnirea drept “foarte interesantă” şi a precizat că au fost discutate modalităţile de traducere în practică a sarcinilor convenite de Rusia şi ţările NATO în cadrul unor reuniuni anterioare. Kujat a mai spus că cooperarea este într-un stadiu avansat şi se va intensifica în lunile următoare.

Washington: În Irak sînt necesare inspecţii multiple şi simultane

Casa Albă a declarat că Statele Unite doresc ca Naţiunile Unite să înceapă inspecţii multiple, simultane asupra armamentului din Irak, pentru a asigura că preşedintele Saddam Hussein se conformează cererilor de dezarmare.

Ştirea zilei

Lansînd această cerere, purtătorul de cuvînt al Casei Albe Ari Fleischer a reafirmat scepticismul Statelor Unite privind capacitatea actualelor inspecţii de a descoperi armele ascunse de irakieni.

Preşedintele Senatului despre moţiunea de cenzură anunţată de PD

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a apreciat că parlamentarii PSD nu vor susţine moţiunea de cenzură pe care PD a anunţat că o va iniţia cu prilejul asumării răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind Codul Muncii.

“Mi-e greu să cred că vreun membru al PSD va semna această moţiune”, a afirmat Văcăroiu, după ce liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu a declarat că liberalii vor semna moţiunea iniţiată de PD, numai dacă demersul va fi sprijinit şi de parlamentari PSD. Iniţierea şi eventuala adoptare a moţiunii de cenzură, posibile numai cu sprijin PSD, ar putea deschide calea spre alegeri anticipate.

Agricultorii cehi cer majorarea viitoarelor subvenţi UE

Mii de agricultori au luat parte la un marş de protest la Praga, cerînd subvenţii egale pentru agricultura cehă din partea Uniunii Europene. Agricultorii, veniţi din toate regiunile Cehiei, au manifestat paşnic, purtînd pancarte anti-Uniunea Europeană şi suflînd în fluiere.

Poliţia apreciază participarea la circa 15 mii de oameni. Agricultorii cehi, ca şi cei din celelelate ţări candidate, sînt nemulţumiţi de oferta Uniunii care prevede pentru noii membri, imediat după aderare, subvenţii la nivel de numai 25 la sută din cît primesc agricultorii din actualele ţări membre.

Subvenţiile ar urma să ajungă la sută la sută în decurs de zece ani, dar agricultorii cehi spun că pînă atunci mulţi vor fi ruinaţi datorită acestor condiţii inegale.

Ziua 7 a inspecţiilor ONU din Irak

Experţii Onu în domeniul armamentului au inspectat o instalaţie nucleară la sud de Bagdad şi o fostă uzină chimică la nord-vest de capitală, în cadrul investigaţiilor privind programele de înarmare ale Irakului.

Ştirea zilei

Amplasamentele inspectate au fost distruse cu ani în urmă, dar fotografii recente din satelit au arătat noi activităţi de construcţie. Inspectorii au vrut să determine scopul noilor construcţii.

Atac israelian asupra unui complex palestinian din Fîşia Gaza

Elicoptere militare israeliene au lansat rachete asupra unor clădiri ale Autorităţii Palestiniene în Fîşia Gaza. După cum transmite agenţia Associated Press, două elicoptere au tras cel puţin trei rachete asupra complexului. Potrivit relatărilor, printre ţinte s-a numărat o cameră de gardă, iar unul dintre gardieni a fost ucis în atacul israelian.

Reducerea dobînzilor CEC la bunurile de folosinţă îndelungată

Casa de Economii şi Consemnaţiuni va reduce, de la 6 decembrie, cu două puncte procentuale, dobînzile la creditele acordate persoanelor fizice pentru cumpărarea de bunuri, locuinţe şi autoturisme. În comunicatul CEC-ului se precizează că rata dobînzii aferente creditelor pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată şi autoturisme va fi de 30 la sută pe an, iar cea la creditele pentru locuinţe se va reduce la 28 la sută pe an.

Meleşcanu: tratatul cu Chişinăul doar după schimbarea atitudinii guvernului comunist

România nu trebuie să semneze tratatul cu Republica Moldova în orice condiţii, ci numai în cazul unei schimbări de substanţă a atitudinii oficialităţilor de la Chişinău în relaţia cu România, a declarat vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu.

Ştirea zilei

În declaraţiile făcute la o conferinţă de presă a liberalilor, Meleşcanu, fost ministru de externe, a precizat că PNL nu este de acord cu modificări superficiale în textul tratatului şi semnarea în pripă a documentului de către preşedinţii celor două state. “Într-o asemenea situaţie, s-ar gira practic politica anti-românească a regimului comunist de la Chişinău”, a afirmat vicepreşedintele PNL.

Protest împotriva monitorizării Poştei române de către guvern

Protestul poştaşilor, organizat la Bucureşti, faţă de menţinerea Companiei Poşta Română pe lista societăţilor monitorizate de Guvern, s-a încheiat cu un miting în Piaţa Constituţiei. La marşul de protest defăşurat pe traseul Piaţa Revoluţiei-Calea Victoriei-Piaţa Constituţiei au participat sute de sindicalişti veniţi din toate judeţele ţării.

Liderii sindicali afirmă că, dacă nu vor primi un răspuns favorabil, poştaşii vor ajunge la grevă generală în luna februarie. Ministerul muncii a difuzat un comunicat în care spune că în prezent o schimbare în grupul companiilor monitorizate “poate afecta ţinta privind fondul de salarii, care reprezintă una din măsurile convenite de guvern cu organismele financiare internaţionale”. Comunicatul afirmă însă că revizuirea listei respective este în atenţia guvernului şi va fi finalizată “în contextul unui program ulterior”.

Criza irakiană: SUA interesate într-o intensă colaborare cu Turcia

O înaltă oficialitate americană din domeniul apărării a declarat la Ankara că Statele Unite intenţionează să poarte convorbiri intensive cu Turcia, privind mari investiţii americane în baze militare turceşti, care ar putea fi utilizate într-un război împotriva Irakului.

Ştirea zilei

Paul Wolfowitz, adjunct al ministrului american al Apărării a declarat că cele două ţări au căzut de acord să continue măsurile concrete de planificare şi pregătire a unor eventuale acţiuni militare.

Declaraţia lui Wolfowitz a fost făcută după ce ministrul turc de externe Yasar Yakis declarase că Turcia va permite Statelor Unite să folosească baze militare turceşti pentru un posibil război împotriva Irakului, dar el a precizat că Ankara doreşte o nouă rezoluţie a Consiliului de securitate ONU care să autorizeze utilizarea forţei, înaintea declanşării unei acţiuni militare conduse de Statele Unite.

Wolfowitz a declarat că preşedintele George Bush l-a invitat la Washington pe Recep Tayyip Erdogan, liderul partidului de guvernămînt din Turcia pentru convorbiri privind cooperarea bilaterală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG