Linkuri accesibilitate

Bi-2: Trupa rock ce nu mai poate reveni în Rusia caută adăpost în Moldova


Liderii trupei rock, Șura Bi-2 (stânga) și Leva Bi-2 (dreapta), într-un concert online susținut pe marele stadion Lujniki la Moscova, 27 iunie 2021, pe vremea pandemiei de COVID-19.
Liderii trupei rock, Șura Bi-2 (stânga) și Leva Bi-2 (dreapta), într-un concert online susținut pe marele stadion Lujniki la Moscova, 27 iunie 2021, pe vremea pandemiei de COVID-19.

Cum a ajuns faimoasă trupă rusă să ceară cetățenia Republicii Moldova.

„Nu voi mai reveni niciodată în Rusia lui Putin, care îmi provoacă numai dezgust și scârbă”. Este declarația făcută de liderul cunoscutei trupe rock Bi-2, Leva (Egor Bortnik), la scurt timp după un concert de amploare susținut la Chișinău, în debutul turneului internațional al formației, cu noul său album, „Aleluia” („Алиллуйя”), pe 10 martie 2023.

Peste un an de zile, câțiva membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au cerut președintei Maia Sandu să le acorde cetățenia Republicii Moldova. Șeful cabinetului prezidențial de la Chișinău, Adrian Băluțel, a spus că în Moldova se va găsi „mereu loc pentru cei care își doresc pacea”.

Indezirabili la Moscova, dar așteptați la Chișinău. Cum a început conflictul cu autoritățile ruse?

Concertul de la Chișinău a fost primul spectacol de amploare susținut de Bi-2 în afara granițelor rusești, după ce trupa nu a mai putut evolua în Rusia din cauza poziției sale anti-război. Cu câteva luni mai devreme, trupa evoluase doar la Tel-Aviv, unde a susținut un concert mai mic ca proporții, la care a fost prezentă „diva” muzicii pop ruse Ala Pugaciova și soțul său, comediantul Maksim Galkin, stabiliți în Israel după începutul invaziei rusești.

Concertul Bi-2 de la Arena Chișinău a adunat mii de fani – nu numai din Moldova, dar și din Ucraina și alte țări – organizatorii fiind nevoiți să extindă cea mai mare sală din capitală. Biletele s-au vândut rapid, cu mult timp înaintea evenimentului.

După începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, numeroși artiști din Rusia au condamnat invazia Kremlinului. Mulți dintre ei au plecat din Rusia, fie au rămas în țară, unde concertele lor sunt interzise. Însă, cazul formației Bi-2 este unul dintre cele mai răsunătoare, datorită reacțiilor vehemente ale autorităților ruse și a încercărilor de a-i readuce în Rusia, unde ei spun că nu mai sunt deloc în siguranță.

Bi-2 și lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia (centru), la Vilnius, 15 martie 2024.
Bi-2 și lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia (centru), la Vilnius, 15 martie 2024.

Conflictul cu autoritățile ruse a început în aprilie 2022, după ce Bi-2 a refuzat să evolueze în orașul siberian Omsk, pe o scenă cu inscripția „Pentru președinte”, care conținea și litera „Z” - simbolul invaziei rusești.

„Cum a început toata această epopee a confruntării noastre cu puterea putinistă? Tocmai arendasem o sală sportivă la Omsk și ne pregăteam să instalăm scena, intenționând să acoperim cu o pânză neagră inscripția de pe fundal, ca să putem face proiecții video. Am acoperit inscripția, pe care scria: „Pentru președinte”. Și iată că a apărut un reprezentant al puterii, care ne-a întrebat de ce acoperim (inscripția n.r.) „Pentru președinte”? Noi i-am răspuns că nu e cazul să evoluăm sub această inscripție, pentru că nu ne ocupăm cu agitația. În cele din urmă, am anulat concertul”, a mărturisit Leva Bi-2, liderul trupei, într-un interviu pentru DW.

După acel incident, autoritățile din Rusia au interzis toate concertele Bi-2.

„Agent străin” sau „Simbol al epocii”?

În cei aproape 25 de ani de activitate, formația Bi-2 a devenit populară mai ales în Rusia și spațiul post-sovietic, adunând fani printre vorbitorii de rusă din întreaga lume. Faima a venit odată cu piesa „Colonelului nu-i scrie nimeni” – principala temă muzicală din filmul „Brat-2” (anul 2000), în regia lui Aleksei Balabanov. Atât filmul, cât și piesa au fost mut apreciate de public, devenind rapid adevărate simboluri ale epocii.

Trupa Bi-2 a luat naștere la sfârșitul anilor 1980, în republica sovietică bielorusă, avându-i ca fondatori pe Aleksandr Uman (Șura), din Bobruisk, și Egor Bortnik (Leva), originar din Minsk. În 1991, cei doi se mută în Israel, iar după trei ani, unul din ei, Șura, pleacă în Australia. Liderii trupei continuă să colaboreze și să scrie piese, la distanță, reunindu-se abia în 1998, pe continentul australian. Un an mai târziu, cei doi se întorc în Rusia, unde vor rămâne până în 2023, trupa ajungând să se bucure de un nou val de succes.

În toți acești ani, Bi-2 a participat activ la viața muzicală rusă, rămânând pe cât posibil departe de politică și de proiectele de propagandă ale Kremlinului. După anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, trupa nu a ținut niciun concert acolo, abținându-se totuși să condamne public acțiunile Kremlinului.

În luna mai 2023, într-un schimb de replici și comentarii pe Instagram, legate de semnificația Zilei Victoriei, Leva i-a numit pe ruși „ucigași”. „Ați anulat toate realizările voastre, chiar și pe cele obținute atât alături de Ucraina, cât și de Europa. Tot ce-mi provoacă acum Rusia putinistă este numai dezgust și scârbă”, a scris Leva Bi-2, citat de Meduza.

După aceste comentarii, ministerul rus al Justiției l-a declarat pe muzician „agent străin”, iar trupa a devenit ținta unei campanii furibunde a „bloggerilor” pro-război. După anularea mai multor concerte și alte diverse obstacole care au urmat, cei șapte membri ai trupei s-au mutat în Israel.

Deși s-au născut în URSS, principala precursoare a Rusiei de azi, liderii trupei Bi-2 așa și nu au devenit cetățeni ruși. Atât Bortnik, cât și Uman sunt cetățeni israelieni, iar cel din urmă deține și cetățenie australiană. Potrivit BBC, și alți doi membri ai grupului dețin cetățenia Israelului, iar ceilalți sunt cetățeni ruși.

Episodul „Thailanda”, dramă cu „happy end”

După ce s-a stabilit în Israel, Bi-2 a avut un mare turneu în SUA, Canada și câteva orașe europene.

La 24 ianuarie 2024, cei șapte membri ai trupei rock au fost arestați în Thailanda, imediat după un concert susținut pe insula Phuket – o destinație populară printre turiștii ruși. Autoritățile thailandeze i-au acuzat pe muzicieni de faptul că au evoluat fără „permise de muncă”, iar organizatorii concertului au recunoscut că ar fi întocmit documentele admițând mai multe erori. Membrii Bi-2 s-au ales cu amendă și au fost plasați într-un centru de detenție pentru imigranți din Bangkok, până la pronunțarea deciziei de deportare.

Membrii trupei Bi-2, după ce au ajuns la Tel-Aviv, 1 februarie 2024.
Membrii trupei Bi-2, după ce au ajuns la Tel-Aviv, 1 februarie 2024.

După o săptămână, toți membrii trupei au ajuns în Israel. Muzicienii au declarat atunci că autoritățile ruse ar fi făcut presiuni, încercând să obțină deportarea lor în Rusia, unde însă ei nu vor să ajungă, deoarece riscă să fie urmăriți penal pentru poziția lor anti-război.

Într-un interviu pentru BBC, Leva Bi-2 a declarat că „operațiunea de reținere a grupului” pare să fi fost pusă la cale de autoritățile ruse.

„Pur și simplu, au găsit un punct slab de care să se agațe... Oamenii care ne rețineau ne-au spus sincer despre asta. Nu au existat secrete, ni s-a spus clar de unde venea ordinul”, a declarat muzicianul.

La sosirea pe aeroportul din Tel-Aviv, celălalt lider al trupei, Șura Bi-2, a mulțumit diplomaților israelieni și americani, precum și grupurilor de apărare a drepturilor omului pentru efortul de a-i readuce în Israel.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a menționat eforturile diplomatice care le-au permis tuturor muzicienilor să părăsească Thailanda, deși trei dintre aceștia nu au cetățenia Israelului.

Publicația The Guardian a scris, citând surse care cunosc detaliile incidentului, că membrii trupei Bi-2 au fost reținuți în Thailanda la cererea consulului rus din Phuket, Vladimir Sosnov.

Rusia a negat orice implicare în arestarea trupei, catalogând drept „campanie de dezinformare” toate acuzațiile la adresa sa.

Cu toate acestea, întrebată despre arestarea Bi-2, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, nu a ezitat să-i acuze pe membrii grupului de „sponsorizare a terorismului” și „susținerea publică a Ucrainei”.

O nouă campanie a Kremlinului de intimidare a artiștilor anti-război

Leva Bi-2 consideră că incidentul din Thailanda este un indicator clar al unei noi campanii de persecuție pornite împotriva disidenților ruși.

„Este o experiență atât de neobișnuită pentru noi ca cineva să încerce să ne hărțuiască în timp ce ne aflăm în afara (granițelor Rusiei), mai ales că eu sunt cetățean israelian”, a spus Leva, în interviul acordat BBC, repetând că nu are de gând să revină vreodată în Rusia. Întrebat dacă și-ar revedea decizia în cazul în care s-ar schimba puterea de la Moscova, el a răspuns: „Vom vedea. Eu trăiesc numai cu ziua de astăzi și îmi fac doar planuri de creație”.

Observatorii spun și ei că incidentul din Thailanda ar putea fi un avertisment serios din partea Kremlinului pentru artiștii care își permit să critice Moscova, dar și pentru cei care susțin concerte în străinătate, și pe care autoritățile ruse îi acuză de „trădare”.

Artemi Troițki, critic muzical și colaborator permanent al Radio Svoboda
Artemi Troițki, critic muzical și colaborator permanent al Radio Svoboda

Cunoscutul critic muzical Artemi Troițki, autoexilat din Rusia în 2014, colaborator permanent al Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, consideră că Moscova percepe într-un mod „bolnăvicios” felul în care artiștii ruși „protestatari” se manifestă în străinătate, deoarece nu poate oferi ascultătorilor nicio alternativă acestor „artiști cu adevărat populari, care au o anumită autoritate în Rusia”.

Într-un interviu pentru DW, Troițki a declarat că, în opinia sa, cazul Bi-2 arată în mod clar că intenția Kremlinului este nu numai să-i reducă la tăcere pe muzicienii care au părăsit țara și se pronunță activ „împotriva războiului și regimului lui Putin”, dar și „să-i intimideze pe cei care încă au mai rămas în Rusia”.

Câți membri ai trupei Bi-2 au cerut cetățenia Moldovei?

Președinția de la Chișinău nu a precizat numele muzicienilor Bi-2 care au cerut cetățenia Moldovei. Publicația rusă „Verstka” a scris că ar fi vorba despre trei membri ai grupului, printre care nu se numără liderii trupei - Leva și Șura. În total, șapte persoane ar fi solicitat cetățenia moldoveană – trei muzicieni și membri ai familiilor lor, scrie publicația.

Directorul-media al trupei Bi-2, Igor Rubinstein, a declarat pentru „Verstka” că reprezentanți ai personalului tehnic, ai managementului trupei și membri ai familiilor acestora au depus și ei cereri de dobândire a cetățeniei moldovenești. Potrivit lui Rubinstein, cererile au fost adresate șefei statului, Maia Sandu, care poate acorda cetățenia țării prin decret prezidențial.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG