Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noi critici ale liderului PD la adresa administraţiei publice

Agenţia France Presse îl citează pe directorul general pentru extindere al Comisiei Europene, Eneko Landaburu, cu declaraţia că administraţia din România şi riscurile reprezentate de corupţie constituie un subiect de îngrijorare pentru autorităţile de la Bruxelles. Iată cum comentază primarul Bucureştiului Traian Băsescu aceste afirmaţii:

“Mesajul aici este unul singur. Cînd se vorbeşte despre reformarea administraţiei locale, se vorbeşte despre schimbarea raporturilor dintre administraţie şi cetăţean”.

Asociaţia Primarilor din Marile Oraşe a decis să sesizeze Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa şi Consiliul Europei cu privire la starea critică a administraţiei publice din România.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate azi la Bucureşti primarul Băsescu s-a referit şi la starea străzilor din capitala României: “În ce priveşte străzile, apelul rămîne acelaşi: Guvernul să mă lase să-mi aplic programul, şi lucrurile se rezolvă, dacă n-au putut fi rezolvate anul trecut”.

Traian Băsescu respinge ideea unui pericol pentru PD din partea PNL

Preşedintele Partidului Democrat Traian Băsescu a calificat ideea unei eventuale absorbţii a PD de către PNL drept o glumă proastă.

Ştirea zilei

“Nu ne absoarbe pe noi PSD, darămite alt partid” a spus el. În ce priveşte o posibilă colaborare post-electorala cu PSD, despre care a vorbit liderul PNL, Theodor Stolojan, Băsescu a afirmat că fiecare partid îşi stabileşte politica aşa cum crede de cuviinţă, iar PD nu poate impune liberalilor ce să facă.

El a adăugat însă că partidul său va continua să dialogheze cu PNL, pentru că acesta e un partid din opoziţia democratică.

Acţiuni de protest organizate la Chişinău de opoziţia creştin-democrată

Duminică au continuat la Chisinău protestele organizate de opoziţia creştin-democrată. Protestele de duminică au fost reluate la 19 ianuarie după refuzul Comisiei Electorale Centrale de a permite Partidului Popular Creştin Democrat să iniţieze desfăşurarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi NATO.

PPCD a anunţat că îşi va intensifica acţiunile de protest. Iată ce a declarat Europei Libere vicepreşedintele acestei formaţiuni politice Ştefan Secăreanu: ” Aceste acţiuni, însoţite de marşuri de protest vor avea loc şi la data de 9 şi la data de 25 februarie, cînd se împlinesc doi ani de la venirea comuniştilor la putere în Republica Moldova”.

Secretarul de stat american: Washingtonul dispus să negocieze eliminarea programului nuclear nord-coreean

Referindu-se la criza nucleară nord-coreeană, Powell a spus că ţara sa nu are de gând să atace Coreea de Nord, după cum şi preşedintele Bush a afirmat-o în repetate rînduri.

Colin Powell a explicat că Washingtonul este gata să discute cu Fenianul, însă pe agenda acestor discuţii se va afla doar eliminarea completă a programelor nucleare nord-coreene.

Pe de altă parte Statele Unite cooperează cu aliaţii săi şi cu alte ţări din regiune pentru a soluţiona divergenţele cu Coreea de Nord pe cale diplomatică.

Colin Powell: Statele Unite sînt gata să acţioneze împotriva Irakului şi fără sprijinul altor ţări

Secretarul de stat american Colin Powell a afirmat că Statele Unite vor acţiona împotriva Irakului chiar şi în cazul în care alte state nu sunt gata să se alăture.

Ştirea zilei

Vorbind la Forumul din Davos Powell a afirmat că nu este necesar ca inspectorii pentru dezarmare ai ONU să găsească o dovadă palpabilă – respectiv armament de distrugere în masă – pentru a se dovedi că Irakul nu-şi respectă obligaţiile privind dezarmarea. Mai degrabă, a spus Powell, Irakul trebuie să dacă dovada că s-a dezarmat pentru a evita războiul.

Colin Powell a declarat textual: „după şase săptămâni de inspecţii, comunitatea internaţională are în continuare nevoie de răspunsuri la problemele cheie. Unde sunt dovezile că Irakul a distrus zecile de mii de litri de antrax şi substanţă botulinică pe care ştim că le deţinea înainte de expulzarea misiunii anterioare de inspecţie?”.

În sfîrşit, referindu-se la tensiunile din ultima vreme din relaţiile cu unele state europene, Powell a spus că nu este nimic nou sau serios în aceste divergenţe, pe care le-a comparat cu nişte “certuri conjugale”.

Parcul de distracţii Dracula în apropiere de Bucureşti şi nu la Sighişoara

Agenţia Associated Press citează ministerul turismului de la Bucureşti cu declaraţia că parcul de distracţii Dracula ar urma să fie construit în apropiere de capitala României şi nu lîngă Sighişioara cum se plănuise iniţial.

Potrivit unui studiu de fezabilitate al firmei de consultanţă Price Waterhouse Coopers, un asemenea parc în apropiere de Bucureşti ar atrage anual mai mult de un milioan de vizitatori. Dacă el ar fi construit în apropiere de Sigişoara, el ar atrage în fiecare an doar 600 de mii de vizitatori.

Entuziasm temperat în ţările UE faţă de candidatura României la Uniune

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la solicitarea ziarului Wall Street Journal, intrarea României în Uniunea Europeană este privită favorabil în acest moment de 41% dintre cetăţenii celor 15 state membre ale Uniunii.

Reacţiile cel mai puţin favorabile la integrarea României în Uniunea Europeană vin din partea germanilor, iar cele mai favorabile din partea Danemarcei (65%) şi a Italiei (60%). În ce priveşte ţările care nu fac parte din Uniune, ruşii sînt cei care agreează cel mai puţin intrarea României în Uniunea Europeană (16%).

Preşedintele Kucima cere consolidarea pazei la graniţa cu Republica Moldova

Preşedintele Ucrainei, Leonid Kucima a cerut guvernului de la Kiev să aplice măsuri sporite de consolidare a pazei frontierei cu Republica Moldova, mai ales pe segmentul transnistrean al acesteia.

Dispoziţia preşedintelui Kucima vine la mai bine de o lună după ce o misiune a OSCE a inspectat frontiera moldo-ucraineană, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, recomandînd Kievului să reia cît mai grabnic negocierile privind înfiinţarea unor posturi vamale mixte ca măsură de combatere a contrabandei transnistrene.

Octav Cozmîncă într-o fază febrilă de restructurări preconizate: comasarea ministerelor, demiterea prefecţilor ineficienţi

Prefecţii ineficienţi vor fi schimbaţi. Acest anunţ care a mai fost făcut de reprezentanţii partidului de guvernămînt, a fost reluat ieri de Octav Cozmîncă, ministrul administraţiei publice. Activitatea prefecţilor, subprefecţilor şi a secretarilor de stat va fi evaluată în perioada imediat următoare şi în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă, Biroul Executiv al PSD, care se va întruni la mijlocul lunii februarie, va recomanda guvernului să adopte anumite măsuri pe linie guvernamentală, a spus ministrul de resort.

Ministrul administraţiei publice locale a mai vorbit ieri la Suceava şi despre o eventuală restructurare a guvernului prin restrîngerea numărului de ministere de la 24 la 17. Din declaraţiile făcute de Octav Cozmîncă nu rezultă însă dacă acest proiect de restructurare va fi pus în practică înainte de alegerile generale din 2004. Observatorii notează, însă, că aceste declaraţii ar putea fi nesatisfăcătoare pentru şeful statului care a cerut în mai multe rînduri cabinetului Năstase să devină mai eficient.

Marko Bela pledează pentru o nouă colaborare UDMR - PSD

UDMR speră să încheie un nou protocol de colaborare cu PSD. Ieri la Consiliul Consultativ al Uniunii care a avut loc la Cluj, Marko Bela a prezentat un raport referitor la actualele controverse din interiorul acestei UDMR, afirmând că, în mod tendenţios, oponenţii săi fac abstracţie de rezultatele obţinute prin colaborarea cu partidul de guvernământ, în baza protocolului semnat cu acesta.

Preşedintele Uniunii consideră că există premise pentru negocierea unui nou protocol PSD-UDMR dată fiind contribuţia Uniunii la realizarea multor obiective ale politicii externe româneşti.

Liga primarilor marilor oraşe: raport critic la adresa guvernului Năstase

Liga primarilor marilor oraşe din România se plînge Consiliului Europei că guvernul Năstase face presiuni politice...

Ştirea zilei

asupra funcţionarilor publici şi asupra primarilor din opoziţie. Ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmîncă nu este de acord cu acest demers, considerînd că prin raportul făcut de liga marilor oraşe primarii acestor politizează administraţia publică.

Liga primarilor marilor oraşe, care reuneşte opt primari reprezentând partidele de opoziţie, a transmis ieri Congresului puterilor locale al Consiliului Europei un raport critic la adresa Cabinetului Năstase. Primarii, între care cei ai Bucureştilor, Clujului, Braşovului şi Timişoarei, au denunţat cităm intenţia Guvernului PSD de a-i discredita în ochii electoratului pe aleşii locali ai opoziţiei.

Raportul precizează că în Consiliile judeţene unde PSD deţine majoritatea, s-au creat structuri de interese care dirijează banii publici către firmele private ale membrilor PSD.

Davos: Colin Powell va pleda pentru poziţia americană în criza irakiană

Secretarul de stat american Colin Powell va face astăzi la Forumul Economic Mondial de la Davos o declaraţie dură împotriva Irakului.

Ştirea zilei

Potrivit unui diplomat american citat de Reuters, Powell va vorbi la Davos despre faptul că Irakul ascunde arme de distrugere în masă şi va menţiona că Bagdadul nu a putut explica inspectorilor ONU ce s-a întîmplat cu armele de distrugere în masă despre care se ştie că existau în Irak la începtul anilor 90, cînd de altfel Saddam Husein le-a şi folosit împotriva propriului popor.

Liderul PNL nu exclude o viitoare colaborare la guvernare cu PSD

Liderul PNL, Teodor Stolojan nu exclude o eventuală colaborare la guvernare alături de PSD după următorul scrutin. Teodor Stolojan este însă de părere că o eventuală colaborare a liberarilor alături de PSD va avea loc doar pe baza unui proiect de guvernare comun. Liderul PNL mai adugă că un guvern PNL PSD va avea loc doar dacă liberalii nu vor putea face un cabinet de coaliţie alături de celelalte partide democratice

Nou raid israelian în Fîşia Gaza - 10 morţi şi 40 de răniţi

Cel puţin 10 palestienieni au fost omorîţi şi peste 40 au fost răniţi în cel mai mare asalt militar israelian asupra Fîşiei Gaza din ultimii doi ani (de la reluarea Intifadei). Tancurile şi vehiculele blindate, susţinute de elicoptere militare au intrat azi noapte în Gaza City pentru a doua oară în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană şi-a concentrat atacul asupra cartierului general al militanţilor Hamas. Vineri ministrul israelian al apărării a spus că guvernul de la Tel Aviv a decis să lansesze o serie de operaţiuni militare în Fîşia Gaza ca răspuns la atacurile cu rachete ale palestinienilor. Acest ultim asalt israelian are loc înaintea alegerilor generale din Israel programate pentru marţi.

Liderul PD despre programul unei eventuale alianţe cu PNL

Liderul PD, Traian Băsescu a declarat la Timisoara că o alianţă a formaţiunii pe care o conduce cu PNL ar avea la bază un program de guvernare care...

Ştirea zilei

să nu aibă nimic în comun cu liberalismul sălbatic, dar nici cu socialismul cu excese de protecţie socială, în absenţa resurselor.

Traian Băsescu a declarat că a discutat despre un astfel de program cu liderul PNL, Theodor Stolojan. Delegaţia permanentă a PNL a decis că fiecare dintre filiale va decide dacă va încheia sau nu un protocol de colaborare locală cu PD.

Octav Cozmîncă reia ideea comasării ministerelor administraţiei publice şi de interne

Ministerul Administraţiei Publice locale şi Ministerul de Interne va fi transformat într-un singur minister. Această idee a fost relauată ieri de Octav Cozmîncă, ministrul administraţiei publice, după ce apăruse în urmă cu o sptămînă în proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind regionalizarea Romaniei. Ordonanţa se va rediscuta la guvern, după cum a declarat premierul Năstase.

"Unirea celor două ministere se va putea face, odată cu restructurarea guvernului, dacă acest lucru se va întîmpla pînă la alegerile parlamentare", a spus Octav Cozmâncă. El s-a pronunţat pentru reducerea numărului actual de ministere, de la 24 la maxim 17.

Octav Cozmîncă a apreciat că Ministerul de Interne şi Ministerul Administraţiei Locale au foarte multe lucruri în comun, "chiar şi numai pentru faptul că Ministerul de Interne s-a demilitarizat". După cum se ştie, însă, poliţia nu s-a demilitarizat încă, iar parlamentarii din opoziţie au criticat această propunere, care ar putea avea consecinţe negative asupra procesului democratic în condiţiile în care Ministerul de Interne întîrzie să se demilitarizeze.

Washingtonul critică refuzul unor savanţi irakieni de a face o dare de seamă a activităţii lor

Trei cercetători irakieni au refuzat să vorbească în absenţa autorităţilor cu inspectorii ONU despre chestiunea armelor de distrugere în masă.

Ştirea zilei

Un purtător de cuvînt al Casei Albe a spus că acest refuz demonstrează că “Irakul are ceva de ascuns”. Secretarul de stat american Colin Powell a precizat că Statele Unite ar putea evalua cu îngăduinţă primul raport al inspectorilor care va fi prezentat Consiliului de securitate mîine.

Şeful diplomaţiei americane a avertizat, însă, că Washingtonul are deja sprijinul mai multor ţări pentru un eventual atac asupra Irakului fără o nouă rezoluţie ONU.

AIEA nu a decis dacă să dea curs cererii de la Seul de a amîna o şedinţă extraordinară

Agenţia pentru Energie Atomică a Naţiunilor Unite nu a luat încă nici o decizie în privinţa cererii Coreei de Sud, care a solicitat amînarea întîlnirii de urgenţă AIEA pe tema crizei nord coreene.

Organismul ONU care monitorizează problemele atomo-nucleare a anunţat că la 3 februarie a fost programată o întrunire de urgenţă a conducerii Agenţiei pe tema Coreii de Nord. Cu acest prilej va fi examinată o rezoluţie prin care Consiliul de securitate ONU ar fi informat despre încălcarea de către Fenian a angajamentelor asumate referitoare la securitatea nucleară.

Un purtător de cuvînt al Agenţiei a declarat că se discută încă asupra datei de întîlnire a conducerii AIEA, fără însă a da un răspuns cererii Coreei de Sud.

Alegerea reprezentanţilor curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii

Sîmbătă au fost aleşi reprezentanţii curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit Legii de organizare judecătorească, în Consiliul Superior al Magistraturii sînt aleşi:

trei judecatori de la Curtea Supremă de Justiţie, doi procurori de la Parchetul Curţii Supreme de Justiţie, şase judecători de la curţile de apel, trei procurori de la parchetele curţilor de apel, doi judecători de la tribunale şi un procuror de la parchetele tribunalelor.

După alegeri, Ministrul justiţiei Rodica Stănoiu a declarat că "pentru prima dată curţile de apel şi-au ales reprezentanţii pentru Consiliul Superior al Magistraturii care vor reprezenta cu adevărat puterea judecătorescă, ministrul Justiţiei urmînd să predea multe din prerogativele sale Consiliului.

Preşedintele Ion Iliescu a a precizat după alegerile care au avut loc la Consiliului Superior al Magistraturii că puterea judecătorească a fost confruntată cu frămîntările inerente ale societăţii de tranziţie şi că spera ca “acestea să ia sfîrşit şi să intrăm în normalitate”. “ Corupţia în justiţie este în detrimentul tuturor” a mai spus Ion Iliescu.

O serie de rapoarte internaţionale între care, şi raportul de ţară făcut de Comisia Europeană arată că în justiţia română există grave probleme. Amestecul politicului în justiţie fiind dur criticat de partenerii Romaniei din Uniunea Europeană şi NATO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG